AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Insanlarin ozgurlugu sinirsiz midir dogru mu yanlis mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Insanların özgürlüğü sınırsız mıdır doğru mu yanlış mı?​

Doğru mu yanlış mı? Cevap: Yanlış.

Hak ve Hürriyetler sınırlı mıdır?​

Hak ve Hürriyetler sınırlı mıdır?
Yeni madde bu konuyu şu şekilde düzenlemektedir: “Temelhak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir.

Özgürlüğün bir sınırı var mıdır?​

Özgürlükler ülkeden ülkeye değişmez, evrenseldir. Özgürlükler başkasına aktarılamaz. Her ülke özgürlükleri anayasaları ile korurlar. Özgürlük başkasının özgürlüğüne zarar vermeye başladığı anda sınırlandırılır.

Hangi hak ve özgürlüklerimiz sınırlandırılamaz?​

Hangi hak ve özgürlüklerimiz sınırlandırılamaz?
Örneğin düşünce ve kanaat hürriyeti (m.25), hak arama hürriyeti (m.36), kanunî hakim güvencesi (m.37), ispat hakkı (m.39), vatandaşlık hakkı (m.74), kamu hizmetine girme hakkı (m.70), dilekçe hakkı (m.74) gibi temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması için ilgili maddelerde özel sebep belirtilmemektedir.

Temel haklarımız ve temel özgürlüklerimiz nelerdir?​

Temel Hak ve Özgürlükler Nelerdir?
- Yaşama Hakkı
- Sağlık Hakkı
- Eğitim Hakkı
- Düşünce Özgürlüğü
- İnanç Özgürlüğü
- İbadet Hakkı
- Özel Yaşam Gizliliği Hakkı
- Ekonomik Haklar.

İnsan hakları ihlalleri nelerdir kısaca?​

İnsan hakları ihlalleri nelerdir kısaca?
İnsan Hakları Derneği’nin “2019 yılı Türkiye İnsan Hakları İhlalleri Raporu”na göre otoriter yönetimdeki ısrar, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, basın ve kitle iletişim özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerin ihlalini beraberinde getirmektedir.

Özgür bir insan neler yapar?​

Peki özgür insan neler yapar Özgür insanın düşüncelerine kimse karışmaz ve istediği gibi düşünür. Bunu yaparsam acaba başıma neler gelir diye düşünmeden davranışlarını sergileyebilirler. Saygı sınırını aşmadan davranışlarını özgürce sergileyebilir. Yaptıklarından dolayı ceza almaz, yargılanmaz, eleştirilmez.
 
Özgürlük kavramı insanlık tarihi boyunca üzerinde uzun tartışmalar yapılan ve önem verilen bir konudur. İnsanların özgürlüğünün sınırsız olup olmadığı konusu da bu doğrultuda önemli bir tartışma konusudur.

İlk olarak, insanların özgürlüğünün tam anlamıyla sınırsız olmadığını belirtmek önem taşır. Çünkü her bireyin özgürlüğünün bir diğerinin özgürlüğü ile kesişebileceği durumlar olabilir. Bu durumda toplumun düzeni, huzuru ve diğer bireylerin hakları da gözetilerek özgürlükler sınırlanabilir.

Hak ve hürriyetlerin sınırlı olması gerektiği, genellikle hukuki düzenlemelerle belirlenir. Örneğin, Anayasa maddeleri ve diğer yasal düzenlemelerle belirli hak ve özgürlüklerin sınırları çizilir ve belirli sebeplere bağlı olarak kanunlarla sınırlanabilir.

Özgürlüğün sınırları belirlenirken genellikle başkalarının haklarına zarar verme, toplum düzenini bozma gibi durumlar göz önünde bulundurulur. Özgürlüklerin sınırlanması amacıyla belirli kurallar ve düzenlemeler getirilir.

Temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılamaz olduğu belirli durumlar bulunmaktadır. Örneğin düşünce ve kanaat hürriyeti, hak arama hürriyeti, kanunî hakim güvencesi gibi temel haklar, genellikle özel sebeplere bağlı olmadan sınırlandırılamaz.

Özgürlük kavramı geniş bir yelpazede temel haklarla ilişkilendirilebilir. Yaşama hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, düşünce özgürlüğü, inanç özgürlüğü gibi temel haklar ve özgürlükler, bireylerin insan olarak sahip olduğu haklardır.

İnsan hakları ihlalleri, temel hak ve özgürlüklerin hükümetler veya diğer örgütler tarafından ihlal edilmesini ifade eder. Örneğin, adil yargılanma hakkının ihlali, ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi durumlar insan hakları ihlalleri olarak kabul edilir.

Son olarak, özgür bir insanın davranışlarını sergilerken başkalarının haklarına saygı göstermesi, yasa ve toplumsal kurallara uygun hareket etmesi önemlidir. Özgürlük, sorumluluk ve saygı çerçevesinde yaşandığında toplum için daha sağlıklı bir ortam oluşturabilir.
 
Geri
Üst