Is kazalarinda sorumluluk kime aittir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
261.860
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Iş kazalarında sorumluluk kime aittir?​

Ne yazık ki ülkemizde iş kazaları sıklıkla yaşanmaktadır. İşçiyi gözetme borcu altında olan işveren, iş kazası nedeniyle meydana gelen sonuçlardan hukuki ve cezai anlamda sorumlu tutulmaktadır.
İşveren vekili kim olabilir?
4857 sayılı İş Kanunun 2.maddesinde işveren vekili “işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimseler” olarak tanımlanmıştır.

Inşaattan düşen işçi ölürse ne olur?​

İş kazası tazminat zamanaşımı 10 yıl olarak belirlenmiştir ancak, inşaattan düşme durumu sonucunda ceza davası açılır. Burada taksirle ölüme ya da yaralamaya sebep olma durumları söz konusudur. Buna göre, ceza davası zamanaşımı süresi uygulanacaktır.
İşveren vekiline dava açılabilir mi?
İşveren vekilinin bu sıfatla işçilere karşı muamele ve yükümlülüklerinden doğrudan işveren sorumludur. İşveren adına hareket eden ve bu anlamda emrindeki işçinin iş sözleşmesini fesheden işveren vekilinin, bu işlemine karşı işveren taraf gösterilerek dava açılması gerekir.” şeklinde karar tesis etmiştir.

Kamu kurumlarında işveren vekili kimdir?​

Kamu kurumlarında ilgili kurumun en üst idari amiri işveren vekili olarak değer- lendirilmekle birlikte, idari yapılanmaya göre birimlerin yönetiminde gö- rev alan amirler de işveren vekili olarak sayılabilecektir.
İşveren vekilinin hukuki sorumluluğu var mı?
A)Hukuki Sorumluluk Yönünden İşveren vekilinin işçilere karşı işlemlerinden, işverenin sorumludur. Örnek vermek gerekirse; işveren vekili haksız bir fesih gerçekleştirir sonra işçi dava açmak isterse davanın karşı tarafı işveren vekili değil işverenin kendisi olacaktır. Nitekim; Yargıtay 9.

İş kazasında mesul müdür?​

Genel olarak İşveren vekili de belirtilen konularda işveren ile beraber müştereken ve müteselsilen sorumludur. İşverenin, işveren vekili olarak tayin ettiği yöneticiler işyerinde müdür, amir, sorumlu gibi isimlerle nitelendirilebilir fakat asıl olan herhangi bir iş kazası durumunda pozisyonu işveren ile aynı olacaktır.
 
Geri
Üst