- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.231
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Iptal davası ne demek?
İptal davası, idari işlemlerin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olmaları nedeniyle menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan bir idari dava türüdür.Dava açma süresi geçerse ne olur?
Dava açma süresinin geçmesi ilk inceleme aşamasında dikkate alınarak (İYUK, m. 14/3-e) süre aşımı söz konusu ise davanın reddine karar verilir (İYUK, m. 15/I-b).Düzenleyici işlemlere karşı açılan iptal davaları nelerdir?
Düzenleyici işlemin hukuka aykırı olduğunu düşünen menfaat sahibi düzenleyici işlemin iptali için idari yargı yerinde iptal davası açabilir. İYUK 7. maddesi uyarınca, düzenleyici işlemler için idari yargıda dava açma süresi, ilan tarihini izleyen günden itibaren Danıştay ve idare mahkemelerinde 60 gündür.
Açılan dava nasıl iptal edilir?
İptal davasına açabilmek için kişisel bir menfaatin ihlal edilmesi gerekir. Kişisel menfaati ihlal edilen kişiler idari yargıda iptal davası açabilir. Burada kişisel bir menfaatin İhlal edilmesi yeterlidir. İptal davası açacak kişinin işlem de bir ilgisinin bulunması gerekir.
Iptal davası hangi durumlarda açılır?
Tapu iptal ve tescil davası; hukuki ehliyetsizlik, muris muvazaası, vekalet görevinin kötüye kullanılması, ölünceye kadar bakma sözleşmesi, imar uygulamaları, aile konutu, kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedenleriyle açılabilir.Iptal davası hangi mahkemede açılır?
YETKİ: İptal davalarında genel yetkili mahkeme İYUK’un 32. Maddesinde ifade edildiği üzere; “bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.”60 gün içinde dava açılmazsa ne olur?
30 ve 60 günlük süreler içerisinde idari yargıya başvurulmaması durumunda hak zamanaşımına uğramış OLMAZ ancak DAVA EDİLEBİLME NİTELİĞİNİ kaybetmiş olur. Bu süreler dahilinde dava açılmazsa dava reddedilir.
Idareye yapılan başvurunun 60 gün içinde cevaplanması halinde reddedilmiş sayılması hangisi ile ifade edilir?
İYUK madde 10’a göre, “Altmış gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır.” Yine İYUK madde 11’de de aynı düzenleme mevcuttur. Bu süreler geçtikten sonra idarenin susmasına hukuki bir sonuç bağlanır ve istek reddedilmiş sayılarak dava açma süresi kaldığı yer- den işlemeye devam eder.
İptal davaları, yönetimin hukuka uygunluğunu sağlayan yollar olup, bu yolla idarenin hukuka açıkça aykırı işlemleri iptal edilmektedir. Menfaati ihlal edilen hemen herkese dava hakkı tanınmaktadır. İptal davaları tamamen idari yargıya özgü bir dava türü olup, sonuçlarından ilgili olan her kes yararlanabilmektedir.
sadece yönetmelik değil; kanun hükmünde kararname ve tüzük de yürütme organının düzenleyici işlemidir. idarenin duzenleyici islemleri tuzuk, yonetmelik, ve kanun hukmunde kararname’dir.
Davanın ehliyet yönünden reddi ne demek?
Davanın ehliyet yönünden reddi halinde yeni bir dava açılmasının neredeyse imkansız olduğu gözetildiğinde bu araca ancak son çare olarak başvurulması gerekir. İdari yargıda açılan bir davanın ehliyet yönünden reddedilmesi halinde süresi içinde yeni bir dava açılması hemen hemen imkansızdır.
Kimler iptal davası açabilir?
Anayasa’nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.