- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Intifa hakkı sahibi ölürse ne olur?
Hak sahibinin ölümü ile.İntifa hakkı şahsi bir hak olduğundan,bu hak sahibinin ölümü ile sona erer.Gerçek kişilerin öldüğünün nüfus kaydı veya veraset belgesi ile ,tüzel kişilerde ise tüzel kişiliğin sona erdiğinin yetkili makamlardan alınacak belgeler ile tespit edilmesi halinde tapu kütüğünden terkin edilir.Intifa hakkı ölümle son bulur mu?
“İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.” Bu madde TBMM Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmiştir.Intifa hakkı kalktı mı?
Anneniz intifa hakkı sahibi idi, kendisi babanızın ölümü ile bu yerin dörtte birinin tam maliki, dörtte üçünün de intifa hakkı sahibi oldu. Siz ise geri kalan dörtte üçün kuru mülkiyet sahibi olarak mirasa iştirak ettiniz. Annenizin ölümü ile de intifa hakkı son buldu.
Intifa hakkı nasıl bozulur?
Taşınmaz satılırken hak terkin edilir ve sona erer. İntifa hakkının sona ermesinin en doğal hali ise gerçek kişiler bakımından hak sahibinin ölümü veya hakkında gaiplik kararı verilmesi durumudur. Böyle bir durumda intifa hakkı kendiliğinden sona erer.
İntifa hakkı nasıl iptal edilir?
İntifa hakkı sahibinin ölümü yahut sürenin tapu sicilindeki intifa hakkını kendiliğinden ortadan kaldırmıyor olup terkin için tapu müdürlüğüne başvurulmalıdır. Burada cüz’i miktarda terkin harcı (2019 için 24,8 TL) ödenmesi gerekecektir.İntifa hakkı kaldırma harcı ne kadar?
Gayrimenkul üzerinde intifa hakkı tesisi ve diğer devir için ödenen bedel üzerinden harç alınması gerekir. Malın bedeli üzerinden devir alanlar için binde 20 oranında harç ödemek gerekiyor. Aynı zamanda kayıt masrafının üçte ikisi oranında harç ödenmesi gerekiyor.İntifa hakkı vasiyet edilir mi?
İntifa Vasiyeti İntifa vasiyetinde vasiyetçi, mirasbırakan, örneğimizde Bay M, terekesinin bir kısmında ya da tamamında bir şahıs lehine, vasiyet alacaklısı lehine intifa hakkı kurulmasını vasiyet eder. Tahmin edileceği üzere, mirasbırakanın vefatıyla beraber yine kendiliğinden bir intifa hakkı kurulmamaktadır.