Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ipotek suresi bitince ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

İpotek süresi bitince ne olur?​

Bu fıkra hükmü şöyledir: “İpotek süreli olarak kurulmuşsa, sürenin bitiminden itibaren otuz gün içinde ipotekli taşınmaz üzerinde 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 150/c maddesinde belirtilen şerhin konulmaması hâlinde ipotek, malikin talebiyle tapu müdürlüğünce terkin edilir.”

Fbk ipotek nasıl kaldırılır?​

Fbk ipotek nasıl kaldırılır?
İpotek fekki Fek belgesinin alınıp ilgili birime başvuru yapılmasıyla, gayrimenkul üzerindeki ipotek 1 veya 2 hafta içerisinde kaldırılır. İpotek fekki harcı ise farklı tutarlar sunar. Yıllara göre belirlenen fek harcı, ödenmesi ile ipotek kaldırılma işlemi yapılır.

Ipotekli tapu devri nasıl yapılır?​

Ipotekli tapu devri nasıl yapılır?
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.

İpotek zamanaşımına uğrar mi?​

Öncelikle Türk Medeni Kanunu’nun 864.maddesi gereğince ipotek alacağı için zamanaşımı işlemediğini belirtmemiz gerekiyor. Bununla beraber ipotek hakkı alacağın sona ermesi ile birlikte terkin edilebilir ise de, ipotek alacaklısı tarafından terkin edilmediği sürece, tapu kaydında yer alamaya devam edecektir.

Süreli ipotek olur mu?​

Süreli ipotek olur mu?
Süreli ipotek, borcun temini olarak tesis edilen ipoteğin, belirli bir süreliğine taşınmaz üzerinde kayıtlanmasıdır. Her ne kadar rehin süresi belirli olmasına ve bu sürenin sonunda ipotek kaydının terkin edilmesi gerekmekte ise de, uygulamada çoğunlukla sorunlar yaşanmaktadır.

Fbk süreli ipotek ne demek?​

Fbk süreli ipotek ne demek?
Bu belgeye ipotek belgesi denilmektedir. Bankalarca talep edilen ve tesis olunan ipoteklerin belirli bir süresi olmayıp bankaca fekki talep edilene kadar ipotek fek edilmez. Bu sebeple ipotek belgesinde süre kısmına F.B.K. (Fekki Bildirilene Kadar) ibaresi yazılır.

Borç ödenince sonra ipotek kalkar mı?​

Borcu ödemekle yükümlü olan kişinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesi durumunda, alacaklı olan kişi taşınmazı satılığa çıkararak kendi borcunu tahsil etme hakkına sahiptir. Borcun ödenmesi durumunda ise ipotek kaldırılmaktadır. Ancak taşınmazların tapuları üzerinde bulunan ipotekler kendiliğinden kalkmamaktadır.

Ipotekli tapu devri yapılır mı?​

Ipotekli tapu devri yapılır mı?
TMK’ ya göre taşınmaz üzerinde ipotek kurulması taşınmaz malikinin tasarruf yetkisini sınırlandırmaz. Bu nedenle taşınmazı üzerinde üzerinde rehin tesis edilen borçlu ya da üçüncü kişi, bu taşınmazı bir başka üçüncü kişiye devredebilecektir.

Ipotekli tapu nasıl alınır?​

Ipotekli tapu nasıl alınır?
İpotek satın aldığınız konut ya da bir başka konut üzerine konulabilir. İpotek akdi, resmi bir senettir ve Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Tesis edilen ipotek, tapu kaydına işlenir ve böylece ipotek tescil edilmiş olur. İpotek, bu işlemler yapıldıktan sonra resmiyet kazanır aksi halde geçersiz olur.
 
İpotek süresi bitince ne olur konusunda belirtilen fıkra hükmüne göre, süreli olarak kurulmuş bir ipotek süresinin bitiminden itibaren otuz gün içinde ipotekli taşınmaz üzerinde belirtilen şerhin konulmaması halinde, malikin talebiyle tapu müdürlüğünce ipotek terkin edilir.

Fbk ipotek nasıl kaldırılır konusunda ise, ipotek fekki belgesinin alınması ve ilgili birime başvuru yapılmasıyla gayrimenkul üzerindeki ipotek 1 veya 2 hafta içerisinde kaldırılabilir. İpotek fek harcı yıllara göre değişiklik gösterebilir ve ödendikten sonra ipotek kaldırılma işlemi gerçekleştirilir.

İpotekli tapu devri nasıl yapılır konusunda, bankanın mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devretmesi ve ev üzerindeki ipoteğin devam etmesi, yeni sahibin kredi taksitlerini tamamladıktan sonra bankadan fek yazısı alarak tapu devir işlemini gerçekleştirmesini gerektirir.

İpotek zamanaşımına uğrar mı sorusuna verilen cevapta, Türk Medeni Kanunu'nun 864. maddesi gereği ipotek alacağı için zamanaşımının işlemediği belirtilir. Ancak ipotek alacaklısı tarafından terkin edilmediği sürece ipotek kaydının devam edeceği vurgulanmaktadır.

Süreli ipotek olur mu konusunda, belirli bir süreyle taşınmaz üzerinde kayıtlı olan ipoteğin sürenin bitiminden sonra terkin edilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Fbk süreli ipotek ne demek sorusuna verilen açıklamada ise, bankalarca talep edilen ve belirli bir süreye sahip olmayan ipotek belgesinin fek istenene kadar geçerli olduğu belirtilmektedir.

Borç ödenince sonra ipotek kalkar mı sorusuna verilen cevapta, borcun ödenmesi durumunda ipotek kaldırılabileceği ancak tapu üzerindeki ipoteklerin kendiliğinden kalkmadığı vurgulanmaktadır.

İpotekli tapu devri yapılır mı sorusuna verilen cevapta, ipoteğin taşınmaz malikinin tasarruf yetkisini sınırlamadığı ve taşınmazın devredilebileceği ifade edilmektedir.

İpotekli tapu nasıl alınır konusunda ise, ipotek satın alınan konut veya gayrimenkul üzerine tesis edilir, resmi bir senet şeklinde düzenlenir ve Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından işlenir. İpotek tescil edildikten sonra resmiyet kazanır, aksi takdirde geçersiz olur.
 
Geri
Üst