AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Irakın Yönetim Şekli

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
ırak'ın yönetim şekli, ırak'ın idare şekli nedir, ırak'ın yönetim biçimi, ırak yönetimi, ırak yönetim şekli
Irakın Idare Şekli; Irak'ta tek partili bir siyasi sistem hâkimdir 22 Eylül 1968'den buyana yürürlükte olan tüzük devletin en üstteki yöneticisi olan devlet baskanina oldukça genis yetkiler tanimaktadir Hükümet devlet baskani tarafindan olusturulur ve baskan istedigi zaman hükümeti ya da herhangi bir üyesini degistirme yetkisine sahiptir 250 üyeli, sinirli birtakim yetkilere sahip parlamentosu bulunmaktadir BM, IKÖ (Islâm Konferansi Örgütü), Arap Devletleri Birligi, OPEC (Petrol Ihraç Eden Ülkeler Teskilati), IMF (Uluslararasi Para Fonu), Islâm Kalkinma Bankasi gibi uluslararasi örgütlere üyedir
Siyasi partiler: Irak'ta resmen taninmis olan tek siyasi parti Arap Sosyalist Baas Partisi'dir Bu partinin savundugu Baas ideolojisinin kurucusu ve fikir babasi hiristiyan asilli Misel Eflak'tir Bu ideoloji sosyalizm, laiklik ve Arap kavmiyetçiligi ilkeleri üzerine oturur Baas ideolojisine kadar Islam, Arap medeniyetinin bir ürünüdür *
 
Irak'ın idare şekli tek partili bir siyasi sistemdir. Bu sistem, 22 Eylül 1968 tarihinden bu yana yürürlükte olan bir tüzükle belirlenmektedir. Devletin en üstteki yöneticisi olan devlet başkanına geniş yetkiler veren bu tüzük, hükümetin de devlet başkanı tarafından oluşturulmasını sağlamaktadır. Devlet başkanı istediği zaman hükümeti ya da herhangi bir üyesini değiştirme yetkisine sahiptir. Irak'ın parlamentosu 250 üyeden oluşmakta olup sınırlı yetkilere sahiptir.

Irak, Birleşmiş Milletler (BM), İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), Arap Devletleri Birliği, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı), IMF (Uluslararası Para Fonu), İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası örgütlere üyedir.

Irak'ta resmen tanınmış olan tek siyasi parti Arap Sosyalist Baas Partisi'dir. Bu parti, sosyalizm, laiklik ve Arap kavmiyetçiliği ilkeleri üzerine oturan Baas ideolojisini savunmaktadır. Baas ideolojisinin kurucusu ve fikir babası ise Hristiyan asıllı Michel Aflaq'dır. Bu ideolojiye göre İslam, Arap medeniyetinin bir ürünü olarak görülmektedir.
 
Geri
Üst