Ipotek teminatli menkul kiymet ihracati yapabilecek kuruluslar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

İpotek teminatlı menkul kıymet ihracatı yapabilecek kuruluşlar nelerdir?​

TMK; bankalar, İFK’lar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, GYO’lar, kendi kanunlarınca menkul kıymet ihraç etmeye yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile nitelikleri Kurulca belirlenecek diğer kuruluşlarca ihraç edilebilir.

Ipoteğe dayalı menkul kıymet nedir?​

Ipoteğe dayalı menkul kıymet nedir?
İpoteğe dayalı menkul kıymetler (Mortgage – Backed Securities, MBS) daha önce düzenlenmiş olan ipotek kredilerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ipotek grubuna dayalı olarak ihraç edilmiş olan menkul kıymetlerdir.

İpotek teminatlı ne demek?​

İpotek teminatlı ne demek?
Alacak ve borç ilişkilerinde, mevcut olan, henüz doğmamış veya doğması muhtemel alacak durumlarında bir alacağın teminat gösterilerek güvence altına alınmasına ipotek denir. Borcun ödenmemesi durumunda taşınmaz sahibi kendi rızasıyla bu teminatı verdiğinden taşınmazını geri alamaz.

Ipotek teminatlı menkul kıymet nedir?​

MADDE 59 – (1) İpotek ve varlık teminatlı menkul kıymetler, ihraççıların genel yükümlülüğü niteliğinde olan ve teminatlar karşılık gösterilerek ihraç edilen sermaye piyasası araçlarıdır.

İpotek teminatlı menkul kıymet nedir?​

İpotek teminatlı menkul kıymet nedir?

İpotek karşılığı kredi nasıl alınır?​

İpotek karşılığı kredi nasıl alınır?
Koşullar
- 18 yaşından büyük olunmalı, risk ve istihbaratta olumsuzluk olmamalıdır.
- Gelir belgelenmelidir.
- Kredinin taksiti, hane halkı aylık ortalama gelirinin %50’sini geçmemelidir.
- Teminat olarak konut/işyeri ipoteği alınır.
- Kredi hayat sigortası yaptırılır.
Varlık Teminatlı Menkul Kıymet nedir?​
İhraç yetkisi verilmiş kuruluşların bilanço aktiflerinde yer alan varlıkları teminat olarak göstererek ihraç ettikleri borçlanma araçlarıdır.

Varlığa dayalı menkul kıymet nedir?​

Varlığa dayalı menkul kıymet nedir?
Varlığa dayalı menkul kıymetler, çeşitli finansal kurumların alacakları karşılığında çıkardıkları araçlardır. Varlığa dayalı ve varlık teminatlı menkul kıymetler, tahvil ve bonolar gibi, iskontolu olarak veya dönemsel ve değişken faiz ödemeli olarak ihraç edilebilir.
 
İpotek teminatlı menkul kıymet ihracatı yapabilecek kuruluşlar arasında bankalar, İFK’lar (İslamî Finansal Kiralama), finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, GYO’lar (Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları) ve kendi kanunları gereği menkul kıymet ihraç etme yetkisine sahip kamu kurum ve kuruluşları bulunmaktadır. Ayrıca Kurulca belirlenen diğer kuruluşlar da bu faaliyeti gerçekleştirebilirler.

İpotek teminatlı menkul kıymetler (MBS) ise, ipotek kredilerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve bu ipotek grubuna dayalı olarak ihraç edilen menkul kıymetlerdir. Bu menkul kıymetler, ipoteğe dayalı olarak değerlendirilir ve yatırımcılara gelir sağlayabilirler.

İpotek teminatlı bir kredi almak istediğinizde bazı koşulları sağlamanız gerekmektedir. Bunlar arasında; 18 yaşından büyük olmak, risk ve istihbarat açısından olumsuz bir durumunuzun olmaması, gelirin belgelenmesi, kredi taksitinin hane halkı gelirinin %50'sini aşmaması, teminat olarak konut veya işyeri ipoteği verilmesi ve kredi hayat sigortasının yapılması gibi şartlar bulunmaktadır.

Varlık teminatlı menkul kıymetler ise, ihraç yetkisi verilmiş kuruluşların bilanço aktiflerinde yer alan varlıkları teminat olarak göstererek ihraç ettikleri borçlanma araçlarıdır. Bu tür menkul kıymetlerde, özellikle finansal kurumların alacakları teminat olarak gösterilir ve farklı şekillerde ihraç edilebilirler.

Son olarak, varlığa dayalı menkul kıymetler; finansal kurumların alacakları karşılığında çıkardıkları araçlar olarak tanımlanır. Tahvil ve bono gibi çeşitli menkul kıymetler şeklinde ihraç edilen varlığa dayalı menkul kıymetler, dönemsel veya değişken faiz ödemeli olarak yatırımcılara sunulabilirler. Bu tür menkul kıymetlerde, alacakların güvence altına alınması ve yatırımcılara düzenli gelir sağlanması amaçlanır.
 
Geri
Üst