- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
İntifa hakkı olan mal satılabilir mi?
Üzerinde intifa hakkı olan gayrimenkulün satışı mümkündür. Ancak satın alan kişi intifa hakkı sahibi izin vermediği sürece o gayrimenkulü kullanamayacaktır. Zira yeni malik, o gayrimenkul üzerinde intifa hakkı tesis edildiğini tapu sicili aracılığıyla görebilmektedir.Intifa hakkını kim kaldırır?
Mal sahibinin ölmesi, tapu sicilindeki intifa hakkını kendi kendine ortadan kaldırmıyor. Bunu kaldırmak için de yapı müdürlüğüne başvurmak gerekiyor. İntifa hakkının kaldırılması için tapuya küçük bir miktar ödeme yapılması gerekiyor. Terkin harcı olarak 2019 yılı için 24.8 TL ödeyerek intifa hakkı kaldırılabiliyor.
Intifa hakkına sahip olmak ne demek?
İntifa hakkı, bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma ve yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hak tipidir.
İntifa hakkı tapuya kaydedilir mi?
“… Türk Medeni Kanununun 794. maddesi hükmünce intifa hakkı taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilir ve aksine düzenleme olmadıkça bu hak sahibine konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlar. Yasanın 795. maddesine göre de, intifa hakkı taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.Intifa hakkı olan ev ipotek edilir mi?
İntifa hakkı, ona sahip olan kişinin en çok hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak ifade ediliyor. İntifa hakkı sahibi taşınmazı ipotek edemiyor, satamıyor ve bu hakkını bir başkasına devredemiyor.
İntifa hakkı hangi hallerde sona erer?
İntifa hakkı; bir süreyle sınırlı olarak kurulmuşsa sürenin dolması veya bu süreden önce intifa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi, intifa hakkı sahibinin ölümü ya da tüzelkişi ise tüzelkişiliğin sona ermesi, konusu olan şeyin bütünüyle harap olması sebebiyle artık ondan yararlanma olanağının kalmaması durumlarında …
Sahibinin ölümü ya da sürecin tapu sicilindeki intifa hakkını kendiliğinden ortadan kaldırmıyor olup terkini için tapu müdürlüğüne başvurmak gerekir. Hakkın kaldırılması için tapuda küçük bir miktar ödemesi yapılmaktadır. Terkin harcı olarak 2019 yılı için 24.8 TL gibi bir ödeme ile kaldırmak mümkündür.
İntifa hakkı nasıl sona erer?
“İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini ile sona erer. Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.” Bu madde TBMM Adalet Komisyonu tarafından değiştirilmiştir.
Tapuda intifa hakkı nasıl kurulur?
TMK 795. madde hükmü uyarınca taşınır mallar için intifa hakkı zilyetliğin devri ile kurulur. Alacaklar üzerinde kurulacak intifa hakkı alacağın devri hükümleri çerçevesinde kurulur. Gayrimenkul mallar üzerinde kurulacak intifa hakkı tapu kütüğüne tescil ile gerçekleştirilir.