AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is kazalarindan dogan tazminat davasi olayin meydana gelmesinden sonra kac yil icinde acilabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İş kazalarından doğan tazminat davası olayın meydana gelmesinden sonra kaç yıl içinde açılabilir?​

İş kazası nedeniyle tazminat davası açma süresi, diğer bir deyişle zamanaşımı süresi; iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıldır (BK m.146). İş kazası neticesinde yaralanma (maluliyet) veya ölüm olması arasında genel zamanaşımı bakımından herhangi bir fark yoktur.

Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası kime karşı açılır?​

Meslek hastalığına yakalanan işçi işverene karşı her türlü maddi ve manevi zararlarının karşılanması amacıyla tazminat davası açabilir.

Ölüm ve cismani zarar sebebiyle acilan tazminat davası ne kadar sürer?​

Ölüm ve cismani zarar sebebiyle acilan tazminat davası ne kadar sürer?
İş kazası sebebiyle meydana gelen cismani zararlar nedeniyle tazminat davası açma zamanaşımı 10 yıl olarak belirlenmekle birlikte trafik kazasının kişide cismani zarara neden olması halinde zarar veren failin ve fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl her halükarda ise 10 yıl içinde tazminat davası açılmalıdır.

İş kazasının devlete bildirimi kimin sorumluluğundadır?​

İş kazasının devlete bildirimi kimin sorumluluğundadır?
Devlet memurlarının iş kazası hallerinin bildirimi işverenleri tarafından yapılmalıdır. İşverenlerin iş kazasını; kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK’ ya 3 iş günü içerisinde bildirmesi zorunludur.

İş kazası sonucunda işverenden hangi tazminatlar talep edilir?​

Netice itibariyle iş kazası neticesinde açılacak 3 adet dava tipi mevcuttur : Ceza Soruşturması ve Ceza Davası Maddi ve Manevi Tazminat Davası Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Açılacak Rücu Davaları

Iş Mahkemeyi kazanan işçi tazminatı nasıl alır?​

İşçi alacaklarının icra takibi ile tahsili için hukuken iki yol vardır. Bunlardan biri ilamlı icra takibidir diğeri ise ilamsız icra takibidir. İşçiler farklı türde alacakları için icra takibi yoluna başvurabilirler.

Meslek hastalığı raporu ne işe yarar?​

Meslek hastalığı raporu ne işe yarar?
Hastanelerde yapılacak işlemler: a) Meslek hastalıklarının tıbbi tanısı ve tespiti yapılır. b) Meslek hastalıkları sonucu oluşan sürekli iş göremezlik (meslekte kazanma gücü azalma oranı) tespiti yapılır.

Ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan tazminat davası ne demek?​

Ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan tazminat davası ne demek?
Manevi tazminat, cismani zarara uğrayanın zarar görmesi nedeniyle bozulan ruh huzurunun, duyulan ve ileride duyulacak elem ve ızdırabın kısmen ve imkan nisbetinde iadesini amaçlamaktadır.

Manevi tazminat davası nasıl kazanılır?​

Kişinin şahsına, kişilik haklarına yönelik bir saldırı olması (hakaret, iftira vs.) Kişinin etnik kökeni, siyasi görüşü veya dini inancı nedeniyle sözlü saldırıya uğraması vb. durumlarda manevi tazminat hak kazanılabilir.

İş kazası bildirimi kim yapar?​

İş kazası bildirimleri; > “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi” ile doğrudan ya da posta yoluyla sosyal güvenlik il müdürlüğü /sosyal güvenlik merkezine gönderilerek yapılabilir.

İş kazası durumunda işveren ne yapmalı?​

İş kazası durumunda işveren ne yapmalı?
Sigortalı kişi 5510 sayılı kanunun 4/1-a maddesi kapsamında hizmet akdi kapsamında bir işverene bağlı çalışıyor ise bildirim söz konusu işverence yapılmalıdır. İşveren iş kazası bildirimini kazanın meydana geldiği günden sonraki üç iş günü içerisinde kuruma bildirmeli ve kolluğa derhal haber vermelidir.
 
İş kazalarından doğan tazminat davası olayın meydana gelmesinden sonra 10 yıl içinde açılabilir. Bu süre iş kazasının meydana geldiği tarihten itibaren başlar ve iş kazasından kaynaklanan yaralanma veya ölüm durumunda aynı süre geçerlidir (Borçlar Kanunu madde 146).

Meslek hastalığı nedeniyle tazminat davası ise işçi tarafından işverene karşı açılır. Meslek hastalığına yakalanan işçi, işverenden her türlü maddi ve manevi zararlarının karşılanması amacıyla tazminat talep edebilir.

Ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan tazminat davası süresi de 10 yıldır. İş kazası sonucunda meydana gelen cismani zararlar nedeniyle tazminat davası açma süresi de 10 yıldır. Trafik kazasının kişide cismani zarara neden olması durumunda ise zarar veren failin ve fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde dava açılabilir, fakat her halükarda bu süre 10 yılı geçemez.

İş kazasının devlete bildirimi ise işverenin sorumluluğundadır. Devlet memurlarının iş kazası durumları işverenleri tarafından bildirilmelidir. İşverenlerin iş kazasını, kolluk kuvvetlerine derhal ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na ise 3 iş günü içerisinde bildirmeleri zorunludur.

İş kazası sonucunda işverenden talep edilebilecek tazminatlar arasında ceza soruşturması ve ceza davası, maddi ve manevi tazminat davası, sosyal güvenlik kurumu tarafından açılan rücu davaları yer almaktadır.

İşçi mahkemeyi kazandığında tazminatını tahsil etmek için hukuken iki yol vardır: ilamlı icra takibi ve ilamsız icra takibi. İşçiler, alacaklarını tahsil etmek için bu yollardan birini seçebilirler.

Meslek hastalığı raporu, meslek hastalıklarının tıbbi tanısını koyarak işçinin durumunu belgelemek amacıyla kullanılır. Bu rapor, meslek hastalıklarından kaynaklanan sürekli iş göremezlik durumunun tespit edilmesinde önemli bir belgedir.

Ölüm ve cismani zarar sebebiyle açılan tazminat davası, kişinin ölümü veya cismani zarar görmesi sonucu karşı tarafa manevi tazminat talebiyle açılan bir davayı ifade eder. Bu tür davalar, zarar gören kişinin maddi ve manevi zararlarının karşılanmasını amaçlar.

Manevi tazminat davası kazanmak için, kişinin şahsına yönelik hakaret, iftira gibi saldırılar ya da etnik kökeni, siyasi görüşü, dini inancı gibi nedenlerle maruz kaldığı saldırılar sonucu duyduğu elem ve ızdırapın kısmen iadesini talep etmesi gerekmektedir.

İş kazası bildirimleri, "İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirgesi" ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine doğrudan ya da posta yoluyla gönderilerek yapılabilir. İş kazası durumunda işverenin yapması gerekenler arasında kazanın meydana geldiği günden itibaren üç iş günü içinde kuruma bildirimde bulunmak ve kolluğa derhal haber vermek bulunmaktadır.
 
Geri
Üst