AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Internet uzerinden islenen suclar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Internet üzerinden işlenen suçlar nelerdir?​

Kimlik dolandırıcılığı (kişisel bilgilerin çalınması ve kullanılması). Finans veya kart bilgilerinin çalınması. Kurumsal verilerin çalınması ve satılması. Siber gasp (saldırı tehdidinde bulunularak para istenmesi).

Siber suçlar nelere bakar?​

Siber suçlar nelere bakar?
Örneğin, bir sisteme girerek, zarar verme, verileri silme, şifreleme, ele geçirme, veri ekleme, sistemin kullanımını engelleme, özel hayatın gizliliğine müdahale etme, iletişimi engelleme, iletişimi izinsiz izleme ve kayıt etme gibi eylemler siber suç kategorisinde değerlendirilir.

Siber suçun cezası nedir?​

Adı geçen fiillerin işlenmesi ile birlikte eğer kişinin kendisinin veya bir başkasının yararına haksız bir fayda sağlamasının başka bir suç oluşturmaması durumunda 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

Bilişim Suçları ne kadar sürede tespit edilir?​

Bilişim Suçları ne kadar sürede tespit edilir?
Bilişim suçlarının sonuçlanması Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu hedef süre ile alakalıdır. Ceza davalarının sonuçlanması yargıda hedef süresi 300 gün ile 390 gün arasında değişmektedir.

Birini siber suçlara nasıl şikayet edilir?​

Bilişim suçları hazırlanacak bir siber suçlar şikayet dilekçesi ile bulunduğunuz yer Cumhuriyet Başsavcılığına veya bulunduğunuz yerdeki Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine yapılabilir. Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır.

Siber suçlara ne şikayet edilir?​

Siber suçlara ne şikayet edilir?
Bilişim suçları Türk Ceza Kanunu’nun 243 ila 245. maddelerinde “Bilişim Alanında İşlenen Suçlar” başlığı altında düzenlenmiştir….Bilişim suçları için;
- Cumhuriyet savcılıklarına.
- Emniyet veya jandarma karakollarına.
- Siber Suçlar Şube Müdürlüğüne.
- Cimer ile şikayette bulunabilirsiniz.

Siber Suç türleri nelerdir?​

Siber suç türleri nelerdir?
- E-posta ve internet dolandırıcılığı.
- Kimlik dolandırıcılığı (kişisel bilgilerin çalınması ve kullanılması).
- Finans veya kart bilgilerinin çalınması.
- Kurumsal verilerin çalınması ve satılması.
- Siber gasp (saldırı tehdidinde bulunularak para istenmesi).

Siber güvenlik ne kadar maaş alır?​

Siber güvenlik ne kadar maaş alır?
Siber güvenlik altındaki çeşitli kariyer yollarındaki kazançlar birbirleriyle farklılık gösterir, ancak çok fazla değildir. Bu nedenle, bir siber güvenlik uzmanının kazancı ikramiye ve ek ödemeler hariç yıllık 90,000- $ 150,000 arasındadır.7 gün önce

Savcılık IP adresi bulur mu?​

IP adresinden suç işleyen kişiye ulaşmanın temelde iki ayağı vardır. Birincisi IP adresinin tespit edilmesidir. İkincisi ise tespit edilen IP adresinin ilgili kurumlardan sorgulanarak kimlik bilgilerine ulaşılmasıdır. Söz konusu IP adres sorgulama işlemi soruşturma aşamasında cumhuriyet savcılıklarınca yapılmaktadır.

Bilişim suçları ile ilgili nereye başvurulur?​

Bilişim suçları ile ilgili nereye başvurulur?
Bilişim Suçları Nereye Şikayet Edilir? 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun “İhbar ve şikayet” başlıklı 158′ inci madde hükmü şu şekildedir: “(1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir.
 
İnternet üzerinden işlenen suçlar arasında sıkça karşılaşılan durumlar şunlardır:

1. Kimlik dolandırıcılığı: Kişisel bilgilerin çalınıp, başkası adına kullanılması.
2. Finans veya kart bilgilerinin çalınması: Banka bilgileri, kredi kartı bilgileri gibi finansal verilerin ele geçirilmesi.
3. Kurumsal verilerin çalınması ve satılması: Şirketlerin bilgilerinin çalınması ve illegal yollarla satılması.
4. Siber gasp: İnternet üzerinden tehditler ile para talep edilmesi.

Siber suçlar genel olarak bir sistem veya ağa zarar verme, verileri çalma, şifreleme, ele geçirme, veri eklemeye çalışma, sistem kullanımını engelleme gibi eylemleri içerir. Ayrıca özel hayatın gizliliğine müdahale, iletişimi engelleme veya izinsiz izleme gibi eylemler de siber suçlar kategorisinde değerlendirilir.

Siber suçlarla ilgili ceza yaptırımları da mevcuttur. Suçun niteliğine göre 2 yıldan 6 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir.

Bilişim suçları genellikle 300 ile 390 gün arasında bir sürede tespit edilir ve sonuçlanır. Yargı sürecinde Adalet Bakanlığı'nın belirlediği hedef süreler doğrultusunda ilerlemektedir.

Siber suçlara şikayet edebilmek için siber suçlar şikayet dilekçesi hazırlanarak bulunduğunuz yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına veya Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine başvurabilirsiniz. İlgili makamlar suçun işlendiği yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır.

Siber suç türleri arasında e-posta ve internet dolandırıcılığı, kimlik dolandırıcılığı, finansal verilerin çalınması, kurumsal verilerin çalınması ve satılması, siber gasp gibi durumlar yer almaktadır.

Siber güvenlik alanında çalışanların maaşları kariyer seviyelerine ve deneyimlerine göre değişiklik gösterir. Genel olarak, bir siber güvenlik uzmanının yıllık kazancı ikramiye ve ek ödemeler hariç 90,000 ila 150,000 dolar arasında olabilir.

IP adresi üzerinden suç işleyen kişilere ulaşılabilmesi için IP adresinin tespit edilmesi ve ilgili kurumlardan gerekli bilgilere ulaşılması gerekmektedir. Bu süreç soruşturma aşamasında cumhuriyet savcılıkları tarafından yürütülmektedir.

Bilişim suçları ile ilgili şikayette bulunmak için 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına başvurulabilir.
 
Geri
Üst