AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ipotek kavrami nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.828
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İpotek kavramı nedir?​

İpotek, sahibine alacağını ipoteğe konu taşınmazdan tahsil etme yetkisi veren bir sınırlı bir aynî haktır. 4721 Sayılı Türk Medenî Kanunu md. 881 hükmüne göre: “Hâlen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınabilir.”

Tapuda ipotek ne demek?​

İpotek, mevcut veya doğacak herhangi bir alacak için taşınmaz malın güvence altına alınması, bir alacağın teminatı olarak taşınmazın teminat gösterilmesidir. Bir taşınmaz üzerinde, rehin tesisi için taşınmazın tapuya kayıtlı olması zorunludur. Kanundaki istisnalar dışında ipotek ancak tescille doğar.

İpotek borcu nedir?​

İpotek borcu nedir?
İpotek nedir sorusuna en uygun cevap, ödenmesi taahhüt edilen bir borç karşılığında taşınmazların tapuları üzerine konulan bir şerh olacaktır. Borcu ödemekle yükümlü olan kişinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesi durumunda, alacaklı olan kişi taşınmazı satılığa çıkararak kendi borcunu tahsil etme hakkına sahiptir.

İpotek durumu var ne demek?​

İpotek durumu var ne demek?
İpotek, bankaya mevcut olan borç durumunda tapuda oluşturulmuş bir tür sicil kaydı özelliğidir.

İpotek diğer adı nedir?​

Genellikle bankalardan alınan kredilerde karşımıza çıkan ipoteklerde anahtar kelime ‘teminat’tır.

İpotek nedir türleri nelerdir?​

İpoteğin sadece belirli bir borç için alındığı ipotek çeşidi olup,”anapara ipoteği”, “ana sermaye ipoteği”, “re’s-ül mal ipoteği”, ”karz ipoteği”, “kesin ipotek”,” sabit ipotek” gibi kavramlar ile ifade edilmektedir.

İpotek borcu ödenmezse ne olur?​

İpotek borcu ödenmezse ne olur?
İpotek konusu borç ödenmezse alacaklı, icra müdürlüğü kanalı ile ipotekli taşınmazın paraya çevrilmesini talep edebilir. İpotekli taşınmazın satışı, haczedilmiş ve satışa çıkarılmış taşınmazların satışı gibi icra müdürlükleri kanalı ile yapılır. Rehnin paraya çevrilmesi takip yolu, kural olarak ilamsız icra yoludur.

İpotek ne demek TDK?​

İpotek ne demek TDK?
İpotekli evi satın alan kişi, bankaya borçlu olmasa da bankanın ev üzerindeki alacak hakkını direkt kabul etmiş sayılır. Ev üzerindeki ipotek kalkmadıysa, evi satan kişi hala kredi borcunu ödememiş demektir. …

İpotek kaça ayrılır?​

 
İpotek kavramını detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse, ipotek bir taşınmaz üzerinde belirli bir alacağın teminatı olarak ipoteka konu taşınmazın üzerine konulan bir sınırlı ayni hak olarak tanımlanabilir. Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddesine göre, mevcut olan veya gelecekte doğacak herhangi bir alacak ipotekle güvence altına alınabilir.

Tapuda ipotek kaydı ise, bir taşınmaz üzerinde bir alacağın garanti altına alınması anlamına gelir. Bu durumda, Taşınmazın tapuya kaydedilmesi ve tescili ile ipotek hakkı doğar. İpotek tesis edilebilmesi için taşınmazın tapuya kayıtlı olması gerekmektedir. Bu sayede alacaklı, alacağının teminatı olarak taşınmazın ipoteğini kullanabilir.

İpotek borcu ise, bir taşınmaz üzerine konulan ipotekle temin edilen borç anlamına gelir. Bu borç ödenmezse, alacaklı borcunu tahsil etmek için ipotek hakkını kullanabilir ve ipotek konusu taşınmazı satışa çıkarabilir.

İpotek durumu var ise, tapu kayıtlarında bu durumun belirtildiği anlamına gelir. Bu durum genellikle bankalardan alınan kredilerde karşımıza çıkar.

İpotek aynı zamanda "rehin" olarak da adlandırılabilir. İpotek türleri ise çeşitli olup, belirli bir borç için alınan ipotekler farklı adlarla ifade edilebilir. Örneğin anapara ipoteği, ana sermaye ipoteği, re's-ül mal ipoteği, karz ipoteği gibi çeşitli ipotek türleri bulunmaktadır.

Son olarak, ipotek kavramı TDK'de (Türk Dil Kurumu) de "taşınmazı güvence olarak gösterebilme hakkı" olarak tanımlanmaktadır.

İpotekle ilgili diğer detayları merak ediyorsanız sorularınızı sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst