AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Irtifak hakki devredilebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Irtifak hakkı devredilebilir mi?​

İrtifak hakkının devri.. Devri yasaklanmamış olan irtifak haklarının bedelli ya da bedelsiz devri mümkün olabiliyor. Medeni Kanun gereğince geçit, kaynak ve üst hakkı aksi kararlaştırılmadıkça bir başkasına devredilebiliyor.

Irtifak hakkı bozulur mu?​

Mal sahibinin ölmesi, tapu sicilindeki intifa hakkını kendi kendine ortadan kaldırmıyor. Bunu kaldırmak için de yapı müdürlüğüne başvurmak gerekiyor. İntifa hakkının kaldırılması için tapuya küçük bir miktar ödeme yapılması gerekiyor. Terkin harcı olarak 2019 yılı için 24.8 TL ödeyerek intifa hakkı kaldırılabiliyor.
Irtifak hakkı nasıl yapılır?
İrtifak Hakkı Nasıl Kurulur? İrtifak hakkı, tarafların irtifak hakkı anlaşması ya da dava yolu ile kurulabilir. Tarafların anlaşması durumunda, resmi sözleşme yapılması ve tapu siciline tescil edilmesi gerekir. Tapu siciline tescil edilmediği takdirde gayrimenkulün yeni sahibi bu hakkı tanımayabilir.
Geçit irtifakı başkasına devredilebilir mi?
Geçit hakkı, bir taşınmaz sahibinin taşınmazından ana yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmadığı durumda, komşu taşınmazdan tam bir bedel karşılığında kendisine bir geçit hakkı sağlanması hakkıdır. Bu hak kural olarak devredilemez ve miras yoluyla geçmez.

Intifa hakkı sahibi ölürse ne olur?​

“Uyuşmazlık, intifa hakkı sahibi şahsın ölümü halinde, intifa hakkının sona mı erdiği, yoksa kuru mülkiyet sahibine ivazsız bir biçimde intikal mi ettiğine ilişkin bulunmaktadır. Şahsa bağlı sınırlı bir ayni hak olan intifa hakkı, gerçek kişi olan hak ve sahibinin ömrü boyunca devam eder ve ölüm halinde de son bulur.”

İrtifak hakkı sınırlı ayni hak mıdır?​

İrtifak hakları, sahiplerine bazen sadece kullanma veya yararlanma, bazen de hem kullanma hem de yararlanma yetkilerini veren ayni haklardır. İrtifak hakkı sahiplerine tanınmakta olan bu yetkiler, mülkiyet hakkı sahibine (malike) tanınan yetkiler gibi sınırsız değil, sınırlı niteliktedir.
 
Geri
Üst