- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Internetten yapılan bir araştırmanın güvenilirliği için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İnternette Doğru Bilgiye Erişme Yolları- Öncelikle Haberi Doğrulayın. Sosyal medyada birçok haber okuyoruz ve çevremizle paylaşıyoruz.
- Bilginin Kaynağı Güvenilir mi? Okuduğunuz yazıyı kim hazırladı?
- Sorgulayın ve Eleştirin. Çoğu kişi internette gördüğü her bilgiyi sorgulamadan doğru kabul ediyor.
- Her Habere İnanmayın.
Hangi bilgiler güvenilirdir?
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Her internet sitesinde yer alan bilgilere güvenilir mi?
Doğru bilgi vermeyebilirler. Kendi yorumlarını katabilirler. Bu nedenle her internet sitesinde yer alan bilgiler güvenilir değildir.Araştırma yaparken nelere dikkat etmeliyiz madde madde?
Bilimsel araştırma basamaklarına değinecek olursak;
İnterneti Nasıl Kullanmalıyız?
Internetteki tehlikelerden korunmak için neler yapmalıyız 5 madde?
Güvenli Internet Kullanımı İçin Neler Yapılmalı?
Herhangi bir araştırma yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Araştırma konusu belirlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?Araştırmacının konuyu benimsemiş olması ve ilgi duyduğu konu üzerinde çalışması da çok önemlidir. Konu başlığının çok uzun olmaması, kısa, net, anlaşılır ve araştırmanın amacını ve içeriğini az çok yansıtıcı nitelikte olmalıdır. Konu bilimsel yöntem kullanmaya olanak vermelidir.
Doğru ve güvenilir bilgiye nasıl ulaşılır?
Internetteki bilgilerin doğru olup olmadığını nasıl anlarız?Gün İçerisinde Okuduğumuz Bir Haberin Veya Yazının Doğru Olup Olmadığını Nasıl Anlarız? Öncelikle, bulduğunuz bilgiyi genel olarak üç başlıkta değerlendirmek gerekiyor, bunlardan birincisi bu bilgiyi kimin yazdığı, ikincisi kimin yayınladığı ve üçüncüsü ise belgenin ve/veya bilginin ne kadar güncel olduğu.
-Kutupların ilkinde yer alan filozoflara göre doğru bilgiye ulaşmak mümkün değildir. Bu filozoflara septikler (şüpheciler/kuşkucular) denilir. -Karşıt kutupta yer alan filozoflara göre ise doğru bilgiye ulaşmak mümkündür. Bu filozoflara ise dogmatikler adı verilir.
Interneti nasıl kullanırız?
İnterneti Nasıl Kullanmalıyız?
- İnternette ve sosyal ağlarda tasvir edici, betimleyici bilgiler paylaşmayın.
- Bilinen ve güvenli sitelerden işlem (alışveriş, iletişim, ticaret, dosya indirme vs.)
- İnternetten yaptığınız ödemeleri mutlaka kredi kartı hesap özetinden kontrol etmelisiniz.
Sanal ortamı güvenli kullanmak için neler yapılabilir yazınız?
– Sanal ortamda kimlik bilgileri kesinlikle paylaşılmamalıdır. – Bilgisayarda özel güvenlik duvarları kullanılmalıdır. – Düzenli olarak belirli aralıklarla tarama faaliyetleri yapılmalıdır. Bu sayede tamamen güvenli bir ortam içerisinde internet hizmetlerinden dilediğimiz vakit yararlanabiliriz.Bilgi doğru mudur?
Bilgi felsefesine göre, her geçerli bilgi doğrudur fakat her doğru bilgi geçerli değildir. Gerçeklik, dış dünyaya bağlı olan varlıkların tanımlanmasında kullanılan bir kavramdır. Gerçekliğe ulaşmak için ”Doğru mu yanlış mı” sorusu değil ”var mı yok mu” sorusu sorulmalıdır.