Iris cicegi tohumu nasil ekilir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iris çiçeği tohumu nasıl ekilir?​

Büyük ve kalın kabuklu tohumlarda kabuğu mekanik yollarla kırmak tohumun içine daha iyi nem almasını sağlayacaktır. Tohumun bir kenarından keskin bir maket bıçağı ile ya da bir tırnak makası ile küçük bir çentik atılır ve tohumlar bu şekilde ekilir.

Nergis tohumu kaç günde çimlenir?​

Nergis oldukça boylanabilen bir bitkidir….Fiyat: 9,79 TL.
Ekim Derinliği | 0,5-1 cm
Ekim zamanı | İlkbahar, sonbahar
Tipi | Tek yıllık
Tahmini Çimlenme Günü | 25-30 gün

Nergis çiçeği tohumu nasıl?​

Nergis çiçeği tohumu nasıl?
Nergis tohum olarak değil soğandan dikilerek üretilir. Kasım ayından, ocak sonuna kadar olan dönem nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Gerek sapları gerekse soğanı alerjen ve toksik maddeler içerdiği için nergis çiçeği dikerken önemli noktalardan birisi eldiven kullanılmasıdır.

Iris çiçeği saksıda yetişir mi?​

Iris çiçeği saksıda yetişir mi?
İris çiçeğini saksıda yetiştirecekseniz, 2 yılda bir mutlaka saksısını değiştirmeniz gerekmektedir. Yaz aylarının başladığı zamanlarda saksı değişiminin yapılması, çiçeğinizin hava akımına uğramasına engel olmaktadır. İris çiçeğinin diğer adı da süsen çiçeğidir.

Iris Soğanı ne zaman çiçek açar?​

Nergis, sümbül ve lalelerin çiçeklenme dönemi bittikten sonra açmaya başlayan süsen soğanının doğada 300’e yakın türü bulunmaktadır.İrisler mayıs ayının başından haziran ayının sonuna kadar çiçek açabilmektedir. Süsen soğanlarını 10 cm derinliğe , soğanlar arası 10 cm olacak şeikilde dikebilirsiniz.

Nergis ne zaman filizlenir?​

Nergis soğanlarınızı bir sonraki yıl da kullanmak istenirse çiçek döneminden bitiminden sonra yaprakları sararıncaya kadar bekleyip temmuz-ağustos aylarında soğanları topraktan çıkartabilirsiniz.

Nergis bitkisi nasıl çoğaltılır?​

Nergis bitkisi nasıl çoğaltılır?
Yavru soğanla nergis çoğaltma yöntemi Nergis soğanı yıllar geçtikçe irileşir. İrileşen nergis soğanları diplerinden minik yavru soğanlar verir. Bu yavru soğanlar ara soğandan ayrılarak dikilebilir ve nergis çiçeği çoğaltılabilir.
 
Iris çiçeği tohumlarını kırmak için mekanik yöntemleri kullanmak oldukça etkili bir yöntemdir. Tohumun içine daha iyi nem almasını sağlamak için kabuğun bir kenarından keskin bir maket bıçağı veya tırnak makası ile küçük bir çentik atılması önerilir. Bu şekilde hazırlanan tohumlar daha sağlıklı bir şekilde ekim için hazır hale gelirler.

Nergis tohumlarının çimlenme süresi genellikle 25-30 gün arasındadır. Nergis çiçeği genellikle tek yıllık bir bitki olup ekim derinliği genellikle 0,5-1 cm arasında olmalıdır. En uygun ekim zamanı genellikle ilkbahar ve sonbahardır.

Nergis çiçeği tohum olarak değil soğandan dikilerek üretilir. Kasım ayından ocak sonuna kadar olan dönem genellikle nergis soğanı ekimi için en uygun zamandır. Ancak nergis çiçeği dikerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, sapları ve soğanın alerjen ve toksik maddeler içermesidir. Bu nedenle nergis çiçeği dikiminde eldiven kullanımı önemlidir.

Iris çiçeği saksıda da yetiştirilebilir. Ancak saksıda yetiştirirken saksının 2 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Saksı değişimi yaz aylarının başında yapıldığında çiçeğin hava akımına maruz kalmasını engelleyebilir. İris çiçeğinin diğer adı ise süsen çiçeğidir.

Nergis soğanları genellikle mayıs ayının başından haziran ayının sonuna kadar çiçek açabilir. Süsen soğanları 10 cm derinliğe ve soğanlar arası 10 cm olacak şekilde dikilebilir.

Nergis bitkisini çoğaltmanın bir yolu da yavru soğanlarla yapılabilir. Yıllar geçtikçe irileşen nergis soğanları diplerinden minik yavru soğanlar oluştururlar. Bu yavru soğanlar ara soğandan ayrılarak dikilebilir ve nergis çiçeğinin çoğaltılmasını sağlayabilir.
 
Geri
Üst