Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Is guvenliginde sorumlular kimlerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İş güvenliğinde sorumlular kimlerdir?​

“İş güvenliğinden kim sorumlu?” diye sorulduğunda genellikle alınan yanıt tek bir sözcük: Herkes. “Herkes birlikte çalıştıkları kimseler ile kendilerinin sağlık ve iş güvenliğinden sorumludur” deniyor.

OSGB ler izinsiz ne yapamaz?​

OSGB ler izinsiz ne yapamaz?
(6) OSGB’ler yetkilendirildikleri il sınırı içerisinde izinsiz şube açamayacağı gibi herhangi bir şekilde irtibat bürosu da açamazlar. Şube açmak istediklerinde bu Yönetmelikte belirtilen şartları sağlarlar.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı kaç işyerine bakabilir?​

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı kaç işyerine bakabilir?
Çok tehlikeli sınıftaki işyerleri için ise en az 250 çalışan bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanının tam zamanlı görevlendirilmesi için yeterli şart olarak aranmaktadır. Bu sayılardan sonra az tehlikeli sınıfta ikinci İSG uzmanı görevlendirmek için 1000’in katları söz konusu olmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği neden önemlidir kısaca?​

İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi ve Amaçları Yapılan tüm iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının amacı; çalışanları korumak, üretim güvenliğini sağlamak ile işletme güvenliğini sağlamaktır. Düzenli ve tedbirli bir iş hayatının izlenebilmesi için, iş sağlığı ve güvenliği; büyük önem arz etmektedir.

İş sağlığı ve güvenliğini kim sağlıyor?​

İş sağlığı ve güvenliğini kim sağlıyor?
İşveren, iş güvenliği uzmani ve işyeri hekiminin tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda İSGB kurar. Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir.

İş sağlığı ve iş güvenliği tarafları kimlerdir?​

İş sağlığı ve iş güvenliği tarafları kimlerdir?
İş güvenliği; İşçilerin iş kazalarına ve meslek hastalıklarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirlerdir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde taraflar olarak; işverenin, işçilerin ve devletin yükümlülükleri vardır.

OSGB ceza puanı kaç olursa kapatılır?​

MADDE 22 – (1) Bu Yönetmelik uyarınca yetkilendirilen OSGB’lerin yetki belgeleri, ihtar puanları toplamının 300’e ulaşması durumunda Genel Müdürlükçe altı ay süreyle askıya alınır.

OSGB ihtar puanları ne zaman silinir?​

OSGB ihtar puanları ne zaman silinir?
(3) İhtar gerektiren bir ihlali yalnızca bir kez işlemiş olan kurumların, o ihlale ilişkin ihtar puanları üç yıl sonunda, beş yıllık sürenin sonunda vize işlemini tamamlayan kurumların ise ihtar puanının verilmesinin üzerinden en az bir yıl geçmiş olan tüm ihtar puanları silinir.

9 100 çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta bulunan bir işyerinde A sınıfı uzmanın aylık çalışma süresi aşağıdakilerden hangisi gibi olmalıdır?​

9 100 çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta bulunan bir işyerinde A sınıfı uzmanın aylık çalışma süresi aşağıdakilerden hangisi gibi olmalıdır?
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.

İşyeri hekimi kaç kişiye bakabilir?​

2000 ve daha çok çalışanı olan, az tehlikeli sınıftaki işletmelerde her 2000 kişi için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmelidir. 1000 ve daha çok çalışanı olan, tehlikeli sınıftaki işletmelerde her 1000 kişi için 1 tam zamanlı işyeri hekimi görevlendirilmelidir.

Çalışan temsilcisi kime bağlıdır?​

Çalışan temsilcisi kime bağlıdır?
(3) İşveren, işyerinde yetkili sendika veya sendikalar bulunması halinde işyeri sendika temsilcisini çalışan temsilcisi olarak görevlendirir. (4) Çalışan temsilcisinin seçilmesi veya atanması ile ilgili gerekli tüm iş ve işlemler işveren tarafından yerine getirilir.

