- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Iş hukukuna hakim olan temel ilkeler nelerdir?
IV. İŞ HUKUKUNA HAKİM OLAN TEMEL İLKELERIşçilerin korunması ilkesi nedir?
İş görme niteliği sebebiyle, işçi aynı zamanda işverene kişisel olarak bağımlıdır. Şahsi bağımlılığı sebebiyle, işçi iş görme borcunu işverenin emir ve talimatları doğrultusunda yapmak zorundadır. İşverenin iş sözleşmesinden doğan yönetim hakkı koruma amacıyla sınırlandırılmıştır.Iş hukukunun temel nitelikleri nelerdir?
İş Hukukunun Temel İlkeleri
Iş hukukunun temel mevzuatları nelerdir?
Ülkemizde bireysel iş hukuku alanındaki temel kanunlar; “4857 sayılı İş Kanunu”, “5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun” ve “854 sayılı Deniz İş Kanunu’dur”.
İş sözleşmesinin unsurları nelerdir?
“İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.” Buna göre, iş sözleşmesinin üç unsuru vardır: * iş görme, * ücret ve * bağımlılık. İş görme unsurunun herhangi bir sınırı yoktur.İşçinin korunması ilkesi neden ortaya çıktı?
Devletin emredici hükümler getirmek yoluyla işçileri koruması, aynı zamanda kamu düzeninin sağlanması ve sürekli kılınması düşüncesine de dayanır. Çünkü bu şekilde sosyal denge kurulabilecek, ekonomik ve sosyal yaşamda toplum yararına uygun bir düzen ve uyum sağlanması amacına ulaşılmış olacaktır.İşçinin ölümü hangi temel ilke?
II. İşçinin ölümü halinde iş sözleşmesinin kendiliğinden son bulacağı Borçlar Kanunu’nun 440. maddesinde açık hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre: “TBK madde 440- Sözleşme, işçinin ölümüyle kendiliğinden sona erer.”
Iş sözleşmesinin sahip olması gereken özellikler nelerdir?
İş sözleşmesinin özellikleri
İş hukukunun en temel kavramları işçi, işveren ve işyeri olmakla beraber 4857 sayılı İş Kanunu çırak, stajyer, işveren, işveren vekili, alt işveren, işyeri ve işletme gibi kavramları da barındırmaktadır.
İş hukuku, iş ilişkilerini düzenler. Konusu, bireyler arasındaki iş ilişkileridir. Bağımlılık kriterinin iş hukukunda önemli bir yeri vardır. İşi veren ile işi yapan arasında bağımlı bir hukuki ilişki varsa bu, iş hukukunun kapsamına girer.
Islam hukukunun temel kaideleri nelerdir?
İslam hukukunun temel kaidelerine örnekler şu şekildedir:
İslam hukukun temel kaynağı nedir?
İslam hukukunun dayandığı kaynaklara edille-i şer’iyye denir. İslam hukukunun ilk temel kaynağı, Allah’ın (c.c.) sözü olan Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim, bizzat Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarını içerdiğinden, tabii olarak İslam hukukunun da temel kaynağı olmuştur.