AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Irtifak hakki sahibi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.189
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İrtifak hakkı sahibi nedir?​

Bir taşınmaz sahibinin sahip olduğu hakları sınırlayarak, taşınmazını bir başkasının kullanmasına ya da yararlanmasına izin verdiği hakka ‘irtifak hakkı’ denir. Ayni bir haktır ve hak sahibine gayrimenkulü kullanma hakkı tanır. İrtifak hakkının verildiği kişi, hakkı aktif olarak kullanıyorsa bu hak olumlu sayılır.

İrtifak hakkı ne tür?​

İrtifak hakkı ne tür?
Kullanım hakkı olarak da bilinen irtifak hakkı, taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına ya da yararlanmasına izin verdiği ayni bir haktır. Bir diğer ifadeyle, taşınmazın sahibinin taşınmaz üzerindeki hak ve faydaları kısıtlanırken, hakkı kullanan kişiye taşınmaz üzerinde bazı haklar verilir.

İrtifak hakkı nedir Süresi?​

İrtifak hakkı nedir Süresi?
Özel kanunlarda belirtilen süreler hariç Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazları üzerinde 30 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmekte, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde ise 30 yıla kadar kullanma izni verilmektedir.

Kişiye bağlı irtifak hakları nelerdir?​

Şahsi İrtifak Hakları Taşınmazın maliği haricinde birinin, mülkiyet haklarının bir kısmından (kullanma ve/veya yararlanma) faydalanmasına olanak tanıyan haklardır. Şahsi mülkiyet hakkı, ayni mülkiyet haklarından farklı olarak bir taşınmazın diğerine sağladığı bir hak değil, bir taşınmazın bir şahsa sağladığı haklardır.

İrtifak hakkı ne hakkıdır?​

İrtifak hakkı ne hakkıdır?
Bir tanımlama yapmak gerekirse irtifak hakları, sahibi olan kişiye konusunu teşkil eden eşyayı doğrudan doğruya kullanma veya ondan yararlanma yetkileri tanıyan veya malike bir çekinme borcu yükleyen sınırlı bir hakimiyet hakkıdır. İrtifak hakları ya bir taşınmaz lehine ya da belirli bir kişi yararına kurulabilir.

Irtifak hakkı kiraya verilir mi?​

Irtifak hakkı kiraya verilir mi?
İrtifak hakkı lehtarı tarafından, irtifak hakkına konu taşınmazların ya da üzerindeki tesislerin bazı bölümlerinin, baz istasyonu, bankamatik ve benzeri amaçlarda kullanılmak üzere üçüncü kişilere kiraya verilmesi ve resmi senetlerinde tesislerin kiracılarından ayrıca hasılat veya kâr payı alınacağına ilişkin hüküm …
 
İrtifak hakkı, bir taşınmaz sahibinin sahip olduğu hakları sınırlayarak, taşınmazını bir başkasının kullanmasına ya da yararlanmasına izin verdiği ayni bir haktır. Bu hakkın verildiği kişi, ilgili taşınmazı kullanabilir ve bu kullanım hakkını aktif olarak kullanıyorsa bu hak olumlu olarak kabul edilir. Aynı zamanda irtifak hakkı, taşınmaz sahibinin hak ve faydalarını kısıtlayarak, hak sahibine taşınmaz üzerinde bazı haklar tanır.

İrtifak hakkının süresi genel olarak 30 yıla kadardır. Ancak özel kanunlarla belirlenmiş süreler de olabilir. Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı 30 yıla kadar tesis edilebilirken, devletin tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde de aynı süreyle kullanma izni verilmektedir.

Kişiye bağlı irtifak hakları ise şahsi irtifak hakları olarak bilinir. Bu haklar, taşınmazın maliği dışında bir şahsın, mülkiyet haklarının bir kısmından faydalanmasına olanak sağlar. Bu haklar, taşınmazın bir şahsa sağladığı haklar olarak tanımlanabilir, yani ayni mülkiyet haklarından farklı bir niteliğe sahiptir.

Irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde belirli bir kişiye veya taşınmaza bir hizmet karşılığında kurulan sınırlı bir hakimiyet hakkıdır. Bu haklar, doğrudan doğruya taşınmazın kullanılmasına veya ondan yararlanılmasına olanak tanır. Irtifak hakları, ya bir taşınmaz lehine ya da belirli bir kişi yararına kurulabilir.

Son olarak, irtifak hakkı kiralanabilir. İrtifak hakkı lehtarı tarafından, irtifak hakkına konu taşınmazlar ya da üzerindeki tesisler bazı bölümler için üçüncü kişilere kiraya verilebilir. Bu durumda resmi senetlerde, tesislerin kiracılarından ayrıca hasılat veya kâr payı alınacağına dair hükümler yer alabilir.
 
Geri
Üst