- Konu Yazar
- #1
İnsülin hangi organa etki eder?
Vücudumuzun ana besin kaynağı olan şeker, enerji sağlayabilmek için kandan vücut hücrelerinin (kas hücreleri, yağ hücreleri ve karaciğer hücreleri) içine girmelidir. İnsülin, vücudumuzda midenin arka tarafında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan birhormondur.Vücut neden insülin üretmez?
Vücudun önemli yakıt kaynağı olan şekeri (glukoz) metabolize etme şeklini etkileyen kronik bir durumdur. Tip 2 diyabetli vücut, şekerin hücrelere hareketini düzenleyen bir hormon olan insülinin etkilerine karşı direnç gösterir ve olması gereken glukoz seviyesini korumak için yeterli insülin üretmez.Vücut insülin nasıl üretir?
Vücut insülin nasıl üretir?Pankreas midenin arkasında yer alır, (ince bağırsağın ilk bölümü olan) on iki parmak bağırsağının orada bulunur ve Langerhand adacıkları adı verilen hücre gruplarını içerir. Adacıklar beta hücrelerinden oluşur ve insülin üreterek kan dolaşımına salgılar.
İnsülin glikozu artırır mı?
İnsülin glikozu artırır mı?Normal bir insanda, insülin hormonu ile yine pankreastan salgılanan glukagon hormonunun uyum içinde çalışmasıyla kan şekeri dengeli ve düzenli kalır. İnsülin, kan şekerinin tehlikeli bir şekilde yükselmesine izin vermez. Glukagon hormonu da kan şekerinin fazlaca düşmesine (hipoglisemi) engel olur.
Pankreas kendini yeniler mi?
Kendini yenileme özelliği yoktur. Yediklerimiz ve içtiklerimizden o kadar etkilenir ki, ağzınıza giren her lokmada hemen aktive olur ve çalışmaya başlar. Son yıllarda pankreas kanserlerinde ve şeker hastalığında inanılmaz bir artış var.İnsülin azalırsa ne olur?
İster kanda insülin hormonunun yokluğu, isterse kanda insülin yüksek olmasına rağmen direnç nedeniyle insülinin hücreye girişi bozulur ve yetersiz olursa, hücredeki bu eksiklik kalp-damar ve organ hasarlarına neden olabilir.Vücut neden fazla insülin üretir?
Vücut neden fazla insülin üretir?Pankreas, kanda artan glukoz seviyelerini telafi etmek ve hücrelerde oluşan direnci kırmak için sürekli daha fazla insülin üretir. Bu da zamanla kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olur.
İnsülin hormonu ne zaman artar?
İnsülin hormonu ne zaman artar?Normalde öğünler arasında ve gece pankreasdan az miktarda insulin salgılanır, buna basal insulin diyoruz. Yemek yendiğinde , vucudumuz hızla büyük miktarlarda insulin salgılar. Bazal insüin salgısı ile birlikte yemek zamanı salgılanan bu insulin, kan şekerinin gün boyu kontrol altında tutulmasını sağlar.