Intifa hakki ne demek ornek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.748
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

İntifa hakkı ne demek örnek?​

İntifa Hakkı, bir maldan ömür boyunca sınırsız şekilde yararlanma imkânı veren bir haktır. Bu kapsamda örneğin bir gayrimenkul üzerinde intifa hakkı sahibi olan kişi o gayrimenkulü dilediğince kullanabilecek hatta başkalarına dahi kullandırtabilecektir.

İntifa hakkı devri nasıl yapılır?​

Alacaklar üzerinde kurulacak intifa hakkı alacağın devri hükümleri çerçevesinde kurulur. Gayrimenkul mallar üzerinde kurulacak intifa hakkı tapu kütüğüne tescil ile gerçekleştirilir. Yani taşınırlar için teslim, taşınmazlar için tescil, haklar için ise devir ile tesis edilmektedir.
İntifa hakkı tapuda yazar mı?
Tapuda intifa hakkı, tapu kütüğüne tescil Edilmesi ile kurulan bir sistemdir. İntifa hakkının kazanım ve tescilinde ise, Medeni kanuna göre aksi bir durum yoksa genel mülkiyet hükümleri uygulanır. Bu sayede sözleşme kanun ya da mahkeme kararı ile intifa hakkı kurulabilir.
İntifa hakkı bedeli nasıl hesaplanır?
İNTİFA HAKKI TESİSİNDE HARÇ MATRAHI VE TUTARI HESABI İntifa hakkı harcı sadece intifa hakkı devir alan için binde 20 oranında alınacaktır. Buna göre intifa hakkı için harç tutarı= 240.000*0,020= 4.800 TL olacaktır. Ayrıca Tapu ve Kadastro Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınır.

Tapuda intifa hakkı nasıl kaldırılır?​

Taşınmazlarda intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilirse üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilmektedir. Tapu siciline tescil edilen intifa hakkı hak sahibinin talebiyle, hak konu olan şeyin yok olması sebebiyle, şartların oluşması halinde malikin talebiyle kaldırılabilir.

İntifa hakkı süresiz olur mu?​

-Kanuni (yasal) intifa hakkı. 1) Süre: İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabilir. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul edilir.
İntifa hakkı başkasına devredilebilir mi?
Bu nedenle, genel olarak intifa hakkı sahibi, hakkın kullanımını başka bir kişiye devredebilir. Ancak bu fırsat sözleşme ile kısıtlanabilir. Ancak her halükarda mal sahibinin hakları saklıdır ve hakları devralan üçüncü bir şahsa karşı dava açılması mümkündür.
İntifa hakkı tapu miras yoluyla geçer mi?
İntifa hakkı belirli bir kişi lehine kurulmaktadır. Bu sebeple kişiye bağlı bir irtifak hakkı söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla bu hak başkasına devredilememekte, miras yoluyla intikal etmemektedir.
İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden 20/c pozisyonu uyarınca binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir. Ayrıca taşınmaz mal adedine göre 5.000.000 TL sı Eğitime Katkı Payı ve 15.000.000 TL sı Özel İşlem Vergisi tahsil edilir.
İntifa hakkı tapu sahibine devredilebilir mi?
“Sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, intifa hakkının kullanılması başkasına devredilebilir. Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebilir.”
 
Geri
Üst