AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Intihal tarama programlarina nasil ulasilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
63.064
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

İntihal tarama programlarına nasıl ulaşılır?​

Online İntihal Tespiti İçin Tarama Aracı olarak üniversitelerde iThenticate veya Turnitin yazılımı kullanılmaktadır. Ayrıca dergiye gönderilen makaleler aşağıda URL adresleri verilen ücretsiz intihal programları yardımıyla da kontrol edilebilir.

İntihal tarama programları nelerdir?​

İntihal tarama programları nelerdir?
İntihal programı bir yazarın kaleme aldığı eserde yer alan cümlelerin başkasına ait olup olmadığını tespit etmeye yarayan bir programdır. Aynı zamanda kişi kendi yazdıklarının daha önce bir başkası tarafından yazılıp yazılmadığını da bu programları kullanarak öğrenebilir.

iThenticate kimler kullanabilir?​

iThenticate kullanımıyla ilgili olarak; Lisans anlaşmaları gereği iThenticate programını, üniversitelerde, Dr. ve üstü ünvana sahip kişiler, sadece kişisel makalelerinin analizi için kullanabilir.

Kaynak gösterince intihal olur mu?​

Kaynak gösterince intihal olur mu?
Kaynak Gösterilmesine Rağmen İntihal Yapılması Tüm kaynakları ve doğrudan alınan yerleri tırnak içine alsanız bile özgün metin oluşturmazsanız yine intihal olur.

Intihalde klasör kodu nedir?​

Öğrenci hesaplarının İntihal.net’ de benzerlik testi yapabilmeleri için bir klasör koduna ihtiyaçları vardır.Bu klasör kodları sadece akademisyenler tarafından sağlanabilmektedir. Danışman hocanızdan bu kodun temini için talepte bulunabilirsiniz.

iThenticate raporu nasıl alınır?​

iThenticate raporu nasıl alınır?
Belgenin, benzerlik raporunu görebilmek için gönderdiğiniz belgenin bulunduğu klasör içerisinde, belge isimlerinin sağ tarafında bulunan “similarity report (benzerlik raporu)” simgesine tıklayınız. Raporun oluşturulması genelde birkaç dakika sürmektedir.

iThenticate ne kadar olmalı?​

Bilimsel dergilerin çoğu iThenticate raporundaki benzerlik yüzdesini %15 veya altında olursa makaleyi kabul etmektedirler. Bazı dergiler bu oranı %20’ye kadar kabul edebiliyorlar. Bu dergiden dergiye değişmekle birlikte %15 in altında olmanız sizi daha güvenli bir bölgede tutacaktır.

İntihal net kimin?​

İntihal net kimin?
yök’ün yeni turnitin alternatifi olarak çıkarttığı sistem. tübitak- ulakbim tarafından 15 nisan 2019 tarihinde tüm üniversitelere ekual (elektronik kaynaklar ulusal akademik lisansı) kapsamında kullanıma açılmıştır.
 
İntihal tarama programlarına ulaşmak için genellikle üniversitelerde iThenticate veya Turnitin gibi yazılımlar kullanılmaktadır. Bu programlar genellikle lisans anlaşmaları gereği üniversitelerde, Dr. ve üstü ünvana sahip kişiler tarafından kullanılabilmektedir. Ayrıca dergilere gönderilen makalelerin intihal kontrolü için ücretsiz intihal programları da mevcuttur.

İntihal programları yazarın eserindeki cümleleri başkasına ait olup olmadığını tespit etmeye yarar. Ayrıca yazılan metnin daha önce bir başkası tarafından yazılıp yazılmadığını da bu programlar ile öğrenmek mümkündür. Bu sayede akademik dürüstlük ve kaynak gösterme konusunda daha hassas bir çalışma gerçekleştirilebilir.

Kaynak gösterilse bile başkasından alınan metinlerin tırnak içine alınması özgün metin oluşturulmadığı takdirde intihal olarak kabul edilir. Bu nedenle özgün metin oluşturmaya dikkat etmek önemlidir.

İntihal.net üzerinden benzerlik testi yapabilmek için öğrencilerin klasör koduna ihtiyaçları vardır. Bu klasör kodları genellikle akademisyenler tarafından sağlanmaktadır ve danışman hocalardan talep edilebilir.

İthenticate raporunu almak için belgenin bulunduğu klasörde belge isminin sağında bulunan "similarity report (benzerlik raporu)" simgesine tıklanabilir. Raporun oluşturulması genellikle birkaç dakika sürmektedir.

Bilimsel dergiler genellikle iThenticate raporundaki benzerlik yüzdesini %15 veya altında olması durumunda makaleyi kabul etmektedirler. Bazı dergiler ise bu oranı %20'ye kadar kabul edebilmektedir. Ancak %15'in altında olmanız genellikle daha güvenli bir bölgede olduğunuzu gösterir.

İntihal.net ise YÖK'ün yeni Turnitin alternatifi olarak çıkarttığı bir sistemdir. TÜBİTAK-ULAKBİM tarafından 15 Nisan 2019 tarihinde tüm üniversitelere EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) kapsamında kullanıma açılmıştır.
 
Geri
Üst