Irsaliyeli fatura kac nusha duzenlenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.056
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Irsaliyeli fatura kaç nüsha düzenlenir?​

Faturada 2 nüsha düzenlenirken, irsaliyeli faturada 3 nüsha düzenlenmelidir. Bunlardan biri asıl, diğer ikisi örnek olacak şekildedir. Bir asıl ve bir nüsha malı alana, bir nüsha taşıyıcıya ve diğer nüsha ise firma aittir. Üç adettenten az düzenlenen faturalar düzenlenmemiş sayılır.
Kimler dövizli fatura kesebilir?
Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.
Dövizli fatura keserken hangi kur?
Yurtiçindeki şirketlere düzenlenen dövizli faturada Türk Lirası karşılığının gösterilme zorunluluğu bulunmaktadır. Döviz cinsinden kesilen fatura, yine döviz cinsinden tahsil edilecek ise Merkez Bankası döviz alış kuru ile faturanın Türk Lirası karşılığı hesaplanmalıdır.

Dolar fatura nasıl kesilir?​

Döviz Cinsinden Düzenlenmiş Faturalarda Değerleme, Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır. Döviz kuru fatura üzerine yazılmamış ise geçerli olan Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.
Irsaliyeli fatura hangi nüshası müşteriye verilir?
İrsaliyeli faturalar ise en az üç nüsha olarak düzenlenmektedir. Bu faturanın ilk iki nüshası müşteriye verilir. Tavsiyemiz faturanın bastırılırken bir nüsha fazla bastırılması yönündedir. Bastırılan fazla nüsha muhasebe fişinin altına konulmalı, diğer nüsha ise sıra numarası halinde ayrıca muhafaza edilmelidir.
Yabancı para fatura kesilebilir mi?
19 Nisan 2022’den önce düzenlenmiş faturaların ödemesi dövizle yapılabilecek. TL ödeme zorunluluğu Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında yaptığı sözleşmeyi kapsıyor, yurt dışı yerleşiklerle yapılanlarda böyle zorunluluk yok.
15. Dövize endeksli işlemlerde kur farkı faturası kesilmeli midir? Kur farkı faturası, yasal defterlerde TL bakiyeyi kapatmak için kesilir. Yani ister dövizli olsun isterse dövize endeksli olsun işlemin ödemesinden sonra TL bakiye kalır ise bu bakiyenin kur farkı faturası kesilerek kapatılması gerekir.
Kur değerlemesine fatura kesilir mi?
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; dönem sonlarında Vergi Usul Kanunu uyarınca yapılan değerlemeler sonucu oluşan kur farkları üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.
E arşiv yurtdışı fatura nasıl kesilir?
Herhangi bir tutar limiti olmaksızın e-Arşiv Fatura kesmeniz gerekiyor. Yurtdışına e-Arşiv keserken alıcı vergi kimlik numarası 10 tane 2 (2222222222) yazılarak işlem yapılıyor. GİB E-Arşiv Portal üzerinden de kestiğiniz e-arşif faturalarında da vergi no olarak 10 tane 2 (2222222222) yazabilirsiniz.

Dövizli ödemelerde hangi kur alınır?​

Faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazetede yayınlanan döviz alış kuru faturanın düzenlendiği tarihten 1 gün önceki kurlardır. Bir diğer deyişle, TL olarak yapılacak olan ödemede fatura tarihinden 1 gün önceki saat 15:30 kapanış kurları dikkate alınmalıdır.
Ihracat yaparken fatura nasıl kesilir?
İhracat faturası yurt dışına yapılan satışlar sonucunda matbu olarak kesilebilir. Gümrük Çıkış Beyannamesi de eklenerek gümrük idaresine sunulur. İhracat faturasını matbu olarak düzenlemeniz için e-fatura mükellefi olmanız gerekmez. Bununla birlikte eğer e-fatura mükellefi iseniz matbu olarak fatura düzenleyemezsiniz.
 
Geri
Üst