AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ipek bocegi nedir ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İpek böceği nedir ne işe yarar?​

Ancak dünyadaki ipek üretiminin başlıca kaynağı ipek böcekleridir. İpek böceklerinin larvalarını korumak amacıyla etraflarına ördükleri kozalar ipek liflerinden oluşur. Günlük hayatta kullandığımız ipek bu kozalardan elde edilir. İpek lifleri başlıca iki proteinden oluşur.

İpek nasıl bir elyaftır?​

İpek, en güçlü doğal elyaftır ve orta aşınma direncine sahiptir. Fırlatılan ipliklerin mukavemeti, esas olarak elyafın sürekli uzunluğundan kaynaklanmaktadır. Eğrilmiş ipek ipliği kuvvetli olmasına rağmen atılan ipek filament ipliklerden daha zayıftır.

İpek kumaş nasıl oluşur?​

İpek kumaş nasıl oluşur?
İpek kumaşı, ipek böceklerinin kozalarını oluşturarak elde ettikleri liflerin işlenerek iplik haline getirilmesi olarak bilinmektedir. Bu kuma türü yumuşak, kaygan ve kışın sıcak yazın soğuk tutma özellikleri sayesinden en çok tercih edilen kumaşlar arasında olmaktadır.

İpek böceği neye dönüşür?​

Koza örmenin 4. veya 5. gününde krizalit haline dönüşen ipek böceği, 8–14 gün süren krizalit devresinde metamorfoza uğrayarak kelebek haline dönüşür.

İpek böceği ne kadar kazandırıyor?​

Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş ipekböceği yetiştiriciliği yeniden eski cazibesine kavuşuyor. 100 yıllık geleneksel ipekböceği yetiştiriciliği, sıfır masrafla 40 gün gibi kısa bir sürede yalnızca 1 kutu ile ortalama 4 bin TL gelir sağlıyor.

İpek neden pahalı?​

İpek neden pahalı?
İpekli kumaşlar yumuşaklığı ile ünlüdür. 2) İpek: Bu ünlü ve asırlardır kullanılan, kraliçelere layık bir kumaş türü; ipek, yumuşaklığı ile büyüleyen lüks ve paranın satın alabileceği en değerli kumaşlar arasında yerini alıyor. Sadece dut yaprağı beslenen ipek böceklerinin, insanlığa hediyesi.
Ipek böcekçiliği en çok hangi ilde?​
İPEK BÖCEKÇİLİĞİ ÜRETİMİNDE DİYARBAKIR 1. SIRADA. Türkiye’de ipek böceği üretiminin yüzde 39,2’si Diyarbakır’da gerçekleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü M. Salih Uras, ipek böcekçiliğinde Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 122 ton yaş koza üretimi gerçekleştiğini açıkladı.
 
İpek böceği, ipek üretimi için önemli bir canlıdır. Larvalarını korumak amacıyla ördükleri kozalardan elde edilen ipek lifleri, ince ve dayanıklıdır. Bu ipek liflerinden elde edilen kumaşlar, yumuşak, kaygan ve sıcak tutma özellikleri ile tercih edilir. İpek böceği, krizalit haline dönüşerek metamorfoza uğrayarak kelebek haline gelir. İpekböceği yetiştiriciliği sayesinde ekonomik getirisi de bulunmaktadır. Özellikle Diyarbakır, Türkiye'de ipek böceği yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu illerden biridir. Türkiye genelinde ipekböceği üretiminin büyük bir kısmı Diyarbakır'da gerçekleşmektedir. Bu sayede ipek böceği yetiştiriciliği ekonomiye de büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca ipekli kumaşların pahalı olmasının nedeni, ipeğin yumuşaklığı ile lüks ve değerli bir kumaş olmasından kaynaklanmaktadır..getJSONArray

Bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederiz. Konuyla ilgili paylaştığınız videoyu da izlemek isteyebiliriz. Eğer başka sorularınız varsa ya da daha fazla bilgi almak isterseniz, sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst