Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iptal davasi ne kadar surede sonuclanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.229
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Iptal davası ne kadar sürede sonuçlanır?​

İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği, kaç günde/ayda sonuçlanacağına dair kural 2577 sayılı Kanunda bellidir. Buna göre dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.

Yürütmeyi durdurma davası kaç gün içinde açılır?​

Yürütmeyi durdurma kararları her ne kadar tedbir niteliğinde kararlar olsa da bu kararlar idareyi bağlar. İdare aleyhinde yürütmeyi durdurma kararı alınması halinde kararın idareye tebliğinden 30 gün içinde dava açan kişiyi zarara uğratan işlem idarece kaldırılmak zorundadır.

Zımni red süresi ne kadardır?​

Zımni red süresi ne kadardır?
Türk idare hukukunda ise zımni red müessesesi, genel kural olarak, İYUK’da düzenlenmiş olup 10, 11 ve 13. maddelerinde yer almaktadır. Her üç maddede de zımni red süresi idareye müracaattan başlamak kaydıyla 60 gün- dür.

Iptal davasının sonuçlarından kimler yararlanır?​

İptal edilen işlemin yerine uygun olan işlemin yapılması yönünde karar verilemez. Bu özelliğe Anayasada kısaca ‘ İdari işlem niteliğinde yargı kararı verilemez. ‘ denilmektedir. – İptal davası sonucu işlemin iptali ile idari işlem ortadan kalkar ve bu sonuçtan yalnızca iptal davasını açan değil herkes yararlanır.

Sicil iptal davası ne kadar sürer?​

Sicil iptal davalarında süre hususu genel kuraldan sapma göstermektedir. İYUK 7. Maddesine göre idari davalarda dava açma süresi altmış gündür. AYİM’de görülen sicil iptal davalarında siciller personele tebliğ edilmediği için işlemin tesis edildiği tarihten itibaren altmış günlük süreye ilişkin kural uygulanmamaktadır.

Yürütmeyi durdurma kararı ne zaman kesinleşir?​

Yürütmeyi durdurma kararı ne zaman kesinleşir?
Yürütmenin durdurulması kararı, mahkemece kaldırılmadığı sürece dava sonuçlanıncaya kadar devam eder. Eğer mahkeme davayı esastan reddederse YD kendiliğinden sona erer. Artık idare ilgili işleme kaldığı yerden devam edebilir.

Yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için hangi şartların gerçekleşmesi yeterlidir?​

Yürütmenin Durdurulmasının Şartları Nelerdir? Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verebilir.

Zımni ret süresi değişti mi?​

7331 sayılı Kanunla İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda önemli değişiklikler yapıldı. 📌 60 günlük zımni ret süresi 30 güne düşürüldü. 📌 İdareye başvuru üzerine verilen cevabın kesin olmaması durumunda, işlemi ret saymayarak bekleme hakkı, 6 aydan 4 aya düşürüldü.

Astsubaya kim sicil verebilir?​

Astsubaya kim sicil verebilir?
Komutanlık, askerlik şubesi başkanlığı, müdürlük, amirlik, atölye şefliği ve benzeri kadrolara atanan veya yetkili makamlarca görevlendirilen başçavuş ve daha üst rütbelerdeki astsubaylar (Mülga ibare:RG-23/2/2017-29988)(…) emirlerinde çalışan astsubaylara birinci sicil üstü olarak sicil verirler.
 
İptal davalarının ne kadar sürede sonuçlanacağı ve idarenin yükümlülükleri hakkında bilgi verdiğiniz için teşekkürler. İdare Mahkemelerinde açılan idari davaların süreci, dosyaların tekemmül ettiği sıraya göre en geç altı ay içinde sonuçlandırılması gerektiğini belirtiyor. Yürütmeyi durdurma kararları ise, idareyi bağlar ve kararın idareye tebliğinden itibaren 30 gün içinde dava açan kişiyi zarara uğratan işlemin idarece kaldırılması gerektiğini vurguluyor.

Zımni red süresi Türk idare hukukunda İYUK'da düzenlenmiştir ve idareye müracaattan itibaren 60 gün olarak belirlenmiştir. İptal davasının sonuçlarından herkes yararlanır ve iptal edilen işlemin yerine uygun olan işlemin yapılamayacağını belirtiyor.

Sicil iptal davalarında süre hususunda genel kurallardan sapma olduğunu, sicillerin personelin tebliğ edilmediği durumlarda altmış günlük süreye ilişkin kuralın uygulanmadığını belirtiyorsunuz. Yürütmeyi durdurma kararının mahkemece kaldırılmadığı sürece dava sonuçlanıncaya kadar devam edeceğini anlatıyorsunuz.

Yürütmeyi durdurma kararının verilebilmesi için telafi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması gibi şartların birlikte gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyorsunuz. Ayrıca zımni ret süresinin 7331 sayılı Kanunla değiştirilerek 60 günden 30 güne düşürüldüğünü ve bekleme süresinin de aynı şekilde azaltıldığını aktarıyorsunuz.

Astsubaya sicil verebilecek yetkililerin, komutanlık, askerlik şubesi başkanlığı, müdürlük, amirlik, atölye şefliği gibi görevlerde bulunan başçavuş ve daha üst rütbedeki astsubaylar olduğunu belirtiyorsunuz. Bu astsubaylar, emirlerinde çalışan astsubaylara sicil verebilirler.

Eğer daha fazla bilgi veya açıklama isterseniz, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst