AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Intrakranial kanamalar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.385
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Intrakranial kanamalar nelerdir?​

İntrakranial Kanamalar (Kafa İçi-Beyin Kanamaları) Farklı bir çok hastalık ve neden ile kafatası içindeki damarların yırtılarak, kanın damar dışına çıkıp, beyin dokusu içine, arasına veya beyin zarları ile kafa kemiği arasına yayılarak çeşitli patolojilere ve hatta ölüme kadar yol açan durumlardır.

Intraventriküler kanama nedir?​

İntraventriküler kanama: Beynin içinde yer alan içi sıvı dolu odacıklarda (ventrikül) görülen kanamalardır. Bu odacıklar beyin-omurilik sıvısının üretildiği yerlerdir.

Subaraknoid kanama neden olur?​

Subaraknoid kanama neden olur?
SAK, kafa travması sonucu veya kendiliğinden gerçekleşebilir, genellikle serebral bir anevrizmanın yırtılmasından (rüptüre olmasından) kaynaklanır. Kendiliğinden gerçekleşen (spontan) vakalar için risk faktörleri arasında yüksek tansiyon, sigara kullanımı, aile öyküsü, alkolizm ve kokain kullanımı sayılabilir.

Intrakranial kanamalarda en önemli risk faktörü nedir?​

İKH oluşumuna yol açan en önemli risk faktörü ileri yaş ve akut veya kronik hipertansiyondur.

Subaraknoid kanama nerede olur?​

Beynimiz, subaraknoid boşluk olarak isimlendirilen, içerisinden beyin omurilik sıvısının geçtiği, araknoid ve pia mater zarları arasında yer alan kanalla çevrilidir. Bu çok güçlü ağ benzeri yapı beyni destekler ve beynin korunmasına yardımcı olur. Bu yapıya kan sızması subaraknoid kanama olarak adlandırılır.

Intraventriküler Hemoraj nedir?​

Intraventriküler Hemoraj nedir?
Yenidoğan döneminde germinal matriks-intraventriküler hemoraji intrakraniyal kanamanın sık rastlanan türü olup genellikle prematüre bebeklerde görülür. Prematüre be-beklerdeki belirgin beyin hasarının çoğu intraventriküler hemoraji (İVH) ile oluşur.

Periventriküler ne demek tıp?​

periventriküler lökomalazi(pvl), genelde erken doğan bebeklerde görülen ,beyindeki ventriküler bölgenin hasarlanması sonucu oluşan beyaz cevher hasarlanmasıdır. 2.kan akışının azalmasına bağlı olarak alınan hasarlardır.

Intrakranial tümör ne demek?​

Vücudun başka yerindeki bir tümörün beyne sıçraması- yayılması sonucu oluşan tümörlerdir. En fazla akciğer, meme, kalın bağırsak, mide, cilt ya da prostat’tan kaynaklanırlar. Ancak bazen köken aldığı organ saptanamayabilir.
 
İntrakranial kanamalar, kafatası içindeki damarların yırtılarak, beyin dokusu içine, arasına veya beyin zarları ile kafa kemiği arasına kan sızması sonucu oluşan durumlardır. Bu kanamalar farklı hastalıklar veya nedenlerle ortaya çıkabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

İntraventriküler kanama, beyin içindeki içi sıvı dolu odacıklarda (ventrikül) meydana gelen kanamalardır. Bu durum genellikle beyin-omurilik sıvısının üretildiği bu odacıklarda ortaya çıkar.

Subaraknoid kanama ise genellikle serebral bir anevrizmanın yırtılmasından kaynaklanır ve beyin zarları ile kafa kemiği arasında kan sızması sonucu oluşur. Kendiliğinden gerçekleşebileceği gibi kafa travması sonucunda da oluşabilir. Yüksek tansiyon, sigara kullanımı, aile öyküsü, alkolizm ve kokain kullanımı subaraknoid kanama için risk faktörleridir.

İntrakranial kanamalarda en önemli risk faktörü ileri yaş ve akut veya kronik hipertansiyondur. Hipertansiyon kan damarlarının zayıflamasına ve kolayca yırtılmasına neden olabilir.

Intraventriküler hemoraji ise genellikle prematüre bebeklerde görülen, germinal matriks bölgesinde gerçekleşen bir tür intrakraniyal kanamadır. Bu durum prematüre bebeklerde beyin hasarına neden olabilir.

Periventriküler lökomalazi (PVL), erken doğan bebeklerde görülen, beyaz cevherde hasarlanma sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, kan akışının azalması sonucu oluşabilir.

İntrakranial tümörler ise vücudun başka bir yerinde bulunan bir tümörün beyne sıçraması sonucu oluşan tümörlerdir. Bu tümörler genellikle akciğer, meme, kalın bağırsak, mide, cilt ya da prostat gibi organlardan kaynaklanabilir. Bağışıklık sisteminin beyindeki tümöre tepkisi beyinde de iltihap oluşabilir ancak bu tümörler köken aldıkları organ belirlenemediğinde tıbbi bir zorluk yaşanabilir.
 
Geri
Üst