Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Iptal davasi hangi islemlere karsi acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.801
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Iptal davası hangi işlemlere karşı açılır?​

İptal davası idari işlemlere karşı açılabilir. İptal davasının amacı idari işlemin hukuka uygunluğu varsayımını ortadan kaldırmaktır. İptal ,idari işlemi bütün hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırır.

Iptal davası için aranan şartlar nelerdir?​

İptal davasına açabilmek için kişisel bir menfaatin ihlal edilmesi gerekir. Kişisel menfaati ihlal edilen kişiler idari yargıda iptal davası açabilir. Burada kişisel bir menfaatin İhlal edilmesi yeterlidir. İptal davası açacak kişinin işlem de bir ilgisinin bulunması gerekir.
Idare mahkemesi esas karar ne zaman cikar?​
İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği, kaç günde/ayda sonuçlanacağına dair kural 2577 sayılı Kanunda bellidir. Buna göre dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.

Iptal davasını kim açabilir?​

Iptal davasını kim açabilir?
Anayasa’nın 150. Maddesine göre iptal davası açabilme yetkisi Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubuna ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

Idari işlemin geri alınması ne demek?​

Idari işlemin geri alınması ne demek?
İdari işlemin geri alınması kısaca, hukuka aykırılığı temsil etmektedir. Bu aykırılık söz konusu olunca, idare yeni bir işlem yaparak eski işlemi ortadan kaldırır. Yani, bir önceki yapılan işlem hukuka aykırılık nedeniyle işlemin geri alınmasısağlanmış olur.

Iptal davası özellikleri nelerdir?​

İptal davaları, yönetimin hukuka uygunluğunu sağlayan yollar olup, bu yolla idarenin hukuka açıkça aykırı işlemleri iptal edilmektedir. Menfaati ihlal edilen hemen herkese dava hakkı tanınmaktadır. İptal davaları tamamen idari yargıya özgü bir dava türü olup, sonuçlarından ilgili olan her kes yararlanabilmektedir.

Idari mahkemeler ne kadar sürede sonuçlanır 2020?​

İdari davaların ortalama görülme süresi 201 gündür. 2020 yılında açılan bir idari davanın ortalama 1 yıl içerisinde sonuçlanacağını söyleyebiliriz.
Kanunların Anayasaya aykırılığı kimler tarafından ileri sürülebilir?​
Bireysel başvuru; yargılama sırasında kişinin savunma gibi kimi temel haklarının ihlal edildiği ve karara esas olan kanunun kişinin anayasayla korunan temel hakkını ihlal ettiği iddialarıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasıdır.
 
İptal davası işlemlere karşı açılabilir. İptal davasının amacı, idari işlemin hukuka uygunluğu varsayımını ortadan kaldırmak ve idari işlemi bütün hüküm ve sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırmaktır.

İptal davası açabilmek için kişinin kişisel bir menfaatinin ihlal edilmesi gerekmektedir. Menfaati ihlal edilen kişiler idari yargıda iptal davası açabilir. Bu kişisel menfaatin İhlal edilmesi yeterlidir ve iptal davası açacak kişinin işlemde bir ilgisi olması gerekmektedir.

İdare Mahkemesinde açılan idari davaların sonuçlanma süresi 2577 sayılı Kanun'da belirtilmiştir. Buna göre, dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.

İptal davası açabilme yetkisi Anayasa'nın 150. Maddesi'ne göre Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisinde en fazla üyeye sahip iki siyasi parti grubu ve TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir.

İdari işlemin geri alınması, hukuka aykırılığı temsil eder. Bu durumda, idare yeni bir işlem yaparak eski işlemi ortadan kaldırır ve hukuka aykırı işlem geri alınmış olur.

İptal davaları, idarenin hukuka aykırı işlemlerini iptal etmeyi amaçlar. Menfaati ihlal edilen hemen herkes dava hakkına sahiptir ve idari yargıya özgü bir dava türüdür, dolayısıyla sonuçlarından ilgili herkes yararlanabilir.

2020 yılında açılan bir idari davanın ortalama süresi 1 yıl olarak tahmin edilmektedir. Kanunların Anayasaya aykırılığı bireysel başvuru ile Anayasa Mahkemesi'ne ileri sürülebilir.
 
Geri
Üst