AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is kanununa gore kimler isci sayilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iş kanununa göre kimler işçi sayılır?​

Madde 2 – Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir.

Özel sektör çalışanları hangi kanuna tabi?​

4857 sayılı İş Kanununun 7’nci maddesine göre, geçici iş ilişkisi, özel istihdam bürosu aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirme yapılmak suretiyle kurulabilir.
Dördüncü maddede belirtilen işyerleri dışında bütün işyerlerinde istisnasız olarak bu kanunun hükümleri uygulanıyor. Bu kanunla birlikte temel ilke, ilişki, şekil, usul, hak, sorumluluk, ceza, iş güvenliği, izin, ücret, çalışma, iş sözleşmesi, sözleşme çeşitleri hakkında tanım ve açıklamalar düzenlenmiştir.
Özel sektörde çalışanların hakları nelerdir?
İşçi hakları arasında önemli bir yer tutan fazla çalışma ücretinin ödenmemesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.
Özel sektör nereye şikayet edilir?
Şikâyet, Başvuru ve talepler, telefonla ALO 170’e iletilebilir. Söz konusu iletişim merkezi, mesai saatleriyle sınırlı olmaksızın 7 gün 24 saat aranabilir.

Işin düzenlenmesi iş Kanundaki düzenlemelerden midir?​

İşin düzenlenmesi İş Kanunu’nun 4. başlığı altında yer almıştır. Son derece önem arz eden bu konu özellikle büyük işletmelerde sık sık gündeme gelmektedir. Bu maddenin karşılığı eski İş Kanunundan m 61 ‘di.

Iş sözleşmesi iş Kanundaki düzenlemelerden midir?​

İşveren iş sözleşmesine İş Kanununa aykırı hüküm koyabilir mi? İş sözleşmesi taraflar arasında bir sözleşme olmasına rağmen, iş sözleşmesine kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı düzenlemeler konulamaz.
Ancak, yüklenicinin veya alt yüklenicinin iş bitirme belgesi almak amacıyla belgeyi düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşa başvurması halinde, başvuru tarihinden itibaren 20 iş günü içinde iş bitirme belgesinin düzenlenmesi zorunludur.
AV grubu işler nelerdir?
AVIII. Grup işler.
EKAP ihale nasıl takip edilir?
ihaletakip.com.tr.tr üzerinde EKAP ihaleleri ait sonuçları görebilmek için İhale Arşivi’ne girmeniz yeterlidir.

İşveren işçinin görev yerini değiştirebilir mi?​

İşyeri değişikliği de İş Kanunu 22.madde kapsamına giren bir değişikliktir. Bunun için öncelikle işçiye yazılı olarak bildirimde bulunmak ve rızasını aramak gerekir. Eğer işçinin işyeri değişikliğine rızası yoksa işveren, işçiyi başka bir işyerinde görevlendiremez.

Kimler işçi sayılmaz?​

– Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde, örnek; halı dokuma işleri gib. -Ev hizmetleri; Yemek temizlik ve çamaşır gibi evin günlük işlerini yapanlar İş Kanunu kapsamı dışındadır.
İş Kanunu’nun 2. maddesine göre; işveren (patron) işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara denir. Bu madde kapsamında işveren olabilmek için en az bir işçi çalıştırılması gerekmektedir.
4758 sayılı İş Kanunu nedir?
Çalışma hayatında işçi ve işverenlerin haklarını korumak, hak ihlallerini önlemek, sorumluluk ve yükümlülükleri belirlemek için bir düzenleme gerekiyordu. Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor.
Hangisi iş kanununda ki düzenlemelerden değildir?
Yemek temizlik ve çamaşır gibi evin günlük işlerini yapanlar İş Kanunu kapsamı dışındadır. Bu kişilerle bunları çalıştıranlar arasındaki hukuki ilişkiye Borçlar kanunu hükümleri uygulanır. Yargıtay`a göre ev hizmetlerinde sigortalı olarak çalışmış olmak bu durumu değiştirmez.

Kimler İş Kanunu kapsamı dışında kalmaktadır?​

Ev hizmetleri, yemek, temizlik, çamaşır, hizmetçilik, çocuk bakıcılığı, bahçıvanlık gibi evin günlük işleridir. Bu işler İş Kanunu kapsamı dışındadırlar.

Kimler iş veren olamaz?​

5510 Sayılı Kanuna göre işveren sayılmada en önemli unsur Sigortalı çalıştırmadır. Örneğin bir işyeri olan ve tek başına çalışan ayakkabı tamircisi yanında hizmet akdi ile çalışan kişi bulunmadığı için sosyal güvenlik hukuku açısından işveren sayılmamaktadır.
 

Similar threads

Geri
Üst