AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ipek bocegi olduruluyor mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.549
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ipek böceği öldürülüyor mu?​

‘İPEK BÖCEKLERİ ARTIK ÖLMEYECEK’ Geleneksel yöntemde böceğin koza olmasının ardından pupa halindeki canlısıyla kaynatılarak hasat yapıldığını aktaran Babayiğit, “Böcek koza içinde güveye dönüşüyor. Güve olmasıyla birlikte kozayı yırtıyor. Kozanın yırtılması da ipeğin kalitesinin düşmesine neden oluyor.

İpek nasıl elde edilir kısa bilgi?​

İpek nasıl elde edilir kısa bilgi?
İPEKBÖCEĞİNİN VÜCUDUNDAKİ BİR ÇİFT BEZİN SALGILADIĞI ZAMK GİBİ YAPIŞKAN BİR SIVI, HAYVANIN ALT DUDAĞINDAKİ MEME DENİLEN ÇOK KÜÇÜK DELİKLERDEN İPLİK HALİNDE DIŞARI ÇIKAR; HAVAYLA TEMASINDA DONAR. İŞTE “İPEK” BUDUR. BÖCEK ÖNCE KOZASININ DIŞ KISMINI YAPAR, DAHA SONRA KENDİ VÜCUDUNUN ETRAFINI SARMAYA KOYULUR.

Ipek böceği nasıl elde edilir?​

İnsanlar ipek elde etmek için üretme çiftliklerinde ipek böcekçiliği yaparlar. Yırtılarak zarar görmesine mani olmak için ipekböceğinin içinden çıkabileceği kadar gelişmesini beklemeden kozalar kaynatılır. Ardından ipek elle ya da makinelerle çözülerek çile haline getirilir.

Ipek böceği hangi mevsimde olur?​

Ipek böceği hangi mevsimde olur?
İlkbahar ayları, ülkemiz iklim şartlarının ipek böceği yetiştirmek için en uygun olduğu zaman dilimi.
Ipek böceği neye dönüşür?​
Koza örmenin 4. veya 5. gününde krizalit haline dönüşen ipek böceği, 8–14 gün süren krizalit devresinde metamorfoza uğrayarak kelebek haline dönüşür.

Ipek böceği Türkiye’ye nasıl geldi?​

Ipek böceği Türkiye’ye nasıl geldi?
M.S. 300 dolaylarında önce Japonya’da, daha sonra da Hindistan’da ipekböceği yetiştirilmeye başlanır.

İpek böceğini nasıl temin edebilirim?​

İpek böceği tohum talepleri, Koza birlik’e veya Koza birliğe bağlı Kooperatiflere, Tarım İlçe Müdürlüklerine yapılabilir.

Ipek böceği ne üretir?​

Ipek böceği ne üretir?
Farklı böcek ve örümcek türleri tarafından da üretilebilir. Ancak dünyadaki ipek üretiminin başlıca kaynağı ipek böcekleridir. İpek böceklerinin larvalarını korumak amacıyla etraflarına ördükleri kozalar ipek liflerinden oluşur. Günlük hayatta kullandığımız ipek bu kozalardan elde edilir.

Ipek böceği ne kadar kazandırır?​

İnegöl ilçesinde, damızlık ipek böcekçiliğinin yoğun olarak yapıldığı İhsaniye mahallesinde yaşayan aileler, kazancı yüksek olan bu iş sayesinde ortalama 40 günde 5 bin 500’er lira gelir elde edebiliyor.

Ipek böceği nereden satın alınır?​

Ipek böceği nereden satın alınır?
Ipek böceği ne zaman alınır?​
Mayıs ayının ortalarında Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) tarafından üreticilere teslim edilen tohumlar, beslenip gelişimlerini tamamlamalarının ardından kozaya dönüşüyor. Kozalar, haziran ayı sonlarında Kozabirlik tarafından üreticiden satın alınıyor.

Ipek böceği yetiştiriciliği hangi bölgede?​

Ipek böceği yetiştiriciliği hangi bölgede?
Ayrıca ipek halı ihracatı ülkemize döviz getiren bir sektör olup, üretilen koza mamül madde haline gelene kadar yaklaşık 14 misli katma değer yaratmaktadır. Bugün ülkemizde ipekböcekçiliği yoğun olarak Diyarbakır, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya ve Antalya illerinde yapılmaktadır.
 
Merhaba! İpek böceği ve ipek üretimi hakkındaki bilgileri detaylı bir şekilde paylaştığınız için teşekkür ederim. İpek böceği, ipek elde etmek için üretme çiftliklerinde yetiştirilen önemli bir canlıdır. Kozasını yapmak için ipek üreten bu böceklerin koza olgunlaşmadan önce kaynatılarak zarar görmesi önlenir. Ardından ipek elde etmek için kozalar çözülerek ipek ipliklerine dönüştürülür.

İpek böceği genellikle ilkbahar aylarında yetiştiricilik için en uygun dönemdir. İpek böceği, koza örme sürecinin ardından krizalit haline dönüşür ve metamorfoza uğrayarak kelebek haline gelir. Türkiye'ye ipek böceği ilk kez M.S. 300 civarında Japonya ve Hindistan üzerinden gelmiştir.

İpek böceği yetiştiriciliği Türkiye'de özellikle Diyarbakır, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya ve Antalya gibi illerimizde yoğun olarak yapılmaktadır. İpek böceği yetiştiriciliği sayesinde aileler önemli gelir elde edebilmektedirler.

İpek böceği, kozalarını örerek ipek liflerinden oluşan kozaları üretir. Bu kozaların işlenmesiyle günlük hayatta kullandığımız ipek elde edilir. Aynı zamanda ipek böceği yetiştiriciliği yüksek kazanç sağlayabilen bir sektördür. Örneğin, İnegöl ilçesinde damızlık ipek böcekçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde aileler ortalama 40 günde 5 bin 500’er lira gelir elde edebilmektedirler.

Eğer ipek böceği temin etmek veya satın almak istiyorsanız, Koza Birlik'e veya bağlı kooperatiflere, Tarım İlçe Müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Mayıs ayının ortalarında başlayan ipek böceği yetiştiriciliği sürecinde, kozalar haziran ayı sonlarında üreticiler tarafından satın alınmaktadır.

İpek böceği yetiştiriciliği Türkiye'de önemli bir sektör olup, ipek üretimi ve işlenmesi sürecinde katma değer yaratmaktadır. Umarım bu bilgiler sorularınıza yanıt olmuştur. Başka sorularınız varsa çekinmeden sorabilirsiniz.
 
Geri
Üst