AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Intravenoz sivi verme endikasyonlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

İntravenöz sıvı verme endikasyonları nelerdir?​

AMAÇ: İntravenöz tedavi, sıvı solüsyonların doğrudan kan akımına verilmesidir. Sıvı elektrolit dengesini sağlamak ve sürdürmek, yeterli beslenemeyen hastalarda parenteral beslenmeyi sağlamak, ilaç uygulamak, kan ve kan ürünlerinin transfüzyonunu sağlamak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.
 Cerrahi öncesi açlık nedeniyle hastanın besin ve kalori ihtiyacının karşılanması,  Cerrahi operasyon sırasında kan kayıplarının yerine konulması,  Cerrahi hastalığın beraberinde mevcut olan kronik hastalıkların tedavisi gibi nedenlerle intravenöz sıvı infüzyonu uygulaması yapılmaktadır.

IV sıvı Infüzyonunda nelere dikkat edilir?​

Serum/ İnfüzyon seti; Her iki uç steril olup bir kılıfla kapatılmıştır. İntravenöz sıvı infüzyonu için solüsyon hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta; solüsyon cam şişede ise haznesinde hava girişi olan, solüsyon özel plastik torbada ise haznesinde hava deliği olmayan set kullanılmasıdır.
Flebit riskini azaltmak için neler yapılabilir?​
Damardan ilaç verilen yada serum takılan hastalarda pıhtı gelişiminin engellenmesi için damarları tahriş eden ilaçların seyreltilerek ve yavaş verilmesi, sık sık serum setlerinin ve kullanılan damarın değiştirilmesi flebit riskini azaltabilir.

Hastaya IV kateter uygulamasında nelere dikkat edersiniz?​

Hastaya IV kateter uygulamasında nelere dikkat edersiniz?
Turnike 2 dk dan uzun süre bağlı bırakılmamalıdır. IV kateter infeksiyon, inflamasyon ve tromboz belirtileri olmayan bölge- ye uygulanmalıdır. Yaralanmaları engellemek için korumalı uçlu kateterler tercih edilmeli- dir. Hareketin engellememesi için eklem bölgeleri tercih edilmemelidir.

İntravenöz ilaç infüzyonu ne için kullanılır?​

İntravenöz ilaç infüzyonu ne için kullanılır?
İnfüzyon tedavisi, IV tedavisi olarak da bilinir. İlaçların intravenöz olarak uygulanmasını içerir. Bu, doğrudan hastanın koluna bir iğne enjekte edilerek yapılır. Direkt kan dolaşımına ilaç, antibiyotik ve hidrasyon sağladığından kronik hastalıkların tedavisinde çok daha verimlidir.

%5 Dekstroz ne işe yarar?​

Vücuttan kaybedilen sıvının ve tuzun yerine konmasında işe yarar. Ayrıca vücudun enerji ihtiyacının bir bölümünü (1 litresi yaklaşık 200 kcal).de karşılar Vücudun susuz ve tuzsuz kalması (dehidratasyon) durumunun tedavisinde ve bu durumun oluşmasını önlemek için kullanılır.

IV yolla potasyum uygularken dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?​

Genel olarak, herhangi bir infüzyon sıvısı miktarında maksimum 10 mEq/sa potasyum klorür hızı aşılmamalıdır. Ciddi potasyum eksikliği durumunda (serum potasyumu 2 mEq/L’nin altında), 20 ila 40 mEq/saat hızında aşırı dikkatle verilmelidir. Her durumda infüzyon pompasının kullanılması önerilir.
Voluven serum nedir?​
® kan hacmindeki düşüklüğün tedavi ve önlenmesinde (profilaksisinde) kullanılır. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. Bu kullanma talimatını saklayınız. Daha sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Flebit ne kadar sürede geçer?​

Flebit ne kadar sürede geçer?
“Flebit sonrası bacak” oluşmasa da, bir derin toplardamar trombozunu izleyen ağrı ve şişlik haftalarca kalabilir. Bazen şişlik geçer, ama hasta bacakta günün sonuna doğru hafifçe şişme izlenebilir. Varis çorabı giymenin, ayağı yükseğe kaldırmanın ve egzersizin yararı açıktır.

Tromboflebit önlemek için ne yapılmalı?​

Tromboflebit önlemek için ne yapılmalı?
Tromboflebit tedavisi ve önleme
- Sıcak uygulama: Etkilenen bölgenin bandajlanması ve yüksekte tutulması (şişliği azaltmaya yönelik)
- Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (çoğunlukla romatizmal hastalıklarda kullanılan ağrı kesici ilaçlar).
- Kompresyon çorapları (varis çorapları)

IV kateter kaç günde değişir?​

Yine intravenöz sete girmeden önce enjeksiyon portunun %70 alkol, iyot ya da klorheksidin ile silinmesi gerekmektedir. Bir çok çalışmada katetere bağlanan infuz- yon sisteminin (stopcock ve hub) zamanla kolonize olduğu belirlendiğinden 48-72 saatte bir düzenli değişimleri öneril- mektedir.

İntravenöz enjeksiyon neden yapılır?​

Sıvı ve elektrolit gereksinimini karşılamak, Teşhise yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Ven içine uygulama iğne veya kateterle yapılır. Uzun süreli tedavilerde damar yolunun sürekli açık tutulması gerekmektedir.
İntravenöz infüzyon için çözelti nedir?​

Dekstroz nedir ne işe yarar?​

Dekstroz nedir ne işe yarar?
%10 DEKSTROZ BİOSEL SUDAKİ HİPERTONİK SOLÜSYONU vücuttan kaybedilen ya da ağız yoluyla yeterli düzeyde alınamayan karbonhidratların yerine konmasında, vücudun enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılamak amacıyla kullanılan damar içi yoldan uygulanan bir çözeltidir.
 
İntravenöz sıvı verme endikasyonları oldukça çeşitlidir. İşte bazı yaygın endikasyonlar:

1. Sıvı Elektrolit Dengesinin Sağlanması: Vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanması ve korunması için intravenöz sıvılar kullanılır.

2. Parenteral Beslenme: Yetersiz beslenme durumlarında, hastalara intravenöz yoldan beslenme solüsyonları verilerek gerekli besin maddeleri sağlanır.

3. İlaç Uygulama: Bazı ilaçların doğrudan ve hızlı etki etmesi gerektiğinde intravenöz uygulama tercih edilir.

4. Kan ve Kan Ürünlerinin Transfüzyonu: Kan kaybı veya kan ürünlerine ihtiyaç duyulan durumlarda intravenöz transfüzyonlar yapılır.

IV sıvı infüzyonunda dikkat edilmesi gerekenler arasında, serum ve infüzyon setinin sterilliğinin sağlanması, solüsyon hazırlarken doğru ekipmanın kullanılması gibi önemli noktalar vardır.

Flebit riskini azaltmak için ise damarları tahriş etmeyen ilaçların yavaş ve seyreltilmiş şekilde verilmesi, sık sık serum setlerinin ve damarların değiştirilmesi gibi önlemler alınabilir.

IV kateter uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler arasında, turnike kullanım süresinin sınırlı tutulması, infeksiyon ve inflamasyon belirtileri olmayan bölgeye uygulanması, korumalı uçlu kateterlerin tercih edilmesi gibi önemli noktalar bulunmaktadır.

İntravenöz ilaç infüzyonu, ilaçların direkt olarak hastanın dolaşım sistemine enjekte edilmesini sağlar. Bu yöntem, ilaç ve antibiyotiklerin hızlı etkileşim göstermesi ve kronik hastalıkların tedavisinde etkili olması için kullanılır.
 
Geri
Üst