AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Iplik yonu nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.654
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İplik yönü nedir?​

İğler saat yönünde dönüyorsa sağ büküm (Z), saat yönünün tersine dönüyorsa ipliklere sol büküm (S) verilir. İpliğin büküm yönünü tespit etmek için ipliğin bir ucundan parmaklar arasında tutup aşağı doğru sarkıtılır; iplik üzerindeki izler (helisler) sağ yönde yönlenmiş ise iplik büküm yönü sağ yöndür.

Mamul eni nedir?​

Tarak eni bilinen Ham ya da bitmiş ( mamül ) enin ( 1-atkı çekmesi ) ne bölünmesiyle hesaplanır. Burada atkı çekmesi bitmiş ( mamül) en biliniyorsa mamüle ( bitmişe ) göre,ham en biliniyorsa ham ene göre alınır.

Kumaşın yönü nasıl anlaşılır?​

Kumaşın yönü nasıl anlaşılır?
Kumaşların kenarında yer alan kalın kısımda (kumaş kenarı) üretildiği fabrika ve kumaşın markasını belirten yazılar bulunur. Yazıların düzgün okunduğu taraf kumaşın yüzüdür. Bazen kumaş kenarlarında yazı yerine küçük delikler bulunur. Bu deliklerin düzgün olduğu taraf kumaşın tersi, çıkıntılı olan taraf ise yüzüdür.

Düz iplik hattı nedir?​

Düz iplik hattı nedir?
Düz iplik hattı, bir kumaştaki ipliklerin doğrultusudur. Uzunlamasına düz iplik, kumaş parçasının uzunluğu boyunca devam eden iplikleri işaret eder. Bu ip- likler, kumaş kenarına paraleldir. Enle- mesine çizgiler (atkı yönünde), kenar- dan kenara kumaş parçasının eni bo- yunca devam eden iplikleri işaret eder (1).

Hav vermez ne demek?​

Hav yüksekliği, halının yerden yüksekliği demektir. Hav, halınızın yüzeyinde görmüş olduğunuz ipler, hav yüksekliği ise, bu iplerin yüksekliğini ifade etmektedir. Halılar hav yüksekliğine göre üçe ayrılmaktadır. Kısa tüylü halılar çoğunlukla daha sıkı bir örgüye ve daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.

Atkı sıklığı ne demek?​

ipliği sayısına atkı sıklığı (atkı/cm) ve atkı boyunca bir cm uzunluk içinde bulunan çözgü ipliği sayısına çözgü sıklığı (çözgü/cm) denir.

Kumaş boyu nasıl anlaşılır?​

Kumaş boyu nasıl anlaşılır?
Üst üste dizilmiş ilmikler kumaşın boyunu, yan yana sıralanmış ilmekler ise kumaşın enini oluşturur. – Bu tür kumaşların bazıları enine doğru oldukça fazla esner. Boyda ise ene göre esneme daha azdır. Yuvarlak örme kumaşlarda ise boy iplik yönü kat yerlerinden anlaşılır.

İplik büküm makinası nasıl çalışır?​

İplik büküm makinası nasıl çalışır?
Çift büküm makinelerinde, iğ üzerine geçirilmiş bir çapraz bobin ve bunun üzerinde dönen bir rehber vardır. Bobinden çıkan iplik rehberden geçer, bobinin ortasındaki boşluktan alttaki tabağa gider. Burada bir diske sarılır ve sonra yukarıdaki bir rehberden daha geçer ve oradan üretim bobinine gider.
Kumaş nasıl düz kesilir?​
Parmaklarınızla kumaşın diğer tarafına doğru iplik çekin. Sonra çekilmiş iplik boyunca keskin makasla kumaşı kesin. İpliği tekrar yakalayıp diğer kumaş kenarına ulaşana kadar ipliği çekerek makasla kesmeye devam edin. Bu şekilde düzgün kenarı olan bir kumaşa sahip olacaksınız.
 
İplik yönü, kumaş üretiminde oldukça önemli bir kavramdır. İğlerin dönüş yönüne bağlı olarak sağ büküm (Z) veya sol büküm (S) olarak belirlenir. Sağ bükümlü ipliklerde izler (helisler) sağ yönde yönlenmiştir. İpliğin büküm yönünü belirlemek için ipliğin bir ucunu parmaklar arasında tutup sarkıtıldığında helislerin hangi yönde olduğuna dikkat edilir.

Ayrıca, mamul eni kumaşın atkı çekmesiyle hesaplanır. Ham veya bitmiş (mamül) en, 1-atkı çekmesiyle bölünerek belirlenir. Mamül en biliniyorsa mamüle göre, ham en biliniyorsa ham ene göre hesaplanır.

Kumaşın yönü de önemli bir konudur. Kumaşın yönü kumaşın kenarında yer alan yazılar veya deliklerden anlaşılabilir. Yazıların düzgün okunduğu taraf kumaşın yüzüdür. Ayrıca, küçük deliklerin düzgün olduğu taraf kumaşın tersi, çıkıntılı olan taraf ise yüzüdür.

Düz iplik hattı, bir kumaştaki ipliklerin doğrultusunu ifade eder. Uzunlamasına düz iplikler kumaşın uzunluğu boyunca devam eden ipliklerdir. Enlemesine çizgiler ise atan iplik yönünde, kumaş parçasının eni boyunca devam eden iplikleri yani atkıyı ifade eder.

Hav vermez terimi halının yüksekliğini ifade eder. Halının yüzeyindeki ip yüksekliğine hav denir. Kısa tüylü halılar daha sıkı bir örgüye ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.

Atkı sıklığı ise kumaşın dokuma yapısında önemli bir faktördür. Atkı sıklığı, atkı/cm ve çözgü sıklığı, çözgü/cm olarak ifade edilir.

Kumaş boyu, kumaşın ilmeklerinin düzenine göre belirlenir. Üst üste dizilmiş ilmikler kumaşın boyunu, yan yana sıralanmış ilmekler ise kumaşın enini oluşturur. Örme kumaşlarda ise boyun yönü genellikle kat yerlerinden anlaşılır.

Son olarak, iplik büküm makinası çift büküm makinelerinde çalışır. İğ üzerine geçirilmiş bir çapraz bobin ve dönen bir rehber ile iplik bükümü gerçekleştirilir. Bobinden çıkan iplik rehberden geçer, alttaki tabağa gider ve üretim bobinine ulaşır.

Kumaşın düzgün kesilmesi için parmaklarla iplik çekilmeli ve keskin makasla kesilmelidir. İplik çekilerek makasla kesme işlemi boyunca devam ettirilerek düzgün kenar elde edilir.
 
Geri
Üst