AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Irtifak hakki suresi ne kadar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.993
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İrtifak hakkı süresi ne kadar?​

Özel kanunlarda belirtilen süreler hariç Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazları üzerinde 30 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmekte, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde ise 30 yıla kadar kullanma izni verilmektedir.

İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?​

İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?
İrtifak Hakkı Çeşitleri Nelerdir?
- İntifa hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. İntifa Hakkı)
- Oturma hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. Oturma Hakkı)
- Üst(inşaat) hakkı (Ayrıntılı bilgi için bkz. Üst Hakkı)
- Kaynak hakkı
- Diğer irtifaklar(Geçit İrtifakı) (Ayrıntılı bilgi için bkz. Geçit İrtifakı)

İntifa hakkından nasıl vazgeçilir?​

İntifa hakkı kişiye bağlı bir hak olduğu için devredilemez,hak sahibi öldüğünde mirasçılarına intikal etmez. İntifa hakkının sona ermesi, İntifa hakkı sahibi, bu hakkından kuru mülkiyet sahibi lehine vazgeçmesi ile. Bu durumda intifa hakkı tapu sicilinden sadece terkin harcı alınarak silinir.

İrtifak hakkı nasıl hesaplanır?​

İrtifak hakkı nasıl hesaplanır?
İrtifak hakkı bedelinin belirlenmesi! Buna göre anılan Yönetmelikte; -Kullanma izni veya irtifak hakkı kurulmasında ilk yıl için, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde birinden, az olmamak üzere tespit ve takdir edilir….

İrtifak hakkı vardır ne demek?​

Bir gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde sınırlı kullanım hakkı sağlanmasına irtifak hakkı denir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 779. maddesine göre irtifak hakkı, bir taşınmaz lehine diğer taşınmaz üzerinde kurulur.

Intifa hakkının iptali nasıl olur?​

Intifa hakkının iptali nasıl olur?
Kişinin ölümü ile intifa hakkı sona erer. Kişinin mirasçıları ise bu haktan yararlanamıyor. İntifa hakkı, gerçek kişilerde ölümle son bulurken tüzel kişilerde ise, 100 yıl sonra son bulur.

İntifa hakkından vazgeçilebilir mi?​

Bu sayede sözleşme kanun ya da mahkeme kararı ile intifa hakkı kurulabilir. Mal sahibinin ölmesi, tapu sicilindeki intifa hakkını kendi kendine ortadan kaldırmıyor. Bunu kaldırmak için de yapı müdürlüğüne başvurmak gerekiyor. İntifa hakkının kaldırılması için tapuya küçük bir miktar ödeme yapılması gerekiyor.
 
İrtifak hakkı, bir gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde sınırlı bir kullanım hakkı sağlayan bir haktır. Bir taşınmaz lehine diğer taşınmaz üzerinde kurulan bu hak, Türk Medeni Kanunu'nun 779. maddesinde düzenlenmektedir.

İrtifak hakkının süresi özel kanunlarda belirtilen süreler hariç Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar için 30 yıla kadar tesis edilebilmekte, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar için ise 30 yıla kadar kullanma izni verilebilmektedir.

İrtifak hakkı çeşitleri ise şunlardır:
1. İntifa hakkı
2. Oturma hakkı
3. Üst (inşaat) hakkı
4. Kaynak hakkı
5. Diğer irtifaklar (Geçit İrtifakı)

İntifa hakkı, kişiye bağlı bir hak olduğundan devredilemez ve hak sahibi öldüğünde mirasçılarına intikal etmez. İntifa hakkının sona ermesi ise intifa hakkı sahibinin bu haktan vazgeçmesiyle mümkündür. Bu durumda, intifa hakkı tapu sicilinden terkin harcı alınarak silinir.

İntifa hakkının iptali, kişinin ölümü ile gerçek kişilerde son bulurken tüzel kişilerde ise 100 yıl sonra sona ermektedir. İntifa hakkından vazgeçilebilmesi için sözleşme veya mahkeme kararı ile intifa hakkının kurulması gerekmektedir. Bunun için tapuya küçük bir miktar ödeme yapılması ve yapı müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.

İrtifak hakkı bedelinin belirlenmesi ise, kullanma izni veya irtifak hakkı kurulması durumunda taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde birinden az olmamak kaydıyla tespit edilir. Bu bedele ilişkin detaylar ilgili Yönetmelikte belirtilmektedir.
 
Geri
Üst