AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iranda kadinlar oy kullaniyor mu?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Iranda kadınlar oy kullanıyor mu?​

İran’da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.
Kadınlara eğitim hakkı ne zaman verildi?
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte kadınların kamusal alana girmesini sağlayan yasal ve yapısal reformlar hızlandı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun 3 Mart 1924’te çıkarılmasıyla tüm eğitim kurumları Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlanırken, kızlar da erkeklerle eşit haklarla eğitim görmeye başladı.
Saltanatın ve Halifeliğin kaldırılması hangi alana girer?
Saltanatın Kaldırılması; Cumhuriyetçilik, Laiklik ve İnkılâpçılık ilkeleriyle ilgilidir.

Türk Tarih Kurumu hangi ilkeye girer?​

Türk Tarih Kurumunun kurulmasında büyük emekleri olan Mustafa Kemal bu kurumun yapacağı araştırmalarla halkın kendi kültürü ve tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını istemiş ve de milletin kendi tarihini öğrenmesini sağlamıştır. Bu bakımdan MİLLİYETÇİLİK ilkesi le doğrudan bağlantılıdır diyebiliriz.
Iran gelişmiş mi?
İran, Dünya Bankası’nın kişi başına gelir düzeyi tabanlı ülke gruplandırmasına göre, Türkiye’nin de yer aldığı ve 3,976$ ile 12,275$ kişi başına geli- re sahip ülkeleri içeren yüksek orta gelirli ülkeler grubunda yer almaktadır1.
Kadın hakları ne zaman başladı?
1925 yılında Kıyafet Kanunu ve 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların yasal statüsü değişmiş, hem aile içinde hem de bir birey olarak eşit haklar tanınmıştır. Kadınlara 1930’da yerel, 1934’te genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Geri