AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

IP adresi delil sayilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

IP adresi delil sayılır mı?​

İnternet servis sağlayıcının, kanundaki ifadesiyle “erişim sağlayıcının” atadığı IP adresi başta bilişim suçları olmak üzere işlenen suçun delillendirilmesi ve faile ulaşılması için delil olarak kullanılmaktadır.

Birinin IP adresiyle neler yapılabilir?​

IP adresiyle neler yapılır?
- Birisi gerçek hayattaki konumunuzu öğrenip mahremiyetinize müdahale edebilir.
- Birisi cihazınızı hacklemek için IP adresinizi kullanabilir.
- Birisi IP adresinizi ele geçirmek için kimliğinizi taklit edebilir.
- İşverenler yaptıklarınızı takip edebilir.

MAC adresi ile neler yapılabilir?​

MAC adresi ile neler yapılabilir?
MAC Adresi ile aynı ağ içerisinde çeşitli kurallar oluşturarak işlemler yapılabilir. Mesela internete çıkışın yasaklanması veya ağ içerisindeki bir kullanıcının tespiti gibi. Genellikle network (ağ) ortamında internete giren veya ağ içerisinde bulunan bir kullanıcı yada cihazın ne olduğu konusunda bilgi verir.
IP Adresi Tek Başına Delil Sayılmaz Aşağıda yer alan kararlardan da anlaşılacağı üzere IP adresi internetin yapısı gereği birden fazla kişiye tahsis edilmektedir. Bu nedenle IP Adres tespitleri de tek başına yeterli bir delil sayılamayacaktır.

IP adresinden suçlu bulunur mu?​

Bilişim sistemi aracılığı ile işlenen suçun ardından yapılan araştırmalar neticesinde tespit edilen IP adresi, tek başına suçun işlendiğini kanıtlayan bir delil olarak kabul edilemez. Yani kişiye mahkumiyet verilirken yalnızca bu IP numarasının esas alınması, hukuka uygun olmayacaktır.

Bilişim suçları avukatı nasıl olunur?​

Bilişim Avukatı farklı alanlarda kendini yetiştirmiş olabilir. Fikri Mülkiyet ve Bilgi Teknolojisi alanlarında mahir olan avukatlar davalarda başarılı olacaktır. Yüksek lisans programları ya da seminerler vasıtası ile avukatlar kendilerini yetiştirebilir.

IP adresi yeterli midir?​

IP adresi yeterli midir?
Bu sebeple, IP adresleri, güvenilir ve değiştirilmemiş oldukları uzman ve bilirkişi mütalaasıyla desteklenmedikçe tek başına delil olarak kullanılamaz. Zira suçu işlemiş olan kişinin, kendisi adına kayıtlı bulunmayan, başka bir kişiye ait IP’yi izinsizce ele geçirip suç aracı olarak kullanma ihtimali daha yüksektir.
IP adresimi bilen bir kişi ne yapabilir?​
IP Adresi ile normal şartlar altında hiçbir şey yapılamaz. Yani ip adresinize sahip olan biri telefonunuzdaki veya bilgisayarınızdaki fotoğrafları, size ait kişisel bilgileri elde edemez. İp adresi servis sağlayıcının (telefon için turkcell, avea, vodafone, bilgisayar için ttnet, superonline vs.)
IP adresinden yer tespiti mümkün mü?​
IP adresinin içerdiği en önemli detaylardan biri konum bilgisidir. Çoğu IP adresi net bir şekilde konumuzu vermez ancak bazı durumlarda IP adresiniz üzerinden net bir konum alınabilmesi bile mümkün olur.

Bilişim suçları avukatı nedir?​

Bilişim suçları avukatı nedir?
Bilişim avukatı, internet ortamında işlenen suçlar ile bilişim sistemlerinin kullanıldığı özel hukuk (boşanma, tazminat vb.) uyuşmazlıklara bakan avukatları ifade etmek üzere kullanılır. Bilişim avukatları, internet avukatı, bilişim suçları avukatı vb. isimlerle de anılmaktadır.

Bilişim avukatı ne kadar maaş alır?​

Bazı bilişim avukatları sorularınızı online olarak ücretsiz cevaplandırabiliyor. Ancak bu işlem için avukatlık tarifesinde belirlenen miktar; ilk 1 saate 935 TL, takip eden her saat için 435 TL olarak ücretlendirmektedir.

IP adresi birinin eline geçerse ne olur?​

IP Adresleri sadece elektronik cihazların birbirini tanıması için kullanılan bir adrestir. Bir başkasının eline gecen IP adresi ile herhangi bir işlem yapılamaz. Hatta hiçbir şey yapılamaz. IP Adresi ile internet geçmişlerinizi göremez, bilgisayarınızı ve elektronik cihazlarınızı ele geçiremezler!

IP adresi ele geçerse ne olur?​

IP adresi ele geçerse ne olur?
Bir başkasının eline gecen IP adresi ile herhangi bir işlem yapılamaz. Hatta hiçbir şey yapılamaz. IP Adresi ile internet geçmişlerinizi göremez, bilgisayarınızı ve elektronik cihazlarınızı ele geçiremezler!
 
IP adresi delil sayılır mı sorusuna yanıt olarak, evet, IP adresi internet servis sağlayıcısı tarafından atanmaktadır ve bilişim suçları gibi suçların delillendirilmesi ve faile ulaşılması için kullanılabilmektedir. Ancak, IP adresi tek başına yeterli bir delil olarak kabul edilmez. IP adresleri genellikle birden fazla kişiye tahsis edildiği için, uzman ve bilirkişi mütalaasıyla desteklenmedikçe tek başına güvenilir bir delil olamayabilir.

IP adresiyle neler yapılabilir sorusuna verilen cevaplar arasında, IP adresinin kişinin gerçek konumunu belirleyerek mahremiyetin ihlal edilmesi, cihazın hacklenmesi, kimlik taklidi yapılması, veya işverenlerin aktivitelerinizi takip etmesi gibi riskler bulunmaktadır.

MAC adresi ise ağ içerisindeki kuralları belirlemek veya ağdaki kullanıcıları tespit etmek için kullanılabilmektedir. Ancak IP adresi gibi tek başına bir delil olarak yeterli değildir.

Bilişim suçları avukatı olmak için fikri mülkiyet ve bilgi teknolojisi alanlarında uzmanlaşmak gereklidir. Bu tür avukatlar genellikle yüksek lisans programları veya seminerler aracılığıyla kendilerini yetiştirmekte ve davalarda başarılı olmaktadırlar. Bilişim avukatları, internet ortamında işlenen suçlarla ilgili davalarla ilgilenirler ve özel hukuk uyuşmazlıklarına bakabilirler.

IP adresi birinin eline geçerse ya da ele geçerse yapabilecekleri konusunda şu bilgiler verilmiş: Bir kişinin IP adresi eline geçtiğinde normal şartlar altında yapabileceği bir işlem yoktur. IP adresi servis sağlayıcının bilgisidir ve başkalarının cihazlara erişim sağlamasına olanak tanımaz. IP adresinden yer tespiti mümkün olabilir ancak net bir konum alabilmek her zaman mümkün olmayabilir.

Son olarak, bilişim avukatlarının maaşları hakkında bilgi verilmiş; bazı avukatlar soruları online olarak ücretsiz cevaplayabilirken, belirli süreler için belirlenen tarifelere göre ücret alabilirler. Örneğin, bazı avukatlar için ilk saat için 935 TL, takip eden her saat için ise 435 TL gibi tarifeler uygulanabilir.
 
Geri
Üst