AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Intramuskuler enjeksiyon kaslari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.714
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Intramüsküler enjeksiyon kaslari nelerdir?​

İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.

Bebeklerde IM enjeksiyon hangi kaslara yapılır?​

Bebeklerde IM enjeksiyon hangi kaslara yapılır?
3 yaş altı çocuklar için IM enjeksiyon için vastus lateralis kası kullanılacaktır. Bu bölge daha az kan damarı ve sinir içermektedir.

Kas içine iğne nasıl vurulur?​

Enjeksiyon için hasta kolunu gevşekçe yana bırakmalı ve dirsekten bükmelidir. Enjeksiyon, hasta yatar ya da oturur pozisyonda iken uygulanabilir. Pasif el ile deltoid kas kavranır ve 90° lik açı ile dokuya girilir. Bu kasın emilim yeteneği az olduğu için 1ml’ den fazla ilaç verilmemelidir.

Intramüsküler enjeksiyon ne için kullanılır?​

Intramüsküler enjeksiyon ne için kullanılır?
Bu işlem kas içine (kolun üst dış kısmı, kalçanın üst dış kısmı veya uyluğun üst ön kısmı) ilaç enjekte edilmesi işlemidir. Çok çeşitli hastalıklarda (infeksiyonlar, her türlü ağrı, kronik hastalıklar vb) kas içi enjeksiyon uygulaması yapılabilir.

Intramüsküler yol ne demek?​

İntramusküler stimülasyon (IMS) ağrılı kas spazmlarının tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi metodudur. Kuru iğneleme metodu olarakta adlandırılır. İMS çeşitli uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi esasına dayanır.

Kas içi enjeksiyon kaç cc?​

Kas içi enjeksiyon kaç cc?
Bu bölgeye 1-5 cc ilaç uygulanabilir. Ancak yaşlılar ve yürüyemeyenlerde bu kas dejenere olduğu için kullanılmamalıdır. Bu bölgeye 1-5 cc ilaç uygulanabilir.(Bu miktar çocuklarda en fazla en fazla 2 cc olmalıdır.

Bebeklerde IM enjeksiyon kaç derecelik açı ile girilmelidir?​

Bu bölgeye enjeksiyon yapılırken çocuklarda ve bebeklerde kas kitlesi toplamak gerekir.Çocuğun kas kitlesine göre ,iğnenin giriş açısı 60 derece ile 90 derece arasında değişmektedir.

Intramüsküler enjeksiyon bölgeleri kaç cc?​

Intramüsküler enjeksiyon bölgeleri kaç cc?
İntramusküler Enjeksiyon IM enjeksiyonlarda 5 mlt’ye kadar sıvı verilebilir. Çocuk , yaşlı ve kaşektiklerde en fazla 2 mlt ilaç verilebilir. IM enjeksiyonunda 20-23 numaralı 2.5-3.75 cm boyunda iğne kullanılır.

Yanlış iğne yapıldığı nasıl anlaşılır?​

İğnenin vurulduğu yerde sinir bulunuyorsa yani iğne sinire denk gelmiş ise bu bölgede şiddetli bir ağrı ve uyuşma meydana gelecektir. Bunun yanı sıra iğnenin içeriğine göre ayakta felç dediğimiz, ayak bileğini aşağı ve yukarı oynatamama durumu gelişebilir.

Intramüsküler enjeksiyon komplikasyonları nelerdir?​

Intramüsküler enjeksiyon komplikasyonları nelerdir?
IM enjeksiyon sonrası komplikasyon gelişme sıklığı %0,4- 19,3 arasında değişmektedir (5,6). Görülen komplikasyonlar arasında kanama, hematom oluşumu, damar içine enjeksiyon, sinir hasarı, ağrı, apse oluşumu, doku nekrozu, skar oluşumu, eklem kontraktürü ve psödotümör gelişimi yer alır (7).

Kas içi enjeksiyon sırasında hastaya hangi pozisyon verilir?​

Hastaya sol lateral pozisyon verilir. Hastanın mahremiyetine dikkat edilmelidir. Uygulama sonrası 5 dakika hastanın yatması sağlanır.

Ne işe yarar intramüsküler enjeksiyon?​

Ne işe yarar intramüsküler enjeksiyon?
Bununla birlikte, hatalı uygulanırsa intramüsküler enjeksiyon komplikasyonları oluşabilir ve manipülasyon doğru bir şekilde gerçekleştirilirse önlenebilir. prosedürünün özellikleri Enjeksiyondan önce, kapsamlı bir hazırlık yapılması gereklidir. Doğru enjekte etmeyi mümkün kılmaz aynı zamanda komplikasyon riskini de azaltır.

İntramüsküler (im) enjeksiyonlar nelerdir?​

İntramüsküler (IM) enjeksiyonlar, zengin bir kan kaynağına sahip olan kas fasyasına, ilaçların, subkutan yoldan olduğundan daha fazla kas lifi yoluyla emilmelerine olanak sağlayan kas fasyasına verilmesidir. IM bölgesi, hızlı bir emilim oranı gerektiren, fakat aynı zamanda oldukça uzun süreli bir eylem gerektiren ilaçlar için kullanılır.

Peki, hemşirelerin büyük kısmının intramüsküler enjeksiyonu?​

Peki, hemşirelerin büyük kısmının intramüsküler enjeksiyonu?
Sonuç: Hemşirelerin büyük bir kısmının daha önceden intramüsküler enjeksiyona ilişkin hizmet içi eğitime katılmadığı, eğitim öncesine göre eğitim sonrası ve izlemde bilgi puan ortalamaları ile ventrogluteal gluteal bölge kullanımının arttığı bulunmuştur.
 
İntramüsküler enjeksiyonlar kas içine ilaç uygulamasını ifade eder. Bu enjeksiyonlar genellikle belirli bölgelere yapılır. Örneğin, dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve deltoid (deltoid kasını kapsar) bölgeleri kullanılabilir. Bebeklerde ise genellikle vastus lateralis kası tercih edilir. Bu bölge, daha az kan damarı ve sinir içerdiği için tercih edilir.

Kas içine iğne vurulurken hastanın kolunu gevşekçe yana bırakması ve dirsekten bükmeleri önerilir. Enjeksiyon sırasında 90 derecelik bir açı kullanılması tavsiye edilir. Ancak bazı durumlarda çocuklarda ve bebeklerde iğnenin giriş açısı 60 derece ile 90 derece arasında değişebilir.

İntramüsküler enjeksiyonlar, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Enjeksiyon işlemi genellikle kolun üst dış kısmı, kalçanın üst dış kısmı veya uyluğun üst ön kısmına yapılır. Bu işlem, enfeksiyonlar, ağrılar, kronik hastalıklar gibi birçok durumda kullanılabilir.

İntramüsküler enjeksiyonların komplikasyonları arasında kanama, hematom oluşumu, damar içine enjeksiyon, sinir hasarı, ağrı, apse oluşumu, doku nekrozu, skar oluşumu, eklem kontraktürü ve psödotümör gelişimi bulunabilir. Bu nedenle, enjeksiyonun doğru şekilde yapılması ve uygun pozisyonlar kullanılması önemlidir.

Son olarak, hemşirelerin intramüsküler enjeksiyonlar konusunda eğitim almaları önemlidir. Doğru tekniklerin kullanılması ve uygun bölgelere enjeksiyon yapılması, komplikasyon riskini azaltabilir ve hastaların tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilir.
 
Geri
Üst