AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is Kanunu kapsamina giren nitelikte bir isyeri kuran kisi ne kadara surede calisma ve is kurumu il mudurlugune isyerini bildirmekle yukumludur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İş Kanunu kapsamina giren nitelikte bir işyeri kuran kişi ne kadara sürede çalişma ve iş kurumu il müdürlüğüne işyerini bildirmekle yükümlüdür?​

Bunlar da göstermektedir ki asıl bildirim yukarıda da belirtildiği gibi; kurulan şirkette işçi çalıştırılmaya başlandığı tarihten itibaren bir aylık süre içinde yapılması gereken bildirim olup, bu bildirimin işveren vekili tarafından yapılması gerekmektedir.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği Kanunu ülkemiz iş yaşamına ne gibi katkılar sağlamayı hedeflemektedir?​

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği Kanunu ülkemiz iş yaşamına ne gibi katkılar sağlamayı hedeflemektedir?
Buna göre İş Sağlığı ve Güvenliği (İSGK) Kanunu’nun amacı: “işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartla- rının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir”. İSGK’nun kapsamı oldukça geniş tutulmuştur.

Türkiye’de işçi hakları nelerdir?​

Türkiye’de işçi hakları nelerdir?
İşçi hakları arasında önemli bir yer tutan fazla çalışma ücretinin ödenmemesi halinde işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir.
- 5) Yıllık İzin Hakkı 1 – 5 yıl arası kıdemi olan işçiler 14 gün.
- 6) Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti Hakkı
- 7) Hafta Tatili Ücreti Hakkı
- 8)AGİ (Asgari Geçim İndirimi) Hakkı

Iş kanunun uygulanacağı iş ilişkileri nelerdir?​

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı dışında bırakılmıştır?​

Aşağıdakilerden hangisi 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı dışında bırakılmıştır?
Yemek temizlik ve çamaşır gibi evin günlük işlerini yapanlar İş Kanunu kapsamı dışındadır. Bu kişilerle bunları çalıştıranlar arasındaki hukuki ilişkiye Borçlar kanunu hükümleri uygulanır. Yargıtay`a göre ev hizmetlerinde sigortalı olarak çalışmış olmak bu durumu değiştirmez.

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu neleri kapsar?​

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu neleri kapsar?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı nedir? Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanları kapsar.
1 aşağıdakilerden hangisine iş sağlığı ve güvenliği kanunu 6331 hükümleri uygulanmaz?​
6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.

5 ay çalışan işçi tazminat alabilir mi?​

5 ay çalışan işçi tazminat alabilir mi?
BİLDİRİM SÜRESİNE DİKKAT İşten ayrılan işçiler için ikinci bir tazminat ödemesi daha gerçekleşiyor. Buna da ihbar tazminatı deniliyor. İhbar tazminatı alabilmek için kıdem tazminatını hak etme şartı da bulunmuyor. Üstelik 1 yıl değil 6 ay çalışmak yeterli oluyor.

İş kanunları nedir?​

İş kanunları nedir?
İş hukuku kavramı işçi ve işveren arasında iş sözleşmesinden doğan ilişkileri düzenlemek ve bu ilişkilerden kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümlemek amacıyla oluşturulan ilke ve kurallar bütününü ifade etmektedir.

İş kanununun 47 maddesi nedir?​

MADDE 47. – Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

Hangi işler 4857 sayılı İş Kanunu’nun uygulama alanı dışında bırakılmıştır?​

Hangi işler 4857 sayılı İş Kanunu’nun uygulama alanı dışında bırakılmıştır?
maddeye göre İş Kanunu kapsamı dışında kalan işler şu şekilde belirlenmiştir:
- -Deniz Taşıma İşleri.
- -Hava Taşıma İşleri.
- -50 ve 50’nin altında işçi çalıştıran tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerleri.
- -Aile Ekonomisi.
- -Ev Hizmetleri.
- -Çıraklar.
- -Sporcular.
- -Rehabilite Edilenler.

Hangi işler İş Kanunu kapsamına girmez?​

Hangi işler İş Kanunu kapsamına girmez?
– Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde, örnek; halı dokuma işleri gib. -Ev hizmetleri; Yemek temizlik ve çamaşır gibi evin günlük işlerini yapanlar İş Kanunu kapsamı dışındadır.
 
İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyeri kuran kişinin iş kurumu il müdürlüğüne işyerini bildirmekle yükümlü olduğu süre konusunda verdiğiniz bilgi doğrudur. İşverenin, işçi çalıştırmaya başladığı tarihten itibaren bir aylık süre içinde iş kurumu il müdürlüğüne işyerini bildirmesi gerekmektedir. Bu bildirimin işveren vekili tarafından yapılması gerekmektedir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ise Türkiye'de iş yaşamına önemli katkılar sağlamayı hedeflemektedir. Bu kanunun amacı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. İSGK, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, işverenler, işveren vekilleri, çıraklar, stajyerler ve tüm çalışanları kapsamaktadır.

Türkiye'de işçi hakları arasında yer alan bazı konular şunlardır:
1. Fazla çalışma ücretinin ödenmesi
2. Yıllık izin hakkı
3. Ulusal bayram ve genel tatil ücreti hakkı
4. Hafta tatili ücreti hakkı
5. AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hakkı

4857 sayılı İş Kanunu ise hangi iş ilişkilerinde uygulanacağını açıklamaktadır. Kanuna göre, iş Kanunu 4. madde istisnaları dışında kalan tüm işyerlerine, işverenlerine, işveren vekillerine ve işçilere uygulanmaktadır. Evde yemek, temizlik ve çamaşır işleri gibi günlük işlerle uğraşanlar İş Kanunu kapsamı dışında bırakılmıştır ve bu durumda Borçlar Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği Kanunu 6331'in kapsamına hangi işlerin girdiği konusunda da bilgi vermişsiniz. 6331 Sayılı Kanun kapsamına acil ve afet durumlarının faaliyetlerini, evde hizmetçi olarak çalışanları, hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında ve kültür ve meslek edinme faaliyetlerini kapsamamaktadır.

İş Kanunu'nun diğer konularıyla ilgili sorularınızı da detaylıca yanıtladım. Eğer bu konularla ilgili daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz memnuniyetle yardımcı olurum.
 
Geri
Üst