- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Iptal davası konusu nedir?
İptal davası, idari işlemlerin yetki, sebep, şekil, konu ve amaç yönlerinden biri ile hukuka aykırı olmaları nedeniyle menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan bir idari dava türüdür.Hukuka aykırı işlemler hangi süre içinde geri alınabilir?
Bu süre iptal davası açma süresi gibi 60 gündür. Ancak bazı işlemlerin herhangi bir süre sınırı olmaksızın geri alınabileceği kabul edilmektedir. Yokluk, açık hata ve hile hallerinde idare hukuka aykırı idari işlemi her zaman geri alabilir. 60 günlük süre uygulanmaz.Iptal davası nedir örnek?
İdari yargıda açılmış olan davalar idari dava olarak adlandırılır. Menfaatleri ihlal edilmiş olan kişilerin İdari işlemler hakkında yetki şekil sebep konu ve maksat yönlerinden biri ile ilgili hukuka aykırı oldukları sebebiyle iptalleri için açılan dava iptal davasıdır.
Hukuk geri alma nedir?
Geri alma: ❖ İşlemin tesis edildiği andan itibaren bütün hukuki sonuçları ile birlikte hukuk âleminden kaldırılmasıdır. Geri alma işlemin hiç tesis edilmemiş gibi kabulü sonucunu doğurur. ❖ Hukuka uygun birel işlemlerin geri alınmasında kazanılmış hak kavramı karşımıza çıkar.Idari işlemler nasıl sona erer?
İdarenin iradesine bağlı olarak idari işlemlerin sona ermesi geri alma, kaldırma, değiştirme ve düzelt- me hallerinden birisi ile gerçekleşir.Geri alma geleceğe etkili mi?
Düzeltme; geçmişi etkilediğinde geri almanın, geleceği etkilediğinde, değiştirmenin bir türü olarak karşımıza çıkar. Geri alma, idari işlemin, geç- mişe etkili olarak ortadan kaldırılmasını içermesine karşılık, yerine yeni bir işlem yapılmasını içermez.