AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Is gucu kaybi tazminati nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İş gücü kaybı tazminatı nedir?​

Bugün uygulamada, kişinin kalıcı sakatlıkları nedeniyle oluşan beden gücü kaybı nedeniyle, gelirinde ve dolayısıyla mal varlığında bir eksilme meydana gelmemiş olsa dahi, tazminatın gerekeceği kabul edilmekte ve bu, güç (efor) kaybı tazminatı diye adlandırılmaktadır.

Kazanma Gücü Kaybı nedir?​

Hukuka aykırı bir olay veya haksız eylem sonucu bedensel zarara uğrayan kişinin iyileşemeyip yaşam boyu sakat kalması durumuna., İş Hukukunda ve Sosyal Güvenlik Yasalarında “sürekli işgöremezlik”, uygulamada ve Yargıtay kararlarında “beden gücü kaybı” veya “çalışma gücü kaybı” ya da “meslekte kazanma gücü kaybı” …
Rapor almak maaşı etkiler mi?
Rapor alınan gün sayısı 3 ve üzeri sayılarda, aşağıda belirtilen kriterler dahilinde Sosyal Güvenlik kurumu rapor parası ödemektedir. 1 ve 2 günlük raporlar için ise ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmamaktadır. Bunun istisnası işverenin insiyatifi ile ödeme yapmasıdır.

İş kaybı tazminatı nasıl hesaplanır?​

İş Kaybı Tazminatının Miktarı İş kaybı tazminatı, günlük net asgari ücretin iki katıdır. Engelli personele (ilgili kanunların öngördüğü I, II ve III. Derece) günlük net asgari ücretin dört katı ödenir.

Efor kaybı ne demek?​

Maluliyet tazminatı ne kadar?
İşçi hastanede yatmaya mecbur ise,günlük kazancın % 33 u (bakmakla yükümlü olduğunda % 50) geçici maluliyet tazminatı olarak ödenir. (5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Md. 18, 2006).
Başvuru, işçi tarafından şahsen yapılabileceği gibi raporun Sosyal Güvenlik Kurumuna işveren tarafından ibraz edilmesi de mümkündür. Yine iş kazası geçiren kişilerin ellerinde rapor olduğu sürece Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iş kazası maaşı verilmesi zorunludur.
Son 3 aylık toplam brüt maaşı 10.000 TL olan çalışanımız iş kazası yüzünden 20 günlük rapor aldığını varsayalım.
- 10.000 / 90= 111.1 TL, 111,1 x 20= 2.222 TL.
- 2222 x 2 / 3 = 1481.4 TL (Ayakta tedavilerde için 3’te 2’si)
- 2222 / 2 = 1111,1 TL (Yatarak tedavilerde iş göremezlik ödeneği 1/2 oranında)
 
Geri
Üst