Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ipotek degisikligi olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İpotek değişikliği olur mu?​

İPOTEK; doğmuş veya ilerde doğması muhtemel bir borç için bir taşınmaz malın teminat gösterilmesidir. İpotek tesisinden sonraki bir zamanda ipotekle ilgili değişiklikler yapılabilir.

İpotek hakkı devredilebilir mi?​

İpotek, taşınmazın devir ve temlikini engellemez. Malik taşınmazı başka birine devredebileceği gibi yeni bir sınırlı ayni hak tesis edebilir. sorumlu olmaya devam eder. Ancak kendi taşınmazını başkasının borcu için ipotek ettiren taşınmaz malikinin sorumluluğu ayni, sınırlı bir sorumluluktur.
Ipotekli ev alınırsa ne olur?​
Banka ipotekli evi satın alacak kişi kalan kredi borcunu nakit para ile kapatabilir. Kalan kredi borcu ve ev satış tutarını bankaya yatırır, blokeli çek alır. Blokeli çek, belirlenen süre boyunca ya da çek bankaya teslim edilene kadar hesaptan para çekilmesini önler.

İpotek kalkınca tapu değişir mi?​

İpotek kalkınca tapu değişir mi?
Tapuda İpotek Kaldırma Süresi Kredi borcunun ödenmesinin ardından kişinin başvurusu sonrasında ipotek fekki belgeleri banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne iletilir. Herhangi bir sorun görülmemesi halinde konut üzerindeki ipotek şerhi silinir.

Ipotekli tapu devri olur mu?​

Ipotekli tapu devri olur mu?
Banka, mevcut kredi borcunu konutu satın alacak kişiye devreder. Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.

Ipotekli tapu devri nasıl yapılır?​

Ipotekli alacaklı kimdir?​

Alacaklı yalnızca ipotekli gayrimenkulün satışından elde edilecek gelirlere bağlı değildir. Alacaklı; borcun ödenmemesi durumunda ipotekli gayrimenkulün (icra takibi başlatıldıktan sonraki) kira gelirleri üzerinde de hak sahibidir.
Ipotekli alacaklı ne demek?​
Alacak ve borç ilişkilerinde, mevcut olan, henüz doğmamış veya doğması muhtemel alacak durumlarında bir alacağın teminat gösterilerek güvence altına alınmasına ipotek denir.
 
İpotek değişikliği yapılabilir ve ipotek hakkı devredilebilir. Bir taşınmazın ipotekli olduğu durumda, bu taşınmazın satın alınması durumunda kalan kredi borcu nakit para ile ödenerek ipotek kaldırılabilir. İpotek kalktıktan sonra tapu üzerindeki ipotek şerhi silinir ve tapu değişikliği yapılabilir. Banka, ipotekli evin satılmasını veya devredilmesini sağlayabilir. Yeni sahibin kredi taksitlerinin tamamını ödeyerek bankadan fek yazısı alması gerekmektedir. İpotekli tapu devri işlemi bu şekilde gerçekleştirilir.

İpotekli alacaklı, ipotekli gayrimenkulün satışından elde edilecek gelirler kadar değil, aynı zamanda icra takibi başlatıldıktan sonra kira gelirleri üzerinde de hak sahibidir. İpotekli alacaklı, borcun ödenmemesi durumunda kira gelirlerinden de hak talep edebilir. Bu durumda ipotekli gayrimenkulün satışından doğan gelirlerden elde edememe durumunda kira gelirlerine başvurma hakkına sahip olabilir.
 
Geri
Üst