inşirah suresinin tefsiri

zeberus

Yeni Üye
inşirah suresi tefsiri
elemneşrahleke inşirah suresinin tefsiri

İnşirah suresi 8 ayettir ve Mekkede nazil olmuştur

inşirah suresi tefsiri mustafa islamoğlu

Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla

1 Ey Muhammed, biz senin göğsünü açmadık mı

Bu âyeti kerime iki şekilde izah edilmiştir: Birinci izah şekli şöyledir: Ey Muhammed biz senin kalbini hidayete, Allaha imana ve hakkı öğrenmeye açmadık mı Öteki bir izah şekli ise şöyledir: Ey Muhammed, biz senin göğsünü yararak kalbini yıkamadık mı

Malik b Sa´saa diyor fakat: Resulullah şöyle buyurdu:

Ben Kabe´de uyku ile uyanıklık arasımla bir halde iken birinin şöyle dediğini duydum: O, üç kişinin arasında biridir Bana altından bir leğen getirildi Onda zemzem suyu vardı Birisi göğsümü, karnımın daha aşağı tarafına katlar yardı Kalbim dışarı çıkarıldı Zemzem suyu ile yıkandı sonra yerine kondu Sonra ona iman ve hikmet dolduruldu2

23 Ağırlığı ile belini gıcırdatan yükünü atmadık mı

Ayeti kerimede zikredilen Yükten hedef, Mücahid, Katade ve İbni Zeyd´e tarafından Günahlardır Allah teala Resulünün; peygamberlik vermeden Önceki günahlarını affederek yükünü kaldırmıştır Dehhak´a tarafından ise bu yükten gaye şirktir Allah teala Resululiam şirkten kurtararak onun yükünü kaldırmıştır3

4 Senin ismini yüceltmedik mi

Mücahid diyor oysa: Allah teala buyurdu ancak: Ben nerede anılırsam sen de benimle birlikte anılırsın Bu da: Lailahe İllallah Muhammedürresulullahdemekle olur

Katade diyor ama: Allah, Resulullahın zikrini dünyada da âhirette de yüceltti Hiçbir hutbe okuyan, şehadet getire ve namaz kılan yoktur ki: Eşhedü en Lailahe İllallah ve Eşhedü Enne Muhammederresulullahdiye seslenmiş olmasın

Ebu Saiti elHudri Resulullahın şöyle buyurduğunu rivayete diyor: Ceb: rail bana geldi ve Senin de benim de rabbimiz olun Allah buyurdu ama Ben senin ismini nasıl yüceltim Resulullah: Allah daha iyi bilirdedi Cebrail de dedi ama: Allah teala: Ben anıldığım süre o da benimle beraber anılırbuyurdu4

5 Mutlaka bir güçlükle beraber bir rahat vardır

6 Evet, her güçlükle beraber muhakkak bir rahat vardır

Ey Muhammed, şüphesiz ki, senin içinde bulunduğun, müşriklere aleyhinde cihad etme zorluğu ile birlikte mutlaka başarı elde etme kolaylığı ve rahata kavuşma kolaylığı da vardır Evet, mutlaka güçlükle beraber bir refah vardır

Hasanı Basri ile Kataüe diyorlar ama: Bir gün Resulullah sevinçli ve gülümser bir halde çıkıp geldi Sahabelere şöyle buyurdu: Elbette ama bir güçlük iki kolaylığa şampiyon gelemeyecektir Şüphesiz ama bir güçlük iki kolaylığa şampiyon gelemeyecektir Zira: Mutlaka her güçlükle beraber bir huzur vardır Evet her güçlükle beraber bir rahatlık vardırbuyurulmaktadır

Âyeti kerimelerde Zorlukmanasına gelen ve Kolaylıkmanasına gelen kelimelri ikişer kez zikredilmişlerdir Fakat bunlardan kelimesi eliflamh olarak zikredildiği için belirlidir Bu itibarla her iki kelimesi de benzer şeydir kelimesi ise nekre olarak zikredildiği için ayn şeylerdir Bu sebeple âyetlerin ifadesinde tek bir zorluğa karşılık iki kolaylığın bulunduğu zikredilmişir

Abdullah b Mes´ud diyor oysa: Güçlük bir deliğe girecek olsa rahat peşinden gelir, oraya girer Zira Allah teala: Mutlaka her güçlükle beraber bir kolaylık vardır Evet fier güçlükle beraber bir kolmaylık vardırbuyurmaktadır5

7 O halde (bir İşi) bitirdin mi daha sıkıcı olana koş

Abdullah b Abbas, Mücahid, Dehhak ve Katade bu âyeti şöyle izah etmişlerdir: Sen namazını bitirdin mi dua etmeye antre Ondan ihtiyacını iste

Hasanı Basri ve İbni Zeyd ise bu âyeti şöyle izah etmişlerdir: Sen, dünya İşlerini bitirince rabbine ibadete antre ve namaz kıl

Taberi âyeti kerimenin, genel manada anlaşılmasının daha uygun olacağını söylemiş ve âyetin manasını: Sen, seni meşgul eden dünyasal ve uhrevi işlerini bitirdikten daha sonra rabbine ibadete ve seni ona yaklaştıracak işleri yapmaya ve ondan ihtiyaçlarını dilemeye antrebiçiminde izah etmiştir6

8 Oysa rabbinden iste

Ey´Muhammed sen isteyeceğin şeyi oysa rabbinden iste Kavminin müşrikleri gibi Allanın dışarıya bir kısım putlardan isteme Niyetin ve arzuların Allaha olsun7

Mustafa İslamoğlu İnsirah Suresi Tefsiri
*

Geri