AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Irtifak hakki cesitleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Irtifak hakkı çeşitleri nelerdir?​

Şahsi irtifak hakkı çeşitleri: İntifa hakkı, Sükna (oturma) hakkı, Üst (inşaat) hakkı, Kaynak hakkı ve diğer irtifaklardır.

Irtifak hakkı nedir islâm hukuku?​

Irtifak hakkı nedir islâm hukuku?
Sözlükte “bir şeye dayanmak, ondan faydalanmak” anlamına gelen irtifâk, İslâm hukuku terimi olarak bir akar üzerinde başkasına ait diğer bir akar yararına kurulmuş olan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan aynî hakları ifade eder.

Irtifak hakkı tesisi ne demek?​

Irtifak hakkı tesisi ne demek?
Bir gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde sınırlı kullanım hakkı sağlanmasına irtifak hakkı denir. İrtifak hakkı, bir kişinin gayrimenkul üzerinde sahip olduğu hakların kullanımını kısıtlar ya da gayrimenkulü belirli bir şekilde kullanma mecburiyeti getirir.

Irtifak hakları nelerdir hukuk?​

Bir tanımlama yapmak gerekirse irtifak hakları, sahibi olan kişiye konusunu teşkil eden eşyayı doğrudan doğruya kullanma veya ondan yararlanma yetkileri tanıyan veya malike bir çekinme borcu yükleyen sınırlı bir hakimiyet hakkıdır.

İrtifak hakkı hangisine dahildir?​

İrtifak hakkı hangisine dahildir?
Kullanım hakkı olarak da bilinen irtifak hakkı, taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına ya da yararlanmasına izin verdiği ayni bir haktır. Bir diğer ifadeyle, taşınmazın sahibinin taşınmaz üzerindeki hak ve faydaları kısıtlanırken, hakkı kullanan kişiye taşınmaz üzerinde bazı haklar verilir.

Ayni haklar nedir islam hukuku?​

Ayni haklar nedir islam hukuku?
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hakimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen haklardandır. Bu eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyet kurulması ve bu hâkimiyetin herkese karşı ileri sürülebilir olması da aynî hakkı mutlak bir hak yapar.
Tapuda irtifak hakkı nasıl yapılır?​
Bu hak tapuya tescil edilebiliyor.İrtifak hakkının tapuya tescil işlemleri şu şekildedir;
- Kadastro Müdürlüğüne sözlü olarak talepte bulunuluyor.
- Talepte hangi parsel lehine, hangi parsel aleyhine irtifak hakkı tesis edileceği açıkça belirtiliyor.
- Kamu Kurum ve Kuruluşlarının talepleri resmi yazı ile yapılıyor.

İrtifak hakkı nedir devredilir mi?​

İrtifak hakkı nedir devredilir mi?
İrtifak hakkının devri.. Devri yasaklanmamış olan irtifak haklarının bedelli ya da bedelsiz devri mümkün olabiliyor. Medeni Kanun gereğince geçit, kaynak ve üst hakkı aksi kararlaştırılmadıkça bir başkasına devredilebiliyor.

İrtifak hakkı nasıl bir hak?​

İrtifak hakkı nasıl bir hak?
 
İrtifak hakkı, gayrimenkul sahibine başka bir gayrimenkul üzerinde belirli bir kullanım veya yararlanma hakkı sağlayan sınırlı bir aynî haktır. İrtifak hakkı, sahibine o gayrimenkul üzerinde belirli bir çeşit hakkı kullanma yetkisi verirken, aynı zamanda sahibine bir çekinme borcu yükleyebilir. İrtifak hakkı, genellikle kadastro müdürlüğüne başvurularak tapuda tescil edilir. Bu süreçte hangi parseller üzerinde irtifak hakkının kurulacağı açıkça belirtilir ve kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri resmi yazı ile iletilir.

İrtifak hakkı, sadece belirli bir kullanım veya yararlanma yetkisi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda devredilebilir bir hak olarak kabul edilir. Yasaklanmamış olan irtifak hakları, bedelli veya bedelsiz olarak devredilebilir. Ancak, geçit, kaynak ve üst hakkı gibi belirli irtifak hakları, aksi kararlaştırılmadıkça bir başkasına devredilebilir.

Genel olarak, irtifak hakkı sahibine belirli bir gayrimenkul üzerinde hak sahibi olma imkanı tanır. Bu hak, sınırlı bir şekilde kullanılabilir ve genellikle belirli koşullara bağlıdır. İrtifak hakkı, gayrimenkul sahibine diğer gayrimenkul üzerinde belli haklar verirken, aynı zamanda sahibini belirli yükümlülükler altına sokabilir. Bu şekilde, irtifak hakkı belirli bir denge ve düzeni korumayı amaçlar.
 
Geri
Üst