AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Irtifak hakki sahibi kimdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İrtifak hakkı sahibi kimdir?​

İrtifak hakkı sahibinin, taşınmazı kullanma ve yararlanma yetkisine sahip olduğu irtifak haklarıdır. Geçit irtifakı olumlu irtifak haklarına örnek olarak verilebilir. İrtifak hakkı sahibinin, kaçınmakla yükümlü olduğu, taşınmazı kullanma ve yararlanma yetkisinin bulunmadığı irtifak haklarıdır.

İrtifak hakkı nasıl devredilir?​

Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi? Devri yasaklanmamış olan irtifak haklarının bedelli ya da bedelsiz devri mümkün olabiliyor. Medeni Kanun gereğince geçit, kaynak ve üst hakkı aksi kararlaştırılmadıkça bir başkasına devredilebiliyor.
Tapuda irtifak hakkı tescili için yapılacak başvuruda hangi evraklar bulunmalıdır?
1.1. Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği. (Lehine ve aleyhine irtifak hakkı tesisi talep edilen taşınmaz malların), 1.2. Taşınmaz mal malikinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği.

İrtifak hakkı süresi nedir?​

Özel kanunlarda belirtilen süreler hariç Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazları üzerinde 30 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmekte, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde ise 30 yıla kadar kullanma izni verilmektedir.

Irtifak hakki devredilir mi?​

En az 30 (otuz) yıl süre ile tesis edilen bağımsız ve sürekli nitelikteki irtifak hakları; -Başkalarına devredilebilir, -Üzerinde ipotek tesis edilebilir, -Mirasçılara geçebilir. Ayrıca; irtifak hakkına konu taşınmaz üzerindeki yatırımın tamamlanması halinde, taşınmazın hak lehtarına doğrudan satışı mümkündür.
Hangi irtifak hakkı başkasına devredilemez?
Bazı irtifak hakları zorunlu olarak kişi lehine tesis edilmek durumundadır (intifa ve oturma hakkı). İntifa ve oturma hakkı şahısla kaimdir; başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez.

İrtifak hakkı tesisi ne demek?​

Bir gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde sınırlı kullanım hakkı sağlanmasına irtifak hakkı denir. İrtifak hakkı, bir kişinin gayrimenkul üzerinde sahip olduğu hakların kullanımını kısıtlar ya da gayrimenkulü belirli bir şekilde kullanma mecburiyeti getirir.

İrtifak hakkı sözleşmesi ne demek?​

Bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan yetkiye irtifak hakkı deniyor. Mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak haklara şahsi haklar deniyor. …
Tek irtifa hakkı nedir?
Hak sahibine, söz konusu eşyadan tamamıyla yararlanma yetkisi veren tek hak irtifak hakkı intifa hakkıdır. İntifa hakkı haricindeki irtifak haklarının tamamında eşya üzerindeki yararlanma yetkisi sınırlandırılmıştır.

Şahsa bağlı irtifak hakkı nedir?​

Bir taşınmaz lehine tesis edilenlere eşyaya bağlı irtifaklar, belirli bir şahıs lehine tesis edilenlere de şahsa bağlı irtifaklar denir. Bazılarında eşyadan tam yararlanma hakkı (intifa hakkı), bazılarında sınırlı yararlanma hakkı (oturma, kaynak, geçit) bulunur. Bunlara olumlu irtifak hakları denir.

Daimi irtifak hakkı kaç yıl?​

Irtifak ve intifa hakkı ne demek?
İntifa hakkı hem kullanma hem de yararlanma imkanı sağlarken irtifak hakkı yalnızca ihtiyaca bağlı olarak yararlanma imkanı sağlar. İntifa hakkı, tüzel kişilere ortak kullanım amacıyla ömür boyu tahsis edilen bir haktır, kişiye yararlanma hakkını tanıyan hak ise irtifak hakkıdır.

İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?​

İrtifak Hakkı Çeşitleri Nelerdir?

Milli Emlak irtifak hakkı kaç yıl?​

Daimi irtifak hakkı satışa engel mi?
Çünkü irtifak hakkı, taşınmazın satışına engel teşkil etmese bile, satış işleminin gerçekleşmesinden sonra gayrimenkulün yeni sahibine kullanım hakkını vermiyor. Satışı gerçekleşen taşınmazın irtifak hakkı kimdeyse, satıştan sonra da bu hak aynı kişide kalıyor.
 
Geri
Üst