AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ipotek haczin onune gecer mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İpotek haczin önüne geçer mi?​

268. maddedeki değişiklikle ayrım yapılmaksızın rehinden önceki hacze rehinden sonraki hacizlerin iştirak edemeyeceği hükmü bu olanağı kaldırmıştır. Dolayısıyla öncelikle, rehinden önceki hacizli alacaklar ödenecek, sonra rehinli alacaklar ödenecek daha sonra da rehinden sonraki hacizler ödenecektir.

İpotek edilen paranın faizi işler mi?​

İpotek edilen paranın faizi işler mi?
Taraflar rehinle teminat altına aldıkları sözleşme faizini serbestçe kararlaştırabilirler(MK.m.767). Kararlaştırılan faiz, takibin başladığı veya iflasın açıldığı anda muaccel olmuş son üç yılın faizi ile bu andan itibaren paraya çevirme gününe kadar doğan sözleşme faizleri, ipoteğin kapsamına girmektedir(MK.m.790).

Anapara ipoteği ne demek?​

Anapara ipoteği ne demek?
Alacak miktarının belli olduğu ipotek türüne ana para ipoteği denir. Örneğin alım satım sonucu 100.000 TL bir borç için taşınmaz üzerine ipotek konulacaksa bu anapara ipoteği olacaktır.

1 derece ipotek ne demek?​

Genellikle bir gayrimenkul üzerinde ilk defa tesis edilecek ipotekler 1. dereceye kaydolur. Ancak 1. Derecenin miktarı belirlenip boş bırakılmasıyla ilk tesis edilecek ipoteğin 2. Derece olarak kurulması mümkün olabilecektir.

Sıra cetveli neye göre yapılır?​

Sıra cetveli neye göre yapılır?
Sıra cetveli ilk hacze iştirak edebilecek alacaklılar gözetilerek düzenlenir (İİK m. 100). Borçluya ait mala birden fazla ihtiyati haciz uygulanmışsa ilk önce kesin hacze dönüşen ihtiyati haciz ilk haciz kabul edilir ve bu hacze iştirak edebilecek alacaklılar İİK’nun 100, 101 ve 268. maddelerine göre belirlenir.

İpotek rüçhanlı alacak mıdır?​

İpotek rüçhanlı alacak mıdır?
Karşılama ilkesi gereğince dikkate alınması gerekilen rüçhanlı alacaklar, satış isteyen alacaklının alacağından önce doğmuş ve muaccel olan alacaklarıdır (m.125/3). Buna karşın, öncelikli olmasına rağmen müeccel olan (ipotekli) alacaklar ise m.129 anlamında rüçhanlı değildir.

Üst sınır ipoteği neleri kapsar?​

Üst sınır ipoteği, ileride doğacak veya doğması muhtemel olan bir alacağın teminatı olarak tesis edildiği için bu belirsizliğin ileride getireceği sorunları önlemek amacıyla taşınmazın bu belirsiz borca azami ne miktar için teminat teşkil edeceği ipotek akit tablosunda bir limitle belirlenir.

İpotek terimi neleri kapsar?​

İpotek terimi neleri kapsar?
İpotek, rehin veya tutu bir alacağa karşı güvence oluşturan mal anlamına gelen iktisadi terim. Taşınmaz mal satışlarında, ipotek yöntemi kullanılarak yapılan satışlara mortgageli satış, ipotekli satış ya da tutulu satış denir.

Ipotekler nasıl sıralanır?​

Ipotekler nasıl sıralanır?
Bir taşınmaz üzerindeki birden fazla ipotek arasındaki sıra, kuruluş tarihleri esas alınarak belirlenir. Daha önce koyulan ipotek, sonraki ipotekten önce gelir. Taşınmaz paraya çevrildiğinde, elde edilen bedel önceki tarihli rehinin güvence altına alındığı alacağa ayrılır.
 
İpotek haczin önüne geçer mi sorusuna verilen cevapta, 268. madde değişikliği ile birlikte rehinden önceki hacze rehinden sonraki hacizlerin iştirak edemeyeceği hükmü kaldırılmıştır. Yani öncelikle rehinden önceki hacizli alacaklar ödenir, sonra rehinli alacaklar ödenir ve en son rehinden sonraki hacizler ödenir.

İpotek edilen paranın faizi işler mi sorusuna verilen cevapta, taraflar rehinle teminat altına aldıkları sözleşme faizini serbestçe kararlaştırabilirler. Kararlaştırılan faiz, takibin başladığı veya iflasın açıldığı anda muaccel olmuş son üç yılın faizi ile bu andan itaberen paraya çevirme gününe kadar doğan sözleşme faizleri ipoteğin kapsamına girer.

Anapara ipoteği ne demek sorusuna verilen cevapta, alacak miktarının belli olduğu ipotek türüne anapara ipoteği denilir. Örneğin, bir borç için 100.000 TL olarak taşınmaz üzerine konulan ipoteğe anapara ipoteği denilebilir.

1. derece ipotek ne demek sorusuna verilen cevapta, genellikle bir gayrimenkul üzerinde ilk defa tesis edilecek ipoteklerin 1. dereceye kaydolduğu belirtilmiştir. Ancak 1. derecenin miktarının belirlenip boş bırakılmasıyla ilk tesis edilecek ipoteğin 2. derece olarak kurulabileceği bilgisi verilmiştir.

Sıra cetveli neye göre yapılır sorusuna verilen cevapta, sıra cetvelinin ilk hacze iştirak edebilecek alacaklılar göz önünde bulundurularak düzenlendiği ve borçluya ait mala birden fazla ihtiyati haciz uygulanmışsa kesinleşen ihtiyati hacizin ilk haciz olarak kabul edildiği belirtilmiştir.

İpotek rüçhanlı alacak mıdır sorusuna verilen cevapta, müeccel olan (ipotekli) alacakların rüçhanlı olmadığı fakat alıcı isteği nedeniyle doğmuş ve muaccel olan alacakların rüçhanlı alacaklar olarak kabul edildiği ifade edilmiştir.

Üst sınır ipoteği neyleri kapsar sorusuna verilen cevapta, üst sınır ipoteğinin gelecekte doğacak veya doğması muhtemel olan bir alacağın teminatı olarak tesis edildiği ve taşınmazın bu belirsiz borca ne kadar miktar için teminat oluşturduğunun ipotek akit tablosunda belirlendiği bilgisi verilmiştir.

İpotek terimi neleri kapsar sorusuna verilen cevapta, ipotek teriminin bir alacağa karşı güvence oluşturan mal anlamına geldiği ve taşınmaz mal satışlarında kullanılarak yapılan satışlara mortgageli satış, ipotekli satış veya tutulu satış adı verildiği belirtilmiştir.

İpotekler nasıl sıralanır sorusuna verilen cevapta, bir taşınmaz üzerindeki birden fazla ipotek arasındaki sıranın kuruluş tarihlerine göre belirlendiği ve daha önce konulan ipoteğin sonraki ipotekten önce geldiği vurgulanmıştır. Taşınmaz paraya çevrildiğinde, elde edilen bedelin önceki tarihli rehinin güvence altına alındığı alacağa ayrıldığı bilgisi verilmiştir.
 
Geri
Üst