AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is kazasi bildirince ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İş kazası bildirince ne olur?​

İş Kazası Bildirmeme Cezası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan bu idari para cezasına karşılık işveren ve sağlık hizmeti sunucuları itiraz edebilirler. 6331 sayılı kanun gereğince iş kazası bildirmeme cezası 3 Bin 825 TL olarak tayin edilmiştir.

İş kazası bildirim süresi kaç gün?​

Hizmet akdine tabi çalışan sigortalıların ve 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında çalışanların iş kazası hallerinin bildirimi işverenleri tarafından yapılmalıdır. İşverenlerin iş kazasını; kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK’ ya 3 iş günü içerisinde bildirmesi zorunludur.
Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için hangi durumlar dikkate alınmalıdır?​
Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için; Sigortalının gördüğü “iş” ile meydana gelen “kaza” olayı arasında, “Kaza” olayı ile “uğranılan özür” arasında uygun illiyet bağı bulunması gerekir.

İşveren raporu SGK’ya bildirmezse ne olur?​

İşveren raporu SGK’ya bildirmezse ne olur?
İstirahat raporu alan çalışanın istirahatli olduğu süre zarfında çalışması durumunda, işverenin söz konusu kişinin çalıştığını SGK’ya bildirmesi şart. Raporlu işçisinin çalıştığını SGK’ya bildirmeyen işverene, brüt asgari ücretin yarısı kadar, 1.788 TL ceza uygulanıyor.

İş kazası olduğu gün sayılır mı?​

İş kazası olduğu gün sayılır mı?
İş kazası bildirim süresi, hastane gibi sağlık kuruluşları bakımından kural olarak olayın kendilerine intikal ettiği günden itibaren on gündür. Diğer bildirim sürelerinden farklı olarak kanun koyucu hastaneler ve diğer sağlık kuruluşlarının durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na on gün içinde bildirmelerini aramıştır.

İş kazası sayılmayan haller nelerdir?​

Örneğin, işveren sigortalıya araç tahsis etmişse, sigortalının bu araçla işe gidiş geliş sırasında yaptığı trafik kazası iş kazası sayılıyor. Ancak sigortalı kendi arabasıyla işe gelip gidiyorsa bu gidiş geliş esnasında yaşanan kaza iş kazası olarak değerlendirilmez.

İş kazası sayılan durumlar nelerdir?​

– Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hale getiren olaylar iş kazası sayılmaktadır.
İş kazası raporu tutulmazsa ne olur?​
İlk yapılacaklardan sonra Sosyal Sigortalar Kurumu’na iş kazasıyla ilgili bildirimde bulunulması gerekmektedir. SGK’ya yapılacak bu bildirim iş kazasının en önemli kısmıdır. Eğer iş kazası tutanağı tutulmazsa işyeri sahibine idari para cezası uygulanmaktadır.

İş kazası tazminatı nasıl hesaplanır?​

İş kazası tazminatı nasıl hesaplanır?
Maddi Tazminat Miktarının Hesaplanmasında İş Kazası Geçiren işçinin yaşı, aylık ücreti, İş Gücü Kayıp Oranı, SGK tarafından sağlanan yardımlar, iş Kazası geçiren işçinin kusur oranı, işverenin kusur oranı ve sair hususlar göz önünde bulundurulmaktadır.
 
İş kazası bildirildiğinde, işverenin ve sağlık hizmeti sunucularının yapması gerekenler belirlenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası bildirmeme cezası uygulanabilir ve bu ceza 3 Bin 825 TL olarak belirlenmiştir. İşverenlerin iş kazasını kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK'ya en geç 3 iş günü içerisinde bildirmesi gerekmektedir.

Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için, sigortalının gördüğü iş ile meydana gelen kaza olayı arasında uygun illiyet bağı bulunmalıdır. İş kazası sayılmayan durumlar da bulunmaktadır. Örneğin, işveren sigortalıya araç tahsis etmişse, sigortalının bu araçla işe giderken yaşadığı kaza iş kazası sayılabilir; ancak sigortalı kendi aracıyla işe gidip gelirken yaşanan kaza iş kazası olarak değerlendirilmez.

İş kazası bildirilmemesi durumunda da cezai yaptırımlar bulunmaktadır. Örneğin, raporlu olan çalışanın çalıştığını SGK'ya bildirmeyen işverene ciddi cezalar uygulanabilmektedir. İş kazası tazminatı ise maddi tazminat miktarının hesaplanmasında işçinin yaşından başlayarak çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.

Tüm bu hususlar, iş kazalarıyla ilgili tarafların hak ve sorumluluklarını belirlemekte ve çalışanların güvencesini sağlamaktadır.
 

Similar threads

Geri
Üst