- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
İş hukukun ulusal kaynakları nelerdir?
Resmî merciler tarafından çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik, Bakanlar Kurulu Kararları, genelgeler ve genel emirler gibi yazılı tasarruflara “iş hukukunun resmî kaynakları” denir.Aşağıdakilerden hangisi iş hukukunun özel kaynakları?
Kanunlar: İş Kanunu, Sendikalar Kanunu, Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu, Basın İş Kanunu, Deniz İş Kanunu, Türk Borçlar Kanunu’ndaki iş sözleşmesine ilişkin hükümler hep iş hukukuna ilişkindir.İş hukuku bölümleri nelerdir?
II. Bireysel İş Hukuku ve toplu( kolektif ) İş Hukuku olmak üzere iki grupta ele alabiliriz. a) Bireysel İş Hukuku; tek işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesi ile ortaya çıkan hukuki ilişki; Bireysel İş Hukukunun konusunu oluşturur. b) Toplu İş Hukuku; Toplu İş Hukukunun konusu ise kolektif düzeyde iş ilişkileridir.
Iş hukukunun ulusal ve özel kaynakları nelerdir?
İş hukukunun kaynakları genel ve özel kaynaklar olarak iki başlığa ayrılmaktadır: Genel Kaynaklar: Anayasa: İş hukukunda başvurulacak ilk kaynaktır….Özel Kaynaklar:
Iş hukukunun temel özellikleri nelerdir?
İş hukukunun özellikleri: İşveren tarafından işçinin emeğinin sömürülmemesi, hakkının ihlal edilmemesi için iş hukukunda işçi haklarının korunması önceliklidir. Aksi sadece işçinin lehine kararlaştırılabilen nisbi emredici kurallar içerir. Örneğin işçiye asgari ücretin altında ücret verilememesi gibi.İş ve sosyal güvenliğin ulusal hukuk kaynakları nelerdir?
Ülkemizde sosyal güvenlik hukuku alanında çıkarılan 2006 tarihli “5502 sayılı “Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu”, 5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1999 tarihli 4447 sayılı “İşsizlik Sigortası Kanunu” da iş hukukunun kaynakları arasında yer almaktadır.İş hukuku hangi bölümün dersi?
hukuk fakülterelerinde 4. sınıfta okutulan ders.
İş hukuku kaça ayrılır?
Bireysel iş hukuku Deniz, Basın, Türk Borçlar kanunu ve iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yer alır. Toplu iş hukuku, işçi ile işveren arasında en az bir tarafın topluluk adına yer aldığı ilişkilerin kapsandığı kısımdır.
İş Sözleşmesi Türleri Nelerdir?
“İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir.” Buna göre, iş sözleşmesinin üç unsuru vardır: * iş görme, * ücret ve * bağımlılık. İş görme unsurunun herhangi bir sınırı yoktur.
İş hukukuna hakim olan temel ilkeler nelerdir?
IV. İŞ HUKUKUNA HAKİM OLAN TEMEL İLKELER