AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Intracranial hypertension nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Intracranial hypertension nedir?​

İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH) sekonder bir nedene bağlı olmayan kafa içi basınç artışıdır. Sıklıkla genç ve obez kadınlarda görülür. Baş ağrısı, görme problemleri ve pulsatil kulak çınlaması hastaları en çok hekime götüren şikayetlerdir.

Intrakraniyal hipertansiyon nedir?​

Intrakraniyal hipertansiyon nedir?
İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH) ikincil bir nedene bağlı olmayan (sebebi tespit edilememiş) ve normal beyin omurilik sıvısı (BOS) bileşimi ile birlikte olan kafa içi basınç artışıdır. İİH’nin yıllık insidansı yaklaşık 100,000’de 3 kişidir ve sıklıkla genç obez kadınlarda görülür (1,2).

Benign Hipertansiyon nedir?​

Benign Hipertansiyon nedir?
Benign intrakranial hipertansiyon, artmış kafa içi basıncı ile karakterize bir sendromdur. Tekrarlayan baş ağrısı ile başvuran özellikle genç, bayan ve obez hastalarda tanıda düşünülmesi gereken bir hastalıktır. Benign intrakranial hipertansiyon bazen kranial sinir felçleriyle birlikte görülebilir.

Idiopatik Hipertansiyon nedir?​

İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH) şiddetli başağrısı, papilödem ve görme bozukluklarına yol açan, nedeni bilinmeyen intrakraniyal basınç artışı ile karakterize bir sendromdur. Eskiden kullanılan psödotümör serebri tanımı son yıllarda yeniden gündeme gelmiştir.

Intrakranial basınç ne demek?​

Intrakranial basınç ne demek?
Kafa içi basıncı (KIB) veya intrakraniyal basınç (İKB) kafatası içerisindeki Beyin-omurilik sıvısı ve beyinin oluşturduğu basınçtır. Ölçü birimi milimetre-civa (mmHg)’dır. Düz zeminde uzanan sağlıklı bir erişkinde normal aralık 7-15 mmHg aralığındadır.

Kafa içi hipertansiyon neden olur?​

Kafa içi hipertansiyon neden olur?
Bilinen ya da bilinmeyen herhangi bir nedene bağlı olarak beyin omurilik sıvısının üretiminin artması ve emiliminin azalması ya da yeterli olmaması nedeniyle kafa içi basınç artar ve beyin tansiyonu yükselir. Beyin tansiyonunu yükselten halk arasında en çok bilinen sebep beyin tümörü olmasıdır.
 
İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH), beyin omurilik sıvısının artan basıncıyla karakterize bir durumdur. Bu durum genellikle genç ve obez kadınlarda görülür. İİH'nin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, normal beyin omurilik sıvısı bileşimiyle ilişkilidir. Yıllık insidansı yaklaşık olarak 100,000 kişide 3'tür.

Benign intrakranial hipertansiyon, artmış kafa içi basıncı ile olan bir sendromdur. Bu durum genç, obez ve özellikle bayanlarda tekrarlayan baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Benign intrakranial hipertansiyon bazen kranial sinir felçleriyle de ilişkilendirilebilir.

İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (İİH) şiddetli baş ağrısı, papilödem ve görme bozuklukları gibi belirtilere neden olabilen nedeni bilinmeyen bir intrakraniyal basınç artışı sendromudur. Eskiden kullanılan "psödotümör serebri" tanımı da İİH için kullanılmıştır.

Kafa içi basınç veya intrakraniyal basınç, kafatası içindeki beyin-omurilik sıvısı ve beyin tarafından oluşturulan basınca verilen isimdir. Bu basınç milimetre-cıva (mmHg) ölçü birimi ile ölçülür ve sağlıklı bir erişkinde normalde 7-15 mmHg aralığında olur.

Kafa içi hipertansiyon, beyin omurilik sıvısının üretiminin artması, emiliminin azalması veya yetersiz olması gibi nedenlerle kafa içindeki basıncın artması durumudur. Beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları, beyin kanaması gibi durumlar kafa içi hipertansiyona neden olabilir. Tedavi genellikle altta yatan nedene bağlı olarak belirlenir.
 
Geri
Üst