Ipotek teminatli menkul kiymetlerin ozellikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ipotek teminatlı menkul kıymetlerin özellikleri nelerdir?​

İpotek teminatlı menkul kıymetler itfa edilinceye kadar, teminat havuzundaki varlıklar teminat amacı dışında tasarruf işlemlerine konu edilemez, rehnedilemez, haczedilemez ve iflas masasına dahil edilemez.

Ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı kim yapar?​

Ipotek teminatlı menkul kıymet ihracı kim yapar?
(2) VTMK; bankalar, İFK’lar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, GYO’lar, kendi kanunlarınca menkul kıymet ihraç etmeye yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile nitelikleri Kurulca belirlenecek diğer kuruluşlarca ihraç edilebilir.

Varlık Teminatlı Menkul Kıymet nedir?​

İhraç yetkisi verilmiş kuruluşların bilanço aktiflerinde yer alan varlıkları teminat olarak göstererek ihraç ettikleri borçlanma araçlarıdır.

İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler nedir?​

İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler nedir?
MADDE 59 – (1) İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler, ihraççıların genel yükümlülüğü niteliğinde olan ve teminatlar karşılık gösterilerek ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır.
Menkul ipoteği nedir?​
çeşittir. İpotekten geçen menkul kıymetler, finansal kurumlar tarafından verilmiş olan gayrimenkul ipotek kredileri bir araya getirilerek oluşturulan ipotek grubuna dayalı olarak ihraç edilen bir menkul kıymet türüdür.

VTMK ne demek?​

VTMK ne demek?
Menkul kıymet ihraç edebilme yetkisine sahip olan kurum ve kuruluşların, bilançonun aktif kısmında yer alan varlıkları teminat olarak göstererek ihraç etmiş olduğu borçlanma aracı türüne VTMK denir.

İpotek borcu nedir?​

Alacak ve borç ilişkilerinde, mevcut olan, henüz doğmamış veya doğması muhtemel alacak durumlarında bir alacağın teminat gösterilerek güvence altına alınmasına ipotek denir.

Menkul varlık ne demek?​

Menkul varlık ne demek?
Bir tecimenin ya da ortaklığın para ile değerlendirilebilen malları ve haklarının toplamı. Bir tecimen ya da ortaklığın toplanabilecek alacaklarını da kapsamak üzere belirli bir süredeki taşınır ve durağan mallarının tümünün para olarak karşılanabilen değeri.

Getirisi ayrılan ipoteğe dayalı menkul kıymetler nedir?​

İpoteğe dayalı menkul kıymetler (Mortgage – Backed Securities, MBS) daha önce düzenlenmiş olan ipotek kredilerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ipotek grubuna dayalı olarak ihraç edilmiş olan menkul kıymetlerdir.
 
İpotek teminatlı menkul kıymetler, belirli özelliklere sahip finansal araçlardır. İşte bu kıymetlerin bazı önemli özellikleri:

1. **İpotek Teminatı:** Bu tür menkul kıymetler, belirli varlıkların (genellikle gayrimenkullerin) ipotek edilmesiyle oluşturulur. Bu ipotek teminatı, yatırımcılara ödeme güvencesi sağlar.

2. **İhraççılar:** İpotek teminatlı menkul kıymetlerin ihraççıları genellikle bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, GYO'lar ve belirli kamu kurumlarıdır. Buna ek olarak, SPK'nın belirlediği diğer kuruluşlar da bu tür kıymetleri ihraç edebilir.

3. **Teminat Havuzu:** İpotek teminatlı menkul kıymetlerin çoğu, bir teminat havuzunda bulunan varlıklara dayalı olarak ihraç edilir. Bu varlıklar, teminat amacı dışında kullanılamaz, rehin verilemez, haczedilemez ve iflas durumunda masaya dahil edilemez.

4. **İpotek ve Varlık Teminatı:** Bu kıymetler, ihraççıların genel yükümlülüğünü temsil eder ve genellikle teminatlar karşılığında ihraç edilir. Varlık Teminatlı Menkul Kıymetler ise ihraç yetkisi verilmiş kuruluşların bilanço aktiflerine dayalı olarak ihraç edilir.

5. **Menkul İpoteği:** Finansal kurumlar tarafından verilen gayrimenkul ipotek kredilerinden oluşturulan bir menkul kıymet türüdür.

6. **İpotek Borcu:** Alacak ve borç ilişkilerinde, bir alacağın teminat gösterilerek güvence altına alınmasına verilen isimdir.

7. **Menkul Varlık:** Para ile değerlendirilebilen mallar ve hakların toplamına denir. Bir tecimenin veya ortaklığın belirli bir süre içinde karşılanabilecek alacaklarını içerir.

İpotek teminatlı menkul kıymetlerin getirisi ve riskleri, teminat havuzundaki varlıkların performansına bağlı olabilir. Bu tür kıymetler, genellikle yatırımcılara belirli bir getiri sağlamak amacıyla tercih edilir.
 

Benzer Konular

Geri
Üst