Is Kanunu hukumleri kimlere uygulanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
259.588
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İş Kanunu hükümleri kimlere uygulanır?​

4857 sayılı İş Kanunu 1/2 maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
İşverenin işi kabulden kaçınmasına ne ad verilir?
İşgörme ediminin ifasının engellenmesi durumunda ücret / a. İşverenin temerrüdü durumunda” şekline dönüştürülmüştür. Maddeye göre, hizmet sözleşmesinde işverenin temerrüdü, alacaklının temerrüdünün özel bir hâlidir.

Iş sözleşmesi feshine neden olan geçerli sebepler?​

İşletmenin faaliyetinde önemli ve devamlı düşüş, ciroda ve siparişlerde sürekli azalma, finansman ve bütçe veya üretim açığı, müşteri çevresi kaybı, işyerinin durumunu olumsuz etkileyen ekonomik kriz vb. ekonomik güçlükler, süreli feshi geçerli kılan işletme gerekleri arasında sayılabilir.
İş Kanunu kişiler bakımından kimlere uygulanmaz?
* İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında, * Sporcular hakkında, * Rehabilite edilenler hakkında, * 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde İş Kanunu’nun uygulanmayacağı düzenlenmektedir.

Iş sağlığı ve güvenliği Kanunu kimleri kapsamaz?​

6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.
İş veren işçiyi mahkemeye verebilir mi?
İşveren ve işçiler arasında bazı durumlarda anlaşmazlık ya da uyuşmazlıklar olabilir. Tarafların aralarındaki anlaşmazlığı çözemediği, uzlaşamadığı; aynı zamanda işçinin hakkını alamadığı ya da kötü muameleye maruz kaldığı durumlarda, işçinin iş mahkemesi davası açmaya hakkı vardır.

Geçerli neden kıdem tazminatı?​

İşçi bu süre içerisinde işverene başvurmaz ise o zaman iş sözleşmesi geçerli nedene dayalı fesih olması sebebi ile işçi sadece kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanır. İş K. m. 23/1 ve 3 deki iş güvencesi tazminatı ile en çok dört aya kadar boşta kaldığı sürelere ilişkin ücretini talep edemez.
Hangisi geçerli fesih sebebi değildir?
Kuşkusuz ekonomik güçlükler sonucunda işverenin işyerini kapatmak zorunda kalması da geçerli bir fesih nedeni oluşturur. Buna karşılık, işletmenin satışlarında, cirosunda veya karında geçici bir düşüş, işyerinin faaliyet ve üretiminde hafif bir azalma gibi geçici ekonomik güçlükler geçerli fesih nedeni sayılmaz.

Hangisine İş Kanunu uygulanmaz?​

Hastalık, kaza gibi durumlar sonrasında çalışma kabiliyetinde kayıp veya azalma gözlenen personellerin, tedavileri sonrasında işe tekrar alıştırılmaları için özel merkezlerde yaptırılan çalışmalarda İş Kanunu hükümleri uygulanmaz.
 
Geri
Üst