- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Intifa hakkı harcı ne kadar?
İntifa hakkı harcı sadece intifa hakkı devir alan için binde 20 oranında alınacaktır. Buna göre intifa hakkı için harç tutarı= 240.000*0,020= 4.800 TL olacaktır. Ayrıca Tapu ve Kadastro Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınır.Hazineye devredilen araziler geri alınabilir mı?
(3) Kamu idarelerine devredilen bu taşınmazlar, hizmetin devamı süresince kullanılabilir. Ancak bu taşınmazların devir amacının ortadan kalkması veya amacına uygun kullanılmaması halinde, maliki kamu idaresince geri alınabilir. Hazineye ait taşınmazların devir yetkisi ise, özel bir hüküm olmadıkça Bakanlığa aittir.Intifa hakkı nedir?
İntifa hakkı, başkasına ait bir eşya veya malvarlığı üzerinde, belirli bir kişiye, tam yararlanma imkânı sağlayan bir irtifak hakkıdır.
İntifa hakkı sahibi evi satabilir mi?
Bu hak gayrimenkul sahibi tarafından veriliyor. Mal sahibinin mülkiyeti üzerinde tutup kullanma hakkını başkasına devretmesi halinde intifa hakkı sahibi de gayrimenkulden yararlanma yetkisine sahip oluyor. Bu nedenle satış ve kiralama gibi herhangi bir işlem intifa hakkı sahibi tarafından yapılamıyor.İntifa hakkı bedeli nasıl hesaplanır?
İntifa hakkı bedeli hesabı Bedelli intifaya satış, bedelsiz intifaya bağış hükümleri uygulanıyor. 2016 yılı tapu harçları tarifesine göre; İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?
“Uyuşmazlık, intifa hakkı sahibi şahsın ölümü halinde, intifa hakkının sona mı erdiği, yoksa kuru mülkiyet sahibine ivazsız bir biçimde intikal mi ettiğine ilişkin bulunmaktadır. Şahsa bağlı sınırlı bir ayni hak olan intifa hakkı, gerçek kişi olan hak ve sahibinin ömrü boyunca devam eder ve ölüm halinde de son bulur.”
İntifa, herhangi bir mal ya da eşya üzerinde mal sahibinin sahip olduğu hak ve yetkilerden bir başkasına kullanma hakkı vermektir. Bir eşya üzerinde malikin sahip olduğu kullanma hakkına intifa hakkı denir. Bu durum, kanunlar tarafından güvence altına alınmıştır.
İntifa hakları, İcra İflas Kanunu’nun 83. maddesinde düzenlendiği üzere haczi kısmen caiz mallardandır. Örneğin taşınmaz üzerindeki intifa hakkının haczi talep edildiğinde, mal üzerine haciz şerhi işlenmez. Yalnızca tapu kaydında bulunan intifa hakkı şerhinin üzerine haciz şerhi işlenecektir.