Işyerinde iş sağlığı ve güvenliği kimleri kapsar?​

Işyerinde iş sağlığı ve güvenliği kimleri kapsar?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı nedir? Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanları kapsar.

İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ilk yasal düzenleme hangi sektör?​

İş sağlığı ve iş güvenliği alanına yönelik ilk düzenleme, 1865 tarihli Dilaver Paşa Nizamnamesi olmuştur. Bu nizamname, dönemin padişahının onayından geçmemekle birlikte Ereğli Kömür Havzası’nda uygulanmıştır.

İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları nelerdir?​

İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları nelerdir?
İş Güvenliğinde 10 Altın Kural
- İş Güvenliği Eğitimi Almadan İşe Başlamayın.
- Çalışma Alanının Güvenliğini Kontrol Edin.
- İşiniz İçin Uygun Olan Kişisel Koruyucu Donanımları Daima Kullanın.
- Karşılaştığınız Tehlike, Ramak Kala ve İş Kazalarını Bildirin.
- Acil Durum Tatbikatlarına Katılın.
- İş Güvenliği Talimatlarına Uyun.

İş kazası bildirimi kim yapar?​

İş kazası bildirimi kim yapar?
Hizmet akdine tabi çalışan sigortalıların ve 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında çalışanların iş kazası hallerinin bildirimi işverenleri tarafından yapılmalıdır. İşverenlerin iş kazasını; kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK’ ya 3 iş günü içerisinde bildirmesi zorunludur.

Çalışanların işyerinde maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli ölçümleri ve incelemelerin yapılmasını kim sağlar?​

(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar.

İş sağlığı ve güvenliğinden kim sorumlu?​

İş sağlığı ve güvenliğinden kim sorumlu?
6331 sayılı Kanun uyarınca işverenler, işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi ile yükümlüdür.
 
İş güvenliğinde sorumluluklar oldukça önemlidir ve işbirliği gerektirir. İş güvenliğinden herkes sorumlu olmakla birlikte, genelde işveren, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, işyeri hekimi gibi belirli kişi ve kurumlar öne çıkmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları, farklı işyerlerinde belirli sayıda çalışan için görevlendirilir ve çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

OSGB'ler ise izinsiz şube açamaz ve belirli kurallara uymak zorundadır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları da işyerlerinde belirli sayıda çalışana bakmakla görevlidir ve iş güvenliği açısından önemli bir rol oynamaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği, işçilerin sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla alınan tedbirlerin tümüdür. İşverenler, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdürler ve işyerinde bu konuda gereken önlemleri alarak çalışanların güvenliğini sağlamalıdır.

İş sağlığı ve iş güvenliği tarafları arasında işverenler, işçiler ve devlet önemli rol oynamaktadır. İşverenlerin çalışanların sağlığı ve güvenliği için gerekli tedbirleri alması, işçilerin de bu konudaki kurallara uyması ve devletin denetim ve düzenlemeler yapması iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir dengeyi oluşturur.

OSGB'lerin ceza puanı belirli bir seviyeye ulaştığında kapatılabilir hale gelir ve ihtar puanları belirli süreler sonra silinir. İsg uzmanlarının çalışma süreleri ve işyeri hekimlerinin çalışma sayıları belirlenmiş standartlara göre belirlenir.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda sağlanan düzenlemeler çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği genel kuralları iş güvenliği eğitimi, kişisel koruyucu donanımların kullanımı, tehlikelerin bildirilmesi gibi önlemleri kapsar.

İş kazası bildirimi ise işverenler tarafından yapılmalıdır ve iş kazalarının kolluk kuvvetlerine ve SGK'ya rapor edilmesi gerekmektedir. Risklerin belirlenmesi ise işverenin sorumluluğunda olup gerekli ölçümler ve incelemelerin yapılmasını sağlamaktadır.
 
Geri
Üst