AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Irsaliye 7 gun icinde fatura edilmezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Irsaliye 7 gün içinde Fatura edilmezse ne olur?​

VUK 231/1-5 maddesine göre “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” Bu durumda hiç düzenlenmemiş sayılan faturaya VUK 353/1 uyarınca usulsüzlük cezası uygulanır.

GittiGidiyor Fatura gönderiyor mu?​

GittiGidiyor, ürün alıp satmadığı için, sitede satılan ürünlere ait KDV faturası kesmemektedir. Dolayısıyla, bu satışlara ait faturalar, satışı gerçekleştiren satıcı tarafından, alıcıya gönderilmek durumundadır.

Irsaliye tarihi ile fatura tarihi farklı olabilir mi?​

Irsaliye tarihi ile fatura tarihi farklı olabilir mi?
“a) Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, Buna göre; mal tesliminin veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedinci güne kadar (yedinci gün dahil) fatura düzenlenmesi, VUK bakımından usul itibariyle herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.

Fatura tarihi irsaliye tarihinden sonra olabilir mi?​

Fatura tarihi irsaliye tarihinden sonra olabilir mi?
Ancak faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. Satılan malın teslim tarihinden sonra veya teslimi sırasında düzenlenmiş olsa dahi, faturada malın teslim (irsaliye) tarihi ve irsaliye numarası yer alacak ve ayrıca sevk irsaliyesi de düzenlenecektir.

GittiGidiyor Kurumsal fatura veriyor mu?​

GittiGidiyor, satıcı olarak işlem yapan üyelerne 5 günlük periyotlarda düzenli olarak fatura keser. Kurumsal üyeyseniz ve e-fatura sistemine kayıtlıysanız faturalarınızı kendi sisteminizden takip edebilirsiniz.

n11 fatura kesiyor mu?​

n11.com her ayın son günü, o ay içinde yaptığınız satışlardan elde ettiği hizmet komisyonlarını ve vade farklarını (ürün iadelerinden dolayı oluşan hizmet komisyon ve vade farkı iadelerini düşerek) firmanız adına net hizmet komisyonu ve vade farkı faturası düzenler.

E-fatura ne zaman onaylanır?​

E-fatura ne zaman onaylanır?
e-Faturada, kağıt faturada olduğu gibi iptal ve iade işlemleri yapılabilir. Gönderdiğiniz e-faturanın iptal edilebilmesi için alıcının 7 gün içerisinde bu faturayı “reddetmesi” gerekiyor. 7 gün içerisinde reddedilmeyen e-faturalar onaylanmış sayılır.

E-arşiv oluşturuldu ne demek?​

E-arşiv oluşturuldu ne demek?
Firmaların E-Faturaya geçmemiş kurumsal ve bireysel müşterilerinin bildirdikleri herhangi bir mail adresine ya da SMS numarasına PDF formatında gönderilen ve 10 yıl boyunca elektronik ortamda online erişime açık saklanan dijital fatura tipidir.
 
Irsaliye 7 gün içinde fatura edilmezse ne olur sorusuna detaylı bir yanıt vermek gerekirse, Vergi Usul Kanunu'nun 231/1-5 maddesine göre fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bu süre içerisinde fatura düzenlenmezse, fatura hiç düzenlenmemiş sayılır ve VUK'un 353/1 maddesi uyarınca usulsüzlük cezası uygulanabilir.

GittiGidiyor'un fatura konusunda uygulaması ise şu şekildedir: GittiGidiyor, ürün alıp satmadığı için sitede satılan ürünlere ait KDV faturası kesmemektedir. Dolayısıyla, GittiGidiyor üzerinden yapılan satışlara ait faturalar, satışı gerçekleştiren satıcı tarafından alıcıya gönderilir.

Irsaliye tarihi ile fatura tarihi arasında fark olup olamayacağı konusunda ise; mal teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde fatura düzenlenmelidir. Bu süre içerisinde fatura düzenlenirse, irsaliye tarihinden fatura tarihine kadar olan süre normal kabul edilir ve usul açısından sorun teşkil etmez.

Fatura tarihinin irsaliye tarihinden sonra olup olamayacağına ilişkin olarak ise, faturanın en geç 7 gün içinde düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Dolayısıyla, fatura tarihi malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde olmalıdır. Fatura, malın teslim tarihinden sonra veya sırasında düzenlenmiş olsa dahi, faturada malın teslim (irsaliye) tarihi ve irsaliye numarası yer almalıdır ve ayrıca sevk irsaliyesi düzenlenmelidir.

GittiGidiyor'un kurumsal fatura düzenleme politikası şu şekildedir: GittiGidiyor, satıcı olarak işlem yapan üyelere 5 günlük periyotlarda düzenli olarak fatura keser. Eğer kurumsal üyeseniz ve e-fatura sistemine kayıtlıysanız, faturalarınızı kendi sisteminizden takip edebilirsiniz.

n11.com'un fatura kesme uygulaması ise şu şekildedir: n11.com, her ayın son günü o ay içinde yapılan satışlardan elde edilen hizmet komisyonları ve vade farklarını (ürün iadeleri nedeniyle oluşan hizmet komisyon ve vade farkı iadeleri düşülerek) firmanız adına net hizmet komisyonu ve vade farkı faturası düzenler.

E-fatura onaylanma süreci hakkında bilgi vermek gerekirse; e-Faturada, kağıt faturada olduğu gibi iptal ve iade işlemleri yapılabilmektedir. Gönderdiğiniz e-faturanın iptal edilebilmesi için alıcının bu faturayı 7 gün içerisinde reddetmesi gerekmektedir. 7 gün içinde reddedilmeyen e-faturalar otomatik olarak onaylanmış sayılır.

Son olarak, "E-arşiv oluşturuldu" ifadesi, firmaların E-Faturaya geçmemiş kurumsal ve bireysel müşterilerine PDF formatında gönderilen ve 10 yıl boyunca elektronik ortamda online erişime açık saklanan dijital faturayı ifade eder.
 
Geri
Üst