Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ipotek ve varlik teminatli menkul kiymetler nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.537
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler nedir?​

MADDE 59 – (1) İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler, ihraççıların genel yükümlülüğü niteliğinde olan ve teminatlar karşılık gösterilerek ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır.

Vff ne demek?​

Vff ne demek?
Varlığa ve İpoteğe Dayalı Menkul Kıymetler VFF, varlığa dayalı menkul kıymetler karşılığında toplanan paralarla, VDMK sahipleri hesabına fon iç tüzüğü ile kurulan tüzel kişiliği olmayan mal varlığını ifade eder.

Ticari kredilerde ipotek teminatı nasıl tesis edilir?​

İpotek işleminin tesis edilebilmesi için öncelikle ilgili finans kuruluşu ile ticari işletme arasında taşınmaz rehni sözleşmesi akdedilmesi gerekmektedir. Bu akit gereğince taşınmaz maliki, ilgili finans kuruluşuna karşı taşınmaz üzerinde bir rehin hakkı kurma borcu altına girmektedir.

Ipotek teminatlı menkul kıymetlerin özellikleri nelerdir?​

Ipotek teminatlı menkul kıymetlerin özellikleri nelerdir?
İpotek teminatlı menkul kıymetler itfa edilinceye kadar, teminat havuzundaki varlıklar teminat amacı dışında tasarruf işlemlerine konu edilemez, rehnedilemez, haczedilemez ve iflas masasına dahil edilemez.
Ticari ipotek nedir?​
Uygulamada daha çok bankaların verdikleri kredileri teminat altına almak için kullandıkları ipotek; ticari hayatta sıklıkla başvurulan bir usuldür. İpotekli gayrimenkul sayesinde alacaklı; alacağını alamadığı durumlarda gayrimenkulün satışını isteyerek kendisini bir nevi güvence altına almış olmaktadır.

Ticari kredi ipotek nedir?​

Ticari kredi ipotek nedir?
Ticari kredilerde en yaygın teminat, taşınmazlar üzerine banka lehine kurulan ipotektir. Taşınırlar, şirket hisseleri üzerine rehin konularak da ticari kredinin geri ödenmesi teminat altına alınır. Kefalet de ipotek kadar yaygın kredi teminatıdır. Boş senede imza attırılarak teminat senedi alındığı da olur.

Mortgage tahvili nedir?​

Mortgage sistemi geliri dişiik insanlara uzun vadeli (25-30 yıl), dişük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemidir. Mortgage sisteminde gayrimenkul üzerine konulan ipotek karşılığında ikincil piyasada almıp satılan menkul kıymetler çıkarılmaktadır.

İpotek teminatlı menkul kıymet ihracı kim yapar?​

İpotek teminatlı menkul kıymet ihracı kim yapar?
(2) VTMK; bankalar, İFK’lar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, GYO’lar, kendi kanunlarınca menkul kıymet ihraç etmeye yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile nitelikleri Kurulca belirlenecek diğer kuruluşlarca ihraç edilebilir.
 
İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler, ihraççıların genel yükümlülüğü niteliğinde olan ve teminatlar karşılık gösterilerek ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır. Bu menkul kıymetler genellikle varlığa veya ipotek üzerine kurulmuş bir teminata dayanarak yatırımcılara sunulur. İpotek teminatlı menkul kıymetler, belirli bir mal varlığı veya gayrimenkul üzerinde ipotek tesis edilmesi suretiyle ihraç edilebilir ve yatırımcılara bu teminatlar karşılığında belirli bir getiri sağlar.

İpotek teminatlı menkul kıymetlerin özellikleri arasında şunlar sayılabilir:
- İpotek teminatlı menkul kıymetler, teminat havuzundaki varlıkların alacaklılar arasında adil bir şekilde paylaştırılmasını sağlar.
- İpotek teminatlı menkul kıymetler, genellikle sabit getirili menkul kıymetlerdir ve belirli bir vade sonunda ana para ve getiri ödemelerini gerçekleştirirler.
- İpotek teminatlı menkul kıymetlerin risk profili genellikle düşüktür, çünkü bunlar belirli bir teminat karşılığında ihraç edilir ve teminat riskini azaltır.
- İpotek teminatlı menkul kıymetler, yatırımcılara belirli bir varlık veya gayrimenkul üzerine yatırım yapma imkanı sunar.

İpotek teminatlı menkul kıymetler genellikle bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve belirli kamu kurumları tarafından ihraç edilir. Bu kuruluşlar, belirli koşullar altında ve ilgili düzenlemelere uygun olarak ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı yapabilirler. Yatırımcılar ise bu menkul kıymetleri satın alarak belirli bir getiri elde etme imkanına sahip olurlar.
 
Geri
Üst