Is davalarina bakmakla gorevli mahkeme kac gun icinde karar verir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
254.540
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Iş davalarına bakmakla görevli mahkeme kaç gün içinde karar verir?​

Kanun yoluna başvurulan kararlar, bölge adliye mahkemesi ve Yargıtay’ca iki ay içinde karara bağlanır.

Iş mahkemesinde hakim ne sorar?​

İşçi ve işveren arasındaki iş sözleşmeleri kıdem ve ihbar tazminatı, işe iade, hizmet tespiti, ücret-mesai veya İş Kanunu’ndan doğan hak ve alacaklarla ilgili sorunlar yaşanabilir.

İş mahkemesi yetki kesin mi?​

İş mahkemesi yetki kesin mi?
İş mahkemelerinin yetkisi kamu düzenine ilişkindir. Yetki hususu taraflarca ileri sürülmese de yargılamanın her aşamasında Mahkeme tarafından resen dikkate alınmalıdır.

İş mahkemesi kaç celsede biter?​

İş mahkemesi kaç celsede biter?
İş mahkemesi genelde 3 ile 5 duruşmada sonuçlanır. İş mahkemelerinin ortalama görülme süresi 555 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan bir iş davasının ortalama 2 yıl süreceği söylenebilir. İş mahkemesi istinaf süresi ise ortalama 3 yıldır.

İş mahkeme duruşma tarihi ne zaman belli olur?​

İş hukuku davası; İş Mahkemesi tarafından görülür. Açılan dava dilekçesinin tebliğ edilmesiyle birlikte, 30 gün içinde yapılır ve 14 gün içinde gönderilen tebliğe dava cevap dilekçe süresi vardır. İlk tebligat ile 45 ila 60 gün içinde ilk duruşma günü verilmiş olur.

İş mahkemesi kaç ay içinde karar verir?​

İş mahkemesi hedef süresi 540 günde sonuçlanmasını hedeflenmiştir. bu sürede ortalama 18 ay içerisinde sonuçlanacağı anlamı taşımaktadır. İş mahkemesi hedef süresi iş mahkemesinin sonuçlanma süresi olup, İstinaf ve Yargıtay mahkemelerine yapılan itirazlar bu süreye dahil değildir.

Iş mahkemede kazanılan para nasıl alınır?​

Iş mahkemede kazanılan para nasıl alınır?
İşçi alacaklarının icra takibi ile tahsili için hukuken iki yol vardır. Bunlardan biri ilamlı icra takibidir diğeri ise ilamsız icra takibidir. İşçiler farklı türde alacakları için icra takibi yoluna başvurabilirler.

Kesin yetki kuralları nelerdir?​

Kesin yetki kuralları nelerdir?
Kesin Yetki Kuralları: Kamu düzeni ile ilgili olarak, uyuşmazlığa ilişkin yetkili tek mahkemeyi gösteren, dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarıdır.

Iş hukukunda yetki sözleşmesi yapılabilir mi?​

Kanun yetki sözleşmesinin geçerliliği için tarafların tacir veya kamu tüzel kişisi olmasını şart koşmuştur. Tacir olmayan işçiler ile yapılan yetki sözleşmeleri geçersizdir. İş davalarında yetkinin kamu düzenine ait olduğu hallerde yetki itirazı, ilk itiraz ile sınırlı değildir.

Ilk duruşma tarihi ne zaman belli olur?​

Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir. Dilekçe aşaması kısa olursa dava tarihi daha erkene de alınabilir.
 
İş davalarına bakmakla görevli mahkemelerin karar verme süreleri kanunlarla belirlenmiştir. Kanun yoluna başvurulan kararlar, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay tarafından genellikle iki ay içinde karara bağlanmaktadır.

İş mahkemelerinde hakimler genellikle işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmeleri, kıdem ve ihbar tazminatı, işe iade, hizmet tespiti, ücret-mesai ve İş Kanunu'ndan kaynaklanan diğer hak ve alacaklarla ilgili sorunlar hakkında sorular sormaktadır.

İş mahkemelerinin yetki kesin olup kamu düzenine ilişkin olduğu belirtilmektedir. Yetki hususu taraflarca ileri sürülmemiş olsa bile yargılamanın her aşamasında mahkeme tarafından resen dikkate alınması gerekmektedir.

İş mahkemelerindeki davalar genellikle 3 ila 5 duruşmada sonuçlanmaktadır. Ortalama olarak iş mahkemelerinde görülen davaların tamamlanma süresi 555 gün olarak belirtilmiştir. Bu nedenle 2020 yılında açılan bir iş davasının genellikle 2 yıl süreceği öngörülmektedir. İş mahkemelerinde istinaf süreci ise genellikle ortalama 3 yıl sürmektedir.

İş mahkemelerindeki dava duruşma tarihi, dava dilekçesinin tebliğ edilmesini takiben genellikle 45 ila 60 gün içerisinde belirlenmektedir. İlk duruşma tarihi genellikle bu süre zarfında verilmektedir.

İş mahkemelerinde kazanılan paraların tahsili için işçilerin hukuken iki yol izlemesi gerekmektedir: ilamlı icra takibi ve ilamsız icra takibi. İşçiler farklı türdeki alacakları için bu iki yoldan birini seçerek paralarını tahsil edebilirler.

Kesin yetki kuralları kamu düzeniyle ilgilidir ve bir uyuşmazlıkta yetkili tek mahkemeyi gösteren ve dava şartı olarak kabul edilen yetki kurallarıdır.

İş hukukunda yetki sözleşmesi yapılabilmesi için tarafların tacir veya kamu tüzel kişisi olması gerekmektedir. Tacir olmayan işçilerle yapılan yetki sözleşmelerinin geçersiz olduğu belirtilmektedir. İş davalarında yetkinin kamu düzenine ait olduğu durumlarda yetki itirazının ilk itirazla sınırlı olmadığı vurgulanmaktadır.
 
Geri
Üst